Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα 500ευρα

Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ δίνει με σημερινή της ανακοίνωση η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ). Ειδικότερα αναφέρονται τα ακόλουθα:

- Έχει αποφασιστεί η απόσυρση του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ; ΟΧΙ, καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπει την έκδοση τραπεζογραμματίων ευρώ.

- Εφόσον ληφθεί απόφαση απόσυρσης του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ τι θα συμβεί; Σε αυτήν την περίπτωση, η οποία προϋποθέτει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ θα παύσει να έχει, από συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, ισχύ νόμιμου χρήματος, δηλαδή δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καθημερινές μας συναλλαγές.

Ωστόσο, θα προβλεφθεί η δυνατότητα ανταλλαγής του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της ανταλλαγής των τραπεζογραμματίων σε δραχμές η χρονική περίοδος ανταλλαγής τους διήρκεσε περισσότερα από 10 έτη (από την 1/1/2002 έως και την 1/3/2012). Μάλιστα, ορισμένα παλαιά εθνικά νομίσματα (γερμανικό μάρκο, βελγικό φράγκο, αυστριακό σελίνι, ιρλανδική λίρα, κ.λπ.) ανταλλάσσονται με ευρώ από τις αντίστοιχες εθνικές Κεντρικές Τράπεζες επ' αόριστον.

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από όσους ζουν στη ζώνη του ευρώ. Το ευρώ είναι διεθνές νόμισμα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια τραπεζογραμμάτια ευρώ καταλήγουν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ. Εκτιμάται ότι 20% έως 25% της αξίας των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία βρίσκεται στην κατοχή ανθρώπων εκτός ζώνης ευρώ.

- Πως μπορώ να ανταλλάξω τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ με άλλα, μικρότερης ονομαστικής αξίας; Εφόσον επιθυμείτε, ως φυσικό πρόσωπο, να ανταλλάξετε τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ με άλλα, μικρότερης αξίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην τράπεζα ή στις τράπεζες που διαθέτετε καταθετικό λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες τράπεζες ζητούν προμήθεια για να χαλάσουν τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι όπως κατάθεση σε ένα λογαριασμό χαρτονομίσματος των 500 ευρώ και ανάληψή ενός μικρότερου ποσού (π.χ 420 ευρώ λόγω capital controls).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.