Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΜΠΟΥΖΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016

Ο τουρισμός αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο της οικονομίας με συμβολή στο ΑΕΠ της Χώρας, στην απασχόληση και στις εισπράξεις του ισοζυγίου υπηρεσιών.
Έχει όμως και αδυναμίες, όπως την εποχική συγκέντρωση του προσφερόμενου προϊόντος και τη βραδεία προσαρμογή στις ανάγκες ζήτησης.

Το Υπουργείο Τουρισμού .......

που δυστυχώς δεν έχει τομεακό πρόγραμμα, δηλ. χρήματα, αντί να θέλει να εισπράξει πολιτικά την υπαρκτή αύξηση του τουρισμού στη Χώρα που εν πολλοίς οφείλεται σε άλλους εξωγενείς παράγοντες και στην προσπάθεια των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων της Χώρας που έχουν επιφορτισθεί με το μεγάλο αυτό έργο, πρέπει να στρέψει την προσοχή του σε άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα.

Π.χ. Στη Ρωσία που λόγω των καταστάσεων με την Τουρκία πρέπει να ενισχυθεί το Ελληνικό Προξενείο με προσωπικό για να τρέξουν το θέμα της βίζας , όπως κάνουν άλλες ανταγωνίστριές μας Ευρωπαϊκές Χώρες στον τουρισμό, όπου απασχολούν περίπου 20-30 άτομα κι εμείς λιγότερους του ενός χεριού.
Επίσης το Υπουργείο πρέπει με άλλα συναρμόδια υπουργεία να δει το ζήτημα του πολιτισμού και να επιλύσει το εξευτελιστικό για τη Χώρα μας γεγονός, να βρίσκουν οι επισκέπτες τους αρχαιολογικούς μας χώρους, μουσεία κλπ κλειστούς όπου ακολουθούνται ωράρια δημοσίων υπηρεσιών στο κορυφαίο και μοναδικό πολιτιστικό μας ατού.

Ο περιφερειακός μας σχεδιασμός προώθησης και ανάδειξης των τουριστικών πλεονεκτημάτων της Πελοποννήσου και στόχευσης αγορών είναι ο μοναδικός συγκεντρωτικός σχεδιασμός που βοηθά ουσιαστικά με μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι επιδερμικά την περιφέρεια.
Οι Δήμοι που κι αυτοί τρέχουν κάποια προγράμματα τουριστικής προβολής, αρκετές φορές ακροβατούν σε μικρής και πολλές φορές ανύπαρκτης ουσίας πρωτοβουλίες που δεν βοηθούν τη συλλογική προσπάθεια που πρέπει να είναι ενιαία.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με προσοχή προχωρεί σε χάραξη πολιτικής προσαρμογής στις συνθήκες της σημερινής κατάστασης και με προσεκτικές κινήσεις στηρίζει υπάρχουσες αγορές –ανοίγει νέους δρόμους και συγχρόνως προωθεί και τον αγροτοδιατροφικό τομέα δίνοντας το στίγμα της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας του προορισμού

Η συνεχής παρουσία σε μεγάλα τουριστικά event είναι αναγκαία, η δημιουργία καινοτόμων δράσεων σε αγορές στόχους το ίδιο, η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα κομβική για την επιτυχία του εγχειρήματος της προώθησης και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, η συμπόρευση με τον Α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης και οι διαπεριφερειακές συνεργασίες το ίδιο.

Από την αντιπολίτευση περιμένουμε σοβαρότητα, παραδοχή των θετικών αποτελεσμάτων της προσπάθειας της Περιφέρειας που ενισχύουν την οικονομία της Πελοποννήσου.
Το επιτυχημένο συνέδριο των ΑΒΤΑ που αποτέλεσε το σπουδαιότερο γεγονός για την τουριστική Ελλάδα των τελευταίων χρόνων είδαμε πως αντιμετωπίστηκε επικριτικά και κοντόφθαλμα από κάποιες αντιπολιτεύσεις ενώ είναι το κορυφαίο γεγονός που έπρεπε να επαινεθεί.
Ήδη η κατάταξη της Πελοποννήσου στους 20 κορυφαίους προορισμούς από την TELEGRAPH, για την αγγλική τουριστική αγορά που επηρεάζει το συνολικό 35% του παγκόσμιου τουρισμού, είναι η μετρήσιμη επιτυχία της Μυθικής Πελοποννήσου.

Το παράδειγμα της Κρήτης που τρέχει να αναδείξει το δικό της τουριστικό προϊόν στα διάφορα συνέδρια των ΑΒΤΑ με πολυδάπανες δράσεις όπως πχ στη Μάλτα, έπρεπε να έχει προβληματίσει όσους μονίμως, βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος.

Οι οικονομικές δυσκολίες μας αναγκάζουν τη νέα περίοδο να παραμείνουμε στην απολύτως αναγκαία παρουσία μας στα μεγάλα γεγονότα στο εξωτερικό και εσωτερικό και να προβούμε σε καινοτόμες- έξυπνες-θεματικές-ξεχωριστές δράσεις σε διάφορες αγορές στόχους όπως πχ τα Βαλκάνια που ήδη δίνουν ζωή στον τουρισμό της κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και ο εσωτερικός τουρισμός είναι για εμάς σημαντικός και θεωρούμε ότι επιβάλλεται να στηριχτεί διότι παρά τις δυσκολίες την Πελοπόννησο την ενισχύει.

Δύσκολη η περίοδος που ζούμε αλλά με την οικονομική και έξυπνη στόχευση που προχωρεί η περιφέρεια Πελοποννήσου οι οιωνοί είναι πολύ θετικοί για τον τουρισμό μας.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΥ
ΠΕΡΙΦ,ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.