Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΜΠΑΛΗΣ: ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Αλματώδης αύξηση στις ηλικίες 20-34 ετών
Έγκαιρη διάγνωση μόνο στο 40% των περιπτώσεων

Μειώνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου τρίτης συχνότερης μορφής καρκίνου μεταξύ ανδρών και γυναικών, στους άνω των 50 ετών, ενώ αντίθετα σημειώνει αύξηση σε μικρότερες ηλικίες και ιδιαίτερα σ’ εκείνες των 20-34 ετών.

Αυτό είναι το ......

συμπέρασμα μελέτης Αμερικανών επιστημόνων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με επικεφαλής την Κριστίνα Μπέιλι του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον του πανεπιστημίου του Τέξας-Χιούστον, που δημοσιεύθηκε στην μηνιαία ιατρική επιθεώρηση JAMA Surgery, που συγχρόνως κρούει τον κώδωνα κινδύνου, επισημαίνοντας, ότι το 2030 οι τάσεις δείχνουν αύξηση 90% της εμφάνισης καρκίνου του εντέρου για τις ηλικίες 20-34 ετών και 46% για τις ηλικίες 35-49 ετών, με «κερδισμένους» της υπόθεσης τους άνω των 50 ετών, στους οποίους ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου θα βαίνει διαρκώς μειούμενος.

Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά μπορεί να είναι ανησυχητικά, εντούτοις οι απόλυτοι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί. Από τις περιπτώσεις που διαγνώσθηκαν κατά την περίοδο της μελέτης JAMA, μόνο το 1% από αυτές συνέβησαν σε άτομα κάτω των 35 και 6,8 % ήταν σε άτομα ηλικίας 35-49 ετών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 9 στους 10 στους οποίους γίνεται διάγνωση καρκίνου του εντέρου είναι 50 ετών ή μεγαλύτεροι.

«Η διαρκώς αυξανόμενη τάση για εμφάνιση καρκίνου του εντέρου στις νεώτερες ηλικίες, είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει εντονότατα τη ιατρική κοινότητα τα επόμενα χρόνια» επισημαίνει με έμφαση ο Δρ Γιώργος Σάμπαλης, χειρουργός- λαπαροσκόπος, Διευθυντής Χειρουργός της Ευρωκλινικής Αθηνών, με αφορμή την παραπάνω μελέτη. «Παρά το γεγονός ότι οι πλήρεις αιτίες για την τάση αυτή δεν είναι ακόμα γνωστές, εντούτοις θεωρείται ότι η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής παραμένουν οι «ύποπτοι» παράγοντες γι αυτήν την εξέλιξη», συμπληρώνει ο Δρ Σάμπαλης.

Την τελευταία 20ετία, η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνεται, λόγω του ότι τα νέα περιστατικά είναι λιγότερα, η διάγνωση γίνεται πιο έγκαιρα και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα η 5ετής επιβίωση να είναι 90% για τους ασθενείς που ο καρκίνος τους εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε αρχικά στάδια, όμως εξακολουθεί να είναι χαμηλό το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης και αυτό να περιορίζεται μόνο στο 40% των περιπτώσεων.

«Το χειρότερο πράγμα που θα κάνουμε σ’ έναν νεαρό ασθενή, είναι να διαγνώσουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου αργά», υπογραμμίζει ο Δρ.Σάμπαλης, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η αιμορροϊδική αιμορραγία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση, η οποία πλέον γίνεται πολύ ευκολότερα απ’ ότι στο παρελθόν.

Η μελέτη καταλήγει πως η αύξηση του ποσοστού του καρκίνου στο κόλον θα φτάσει το 90% και του καρκίνου του ορθού θα πλησιάσει το 124% στις νεώτερες ηλικίες στο έτος 2030, εφόσον δεν υπάρξει καμμία αλλαγή στην ευασθητοποίηση του νεότερου πληθυσμού απέναντι στη διατροφή, την άσκηση και την παχυσαρκία.(Πηγή: Increasing Disparities in the Age-Related Incidences of Colon and Rectal Cancers in the United States, 1975-2010. (JAMA Surgery, January 2015, Vol 150, No. 1)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.