Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Φιλιατρά: Ερχoνται μονοδρομήσιεις και ανακατατάξεις εισόδου - εξόδου από την πόλη και ταλαιπωρία των πολιτών [ VIDEO ]

Μια συγκοινωνιακή μελέτη του ψηφίστηκε το 2009 επι δημαρχοντίας του κ. Άλκη Ξύγκα προτίθεται να εφαρμόσει η παρούσα δημοτική αρχή με ομόφωνη απόφαση που πήρε χθες βράδυ το τοπικό συμβούλιο Φιλιατρών.

Σύμφωνα με την .....

ενημέρωση που έκανε προς το σώμα ο Πολιτικός μηχανικός του Δήμου κ. Χρήστος Μπαρκάς, για την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης γίνεται και με αφορμή έγγραφο του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας με το οποίο παραπονιέται για την δυσκολία διέλευσης των λεωφορείων πέριξ (σ.σ. γύρω γύρω δηλαδή) της πλατείας Φιλιατρών σαν τεχνική υπηρεσία είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάποια εισήγηση είπε ο κ. Μπαρκάς.
Και συνέχισε λέγοντας ότι σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και με βάση την τότε συγκοινωνιακή μελέτη και το έγγραφο του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας εισηγούνται την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ως μεταβατικό στάδιο για την αντιμετώπιση άμεσων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Τι προβλέπει η τμηματική μελέτη που πρόκειται να εφαρμόσουν
(παρακάτω παρατίθεται χάρτης με τις αλλαγές)

Για την είσοδο στην πόλη:
1. Η είσοδος στα Φιλιατρά από την στροφή που είναι τα Γεωργικά Φαρμακα του κ. Σταθόπουλου προς την πλατεία μέχρι την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου γίνεται κανονικά με διπλή κατεύθυνση κυκλοφορίας. (πορτοκαλί χρώμα στον Συνημμένο Χάρτη)

2. Το τμήμα του δρόμου από τον Αγιο Νικόλαο μέχρι την Τράπεζα Πειραιώς θα μονοδρομηθεί με κατεύθυνση ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΠΛΑΤΕIΑ. (Μπλέ χρώμα στον επισυναπτόμενο χάρτη)
Δηλαδή δεν θα μπορεί κανένα όχημα να στρίψει δεξιά από το Αρχαίο προς Γυμνάσιο.

Η έξοδος από τα Φιλιατρά θα γίνεται μέσω της οδού Δεκατεσσάρων

Ολα τα οχήματα που πρόκειται να κατευθυνθούν προς την έξοδο της πόλης προς Κυπαρισσία θα πρέπει στην πλατεία των Φιλιατρών στο Αρχαίο να στρίψουν ΑΡΙΣΤΕΡΑ και στην Βιολέτα (μέσον της πλατείας) να στρίψουν ΔΕΞΙΑ προς Λιμενάρι μέχρι να συναντήσουν την Δεκατεσσάρων, (Κόκκινο και ακολούθως μπλέ χρώμα στον επισυναπτόμενο χάρτη) όπου πλέον μπορούν να στρίψουν Δεξιά στην Δεκατεσσάρων μέχρι να βγούν στην διασταύρωση με τα Γεωργικά Φάρμακα του κ. Σταθόπουλου.

Το τμήμα του δρόμου από το DVD Club του κ. Γαλανόπουλου μέχρι το φαρμακείο της κ. Βορίση που συναντάμε την Δεκατεσσάρων από διπλής κυκλοφορίας θα γίνει μονόδρομος με κατεύθυνση ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ Δεκατεσσάρων. (Μπλέ χρώμα μετά το κόκκινο στον χάρτη0

Είσοδος στην πόλη προς πλατεία Δεν θα γίνεται από την Σπέντζα (φαρμακείο Βορίση) μέχρι DVD Club "Galaxy" λόγω μονοδρόμησης αλλα θα γίνεται στον αμέσως επόμενο δρόμο από το Carrefour Δεξιά (οδός Παναγιώταρου) και μετά το προαύλιο της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη αριστερά στην οδό Βοριανών και αμέσως δεξιά στην οδό Κεφαλά που βγαίνει στην πλατεία (ανατολικά του Αγίου Ιωάννη) (Γκρί χρώμα στον χάρτη).

