Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Αλαλούμ με τη συλλογή αποδείξεων για το 2015 – Αποσύρθηκε τελικά η διάταξη

Το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε τελικά την απόφαση για συλλογή αποδείξεων και για το 2015, προκειμένου να “χτιστεί” το αφορολόγητο.

Όπως έγινε γνωστό, καταργείται ο κωδικός 049, ο οποίος υποχρέωνε στη συλλογή αποδείξεων.

Μόλις τρεις ώρες .....

πριν είχε γνωστοποιηθεί ότι το σύστημα που ίσχυε το 2014 θα εφαρμοστεί και το 2015.

Συγκεκριμένα, ένα μήνα πριν από τη λήξη του έτους το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι όσοι φορολογούμενοι δεν φρόντισαν να μαζεύουν αποδείξεις, αν και ο νόμος δεν το προέβλεπε, κινδύνευαν με πρόστιμο 22%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την εκ νέου κατάργησή της, η νέα διάταξη επρόκειτο να παρατείνει έως 31 Δεκεμβρίου του 2015 την παλαιά διάταξη. Σε τέτοια περίπτωση, θα απαιτείτο και πάλι το 10% του εισοδήματος να καλύπτεται με αποδείξεις δαπανών.

Με άλλη διάταξη, πάντως, του νομοσχεδίου, από 1/1/2016 όλες αυτές οι δαπάνες που θα δηλώνονται στην εφορία για έκπτωση φόρου (ή για αφορολόγητο αν αλλάξει η φορολογική κλίμακα) θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα, αλλιώς δεν θα αναγνωρίζονται.

Επιπλέον το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:

-Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φορολογική Εσόδων έως τις 30/6/2016

-Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έλαβαν χώρα από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες και γιαγιάδες σε εγγόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν πρόστιμα διαγράφονται και τα λεφτά θα γυρίσουν πίσω στους δικαιούχους.

-Μεταφορά ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ

-Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.