Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Στις φλόγες χθες και προχθές η Τριφυλία

Συναγερμός σήμανε από προχθές το βράδυ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από τις φωτιές που προκλήθηκαν το διήμερο της Κυριακής και της Δευτέρας στην Τριφυλία.

Οι πυροσβεστικές ......

δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αρκετά συμβάντα, αφού οι φωτιές ξεπέρασαν τις πέντε. Και μάλιστα, υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, μιας και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ξεπερνούσαν, κατά τόπους, ακόμη και τα 7 μποφόρ.

Μεγάλη φωτιά προκλήθηκε χθες το μεσημέρι στην Τοπική Κοινότητα Μάλης της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών, όπου οι εστίες ήταν διάσπαρτες, κυρίως σε δασώδεις εκτάσεις. Σύμφωνα δε με τις πρώτες ενδείξεις, πιθανότατα πρόκειται περί εμπρησμού. Γύρω στις 9.00 το βράδυ της Κυριακής ξέσπασε πυρκαγιά στον (παράνομο) σκουπιδότοπο των Φιλιατρών, και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν μηχανήματα και οχήματα του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και πυροσβεστικό όχημα. Λίγο πριν από τη 1.00 χθες τα ξημερώματα ξέσπασε πυρκαγιά στο Λιμενάρι Φιλιατρών, νότια των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης.

Για την κατάσβεση έσπευσαν στην περιοχή 9 πυροσβεστικά οχήματα με 18 άνδρες, που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό του διοικητή της Π.Υ. Καλαμάτας, πύραρχου Παναγιώτη Μούτογλη. Χάρη στις υπερπροσπάθειες των πυροσβεστών η φωτιά δεν επεκτάθηκε, περιορίστηκε και τέθηκε υπό έλεγχο, χωρίς να κινδυνεύσουν άμεσα παραπλήσιες θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Προς το μεσημέρι, χθες, ξέσπασε φωτιά χαμηλά στην Τοπική Κοινότητα Πλατανίων, στην παρόχθια ζώνη της Νέδας προς Καλλίτσαινα, στη θέση με το τοπωνύμιο «Πέτρα». Άμεση ήταν και εκεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση, κάτι που κατέστη δυνατό ύστερα από ώρα.

Φωτιές προκλήθηκαν, επίσης, στην Τοπική Κοινότητα Στασιού και την Τοπική Κοινότητα Αρτικίου, ενώ φωτιά ξέσπασε από βλάβη και σε κολώνα της ΔΕΗ στο Μεμί Κυπαρισσίας. Μικρότερες εστίες πυρκαγιών είχαμε και σε άλλες περιοχές, εξαιτίας κλαριών που έκαιγαν σε χωράφια – ελαιοπερίβολα για τον καθαρισμό τους, αλλά ευτυχώς δεν πήραν διαστάσεις. Τέλος το βράδυ φωτιά ξέσπασε στο Βλαχόπουλο που κατέκαψε 5 στρέμματα δασικής έκτασης, αλλά και στην Καζάρμα που κάηκαν 10 στρέμματα επίσης δασικής έκτασης.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Σπύρος Χρονόπουλος, μιλώντας στο «Θ», απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής τις μέρες αυτές που πνέουν δυνατοί άνεμοι να μη βάζουν φωτιές για να κάψουν κλαριά, καθώς υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να ξεφύγει και να πάρει διαστάσεις.

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Τριφυλία.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.