Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ιταλία: οι Δημοτικές εκλογές «ταραχή» για τον κ Renzi;

Αρθρο του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Προς το παρόν ΔΕΝ την βλέπουμε τη δόση των 7,5 δις ευρώ (αμάν πια ούτε ναρκομανείς να ήμασταν περιμένοντας την… «δόση» μας) και καθώς είμαστε σε αναμονή (θα έλεγα Κυβέρνηση, Κυβερνητικά στελέχη και Λαός και σε αναμμένα κάρβουνα) είπα να σταματήσουμε για λίγο να «ομφαλοσκοπούμε» και να ρίξουμε μια ματιά εκτός Ελλάδος.
Οι δημοσκοπήσεις ....

δείχνουν αμφίρροπο το θέμα BREXIT αλλά καθώς τα γκάλοπ τελευταία μας έχουν συνηθίσει σε… «εκπλήξεις» θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την 23η Ιουνίου για να δούμε εάν η Βρετανία θα μείνει (αυτό θα σημάνει σταθερότητα για την ΕΕ) ή θα φύγει (και αυτό θα σηματοδοτήσει επικίνδυνη αστάθεια για την ΕΕ).

Στην γείτονά μας Ιταλία τα βλέμματα είναι στραμμένα στην μεθεπόμενη Κυριακή 19 Ιουνίου όταν θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς ο πρώτος γύρος της περασμένης Κυριακής δεν ανέδειξε νικητές.

Η αλήθεια είναι ότι η Κέντρο-αριστερή Κυβέρνηση του κ Renzi έχει φέρει μια αίσθηση σταθερότητας στα οικονομικό-πολιτικά δρώμενα της γείτονας χώρας ιδιαίτερα καθώς ΔΕΝ υπάρχει καμία απειλή από τον Κέντρο-δεξιό χώρο που μετρά πληγές και κυριολεκτικά «ψάχνεται» μετά την «πτώση» του κ Μπερλουσκόνι.
Η Κυβέρνηση Renzi είναι στη μέση της θητείας της (οι Εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2018), η οικονομική ανάπτυξη φλερτάρει με το περίπου 1%, ενώ η σχέση του Ιταλικού χρέους με το ετήσιο ΑΕΠ παραμένει γύρω στο 130%.

Οι τοπικές εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου, όμως, «τάραξαν» τη γαλήνη, την άνετη σταθερότητα της Κυβέρνησης Renzi καθώς το αντικαθεστωτικό Κίνημα των 5 Αστέρων σημείωσε εντυπωσιακές επιτυχίες στον πρώτο γύρο εκλογών της περασμένης Κυριακής 5 Ιουνίου.
Το αντικαθεστωτικό, λαϊκό, ευρώ-σκεπτικιστικό Κίνημα των 5 αστέρων δημιουργήθηκε το 2009 από τον δημοφιλή κωμικό ηθοποιό Beppe Grillo και τον επιχειρηματία και πολιτικό ακτιβιστή Gianroberto Casaleggio. Μετά τον θάνατο του Casaleggio ο Grillo ανέλαβε την Προεδρία του Κινήματος που ήδη «γράφει ιστορία» στην Ιταλία.

Στη Ρώμη η 37 ετών δικηγόρος κ Virginia Raggi προχωρά με αξιώσεις νικήτριας προς τις επαναληπτικές εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής.
Για την Κυβέρνηση Renzi τα πράγματα ήταν επίσης απογοητευτικά στο Μιλάνο, στο Τορίνο , στην Νάπολη και στην Μπολόνια.

Προσωπικά είμαι ανήσυχος καθώς η 19η Ιουνίου είναι πολύ κοντά στην23η Ιουνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.