Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Αγωνία... για τη δεύτερη δόση του τσεκ των επιδοτήσεων - Στην... αναμονή και οι ενεργοποιήσεις

Όλα του γάµου δύσκολα και η νύφη γκαστρωµένη, µε τις πληρωµές.

Φουρτούνα... στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη δεύτερη δόση του τσεκ και την πράσινη ενίσχυση, σε µια προσπάθεια αφενός να κατευνάσουν τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσµου .....

που έχει µεγάλη ανάγκη τα χρήµατα και αφετέρου να µη φανούν για ακόµα µία φορά αναξιόπιστοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Ο όγκος της γραφειοκρατικής δουλειάς είναι ακόµα τεράστιος, ενώ και τα χρονοδιαγράµµατα που έχουν κατά καιρούς δοθεί δεν επαληθεύτηκαν, µε αποτέλεσµα να εκφράζονται φόβοι για το κατά πόσον θα ολοκληρωθούν σωστά οι απαραίτητες διαδικασίες, µέσα σε τόσο ασφυκτικό χρονοδιάγραµµα, που δεν θα επιφέρουν και προβλήµατα στις πληρωµές.

Την πολυπόθητη πίστωση, εκτός από τους δικαιούχους, περιµένουν αφενός και ο ΕΛΓΑ προκειµένου να «τραβήξει» από τους λογαριασµούς των παραγωγών τις εκκρεµείς εισφορές τους προς τον οργανισµό, αλλά και η έκδοση ΚΥΑ σχετικά µε την πληρωµή της δεύτερης δόσης του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2014 και το 2015, ώστε να «πατήσουν» πιο ανώδυνα και οι συµψηφισµοί, που θα γίνουν. Πάντως, από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Αντώνης Μωυσίδης, σε τηλεοπτικές του εµφανίσεις την περασµένη εβδοµάδα έκανε λόγο για «πίστωση του υπόλοιπου 10% της ενιαίας ενίσχυσης και του πρασινίσµατος πριν τις γιορτές του Πάσχα», τονίζοντας ότι «το να πει κανείς ακριβή ηµεροµηνία είναι παρακινδυνευµένο, γιατί ακολουθείται µία τεχνική διαδικασία µέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών». Μάλιστα, ο ίδιος µιλώντας σε τηλεοπτική εκποµπή στον γεωπόνο Αθανάσιο Μαλλιάρα, µίλησε για ανάρτηση των οριστικών δικαιωµάτων µέχρι τις 8 Απριλίου και αµέσως µετά έκδοση της ΚΥΑ για τις µεταβιβάσεις, πιθανόν την επόµενη εβδοµάδα.

Καµία ενηµέρωση, προς ώρας, δεν υπάρχει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος λόγω φόρτου εργασίας -όπως ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής- δεν παρέστη την περασµένη Παρασκευή προκειµένου να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης σχετικά µε την καταβολή του υπολοίπου των επιδοτήσεων στους παραγωγούς.

Βέβαια, απαντώντας στη βουλευτή Καρδίτσας, Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, αναφορικά µε τις καθυστερήσεις στις πληρωµές τόνισε ότι «το υπουργείο δίνει µια µεγάλη µάχη, η οποία έχει να αντιµετωπίσει τους καταλογισµούς και τα πρόστιµα που ήδη σέρνονται και θα σέρνονται όπως φαίνεται. Σκοπός µας, όµως, είναι να βάλουµε και κάποια τάξη και νοµίζω πως προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη τα πράγµατα πάνε πάρα πολύ καλά».

Περνάνε µε «γέφυρα» µία µία οι ανειληµµένες
Το δρόµο για να µη χαθούν τα χρήµατα των παλιών προγραµµάτων και τελικά να πληρωθούν κάποια στιγµή -όταν θα υπάρχουν λεφτά στα κρατικά ταµεία- οι δικαιούχοι παραγωγοί άνοιξαν οι πρώτες αποφάσεις µε τις οποίες περνούν «γέφυρα» στο νέο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ανειληµµένες υποχρεώσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση και ιδιωτικές επενδύσεις των πρώην ΟΠΑΑΧ, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες για τα Σχέδια Βελτίωσης, τα Leader και τη Μεταποίηση.
Αντίστοιχη απόφαση περιµένουν και τα απλήρωτα ακόµα και από το 2012 αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα (νιτρικά, βιολογικά, ολοκληρωµένη, αµειψισπορά, αυτόχθονες φυλές κτλ), προκειµένου να χαρακτηριστούν ως ανειληµµένες υποχρεώσεις από το προηγούµενο Πρόγραµµα και τελικά να πάρουν το δρόµο των πληρωµών, ακόµα και µέσα στο έτος, εφόσον υπάρχει η σχετική ρευστότητα.
Πιο συγκεκριµένα, κονδύλια ύψους περίπου 46 εκατ. ευρώ και διορία µέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου 2016 για να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους εξασφαλίζουν τρείς νέες αποφάσεις στους 560 δικαιούχους του Άξονα 3 (πρώην ΟΠΑΑΧ) του «Μπαλτατζή» που έµειναν απλήρωτοι ή δεν ολοκληρώθηκαν την περασµένη περίοδο.
Τις αποφάσεις υπογράφει ο γενικός γραµµατέας Κοινοτικών Πόρων Χαράλαµπος Κασίµης και αφορούν τις εξής ανειληµµένες υποχρεώσεις:

429 έργα στο Μέτρο 313 «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων 2010». Πληρωµές 37.469.432 ευρώ
83 έργα στο Μέτρο 312 «Στήριξη της δηµιουργίας και ανάπτυξης πολύ µικρών επιχειρήσεων 2010». Πληρωµές ύψους 3.438.617 ευρώ
48 έργα Μέτρο 311 «∆ιαφοροποίηση προς µη γεωργικές δραστηριότητες 2010». Πληρωµές ύψους 5.533.864 ευρώ.

agronews.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.