Τα ερωτήματα που τίθενται πλέον μετά την χθεσινή συνεδρίαση και φυσικά ομόφωνη απόφαση είναι:

1. Η συγκοινωνιακή μελέτη αποφασίστηκε να εφαρμοστεί τώρα και μάλιστα μετά από έγγραο του ΚΤΕΛ. Τελικά την πόλη ποιός την διοικεί? Ο δήμαρχος ή μια Ιδιωτική εταιρία??????

2. ΠΟΙΟΣ ο λόγος να ταλαιπωρούνται οι πολίτες αριστερά και δεξιά για να μπουν και να βγουν από την πόλη?

3. ΓΙΑΤΙ ο πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Φαρμάκης δεν απάντησε στο ΚΤΕΛ ότι και τα Λεωφορεία δημιουργούν στην πλατεία εντονότατο κυκλοφοριακό πρόβλημα αλλά και ηχορύπανση με τα συνεχή κορναρίσματα τους στην πόλη καθώς όταν δεν μπορούν να στρίψουν κλείνουν την κυκλοφορία αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που σχηματίζουν ουρά πίσω ου μέχρι να ξεκολλήσει το λεωφορείο?
Το εικονιζόμενο λεωφορείο έχει εμπόδιο μπροστά του και έχει φράξει 3 δρόμους.

4. ΓΙΑΤΙ ο κ. πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου αντί να βάλει σε ταλαιπωρία τους πολίτες δεν ζητά από το ΚΤΕΛ να μεταφερθεί στην Δεκατεσσάρων όπου δεν είναι μακρυά από την πλατεία και δεν θα δημιουργούνται προβλήματα στους οδηγούς αλλα και οι οδηγοί δεν θα δημιουργούν πρόβλημα στο κέντρο τη πόλης όπως σήμερα???

5. Ας υποθέσουμε ότι εφαρμόζουν αυτήν την μελέτη και η έξοδος από τα Φιλιατρά περνά από τον δρόμο από πλατεία προς Λιμενάρι. Το λεωφορείο χωρά να περάσει από τον δρόμο δεξιά στην Βιολέτα? Ή μήπως για χάρη της ιδιωτικής εταιρίας θα κυνηγήσει η Δημοτική Ενότητα τα αυτοκίνητα των κατοίκων για να εξυπηρετηθεί το ΚΤΕΛ???

6. Το Τοπικό συμβούλιο των Φιλιατρών και ειδικότερα ο Πρόεδρος κ. Φαρμάκης εκλέχθηκε για να κάνει όσο τον δυνατόν καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών -άσχετα αν τα έχει ή δεν τα έχει καταφέρει- ή να υποτάσσεται σε μια ιδιωτική εταιρία και στα γούστα της?

7. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ανοικτές και Δημόσιες. Το ίδιο ισχύει και για τα τοπικά συμβούλια. Για ένα τέτοιο θέμα που αφορά ΟΛΟΥΣ τους πολίτες ΓΙΑΤΙ ο κ. Φαρμάκης δεν ενημέρωσε με κάθε τρόπο τον κόσμο για την συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου προκειμένου να υπάρχουν και πολίτες να ακούσουν τις επικείμενες αλλαγές και να γίνει συζήτηση επάνω στην ψηφισμένη μελέτη για να έχουν άποψη και οι πολίτες που θα "λουστούν" την απόφαση του κ. Φαρμάκη?

8. Η κυκλοφοριακή μελέτη έχει ψηφιστεί απο το Δημοτικό Συμβούλιο του κ. Ξύγκα το 2009. ΓΙΑΤΙ επί 6 χρόνια δεν εφαρμόστηκε?

9. Καλό θα ήταν ο κ. Φαρμάκης να παγώσει τώρα καθε διαδικασία και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ορίσει νέα συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου και με ενημέρωση που θα γίνει με κάθε τρόπο να παρευρεθούν και πολίτες στην αίθουσα για να ακούσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις αλλαγές που πάει να κάνει ο κ. Πρόεδρος.



9 σχόλια:

  1. Οι κυκλοφοριακές μελέτες εφαρμόζονται το πολύ ένα ή δυο χρόνια μετά την εκπόνησή τους. Κυκλοφοριακές μελέτες πέραν της διετίας απαιτείται να επικαιροποιηθούν προκειμένου τ’ αποτελέσματά τους να είναι αξιοποιήσιμα για την περιοχή για την οποία εκπονήθηκαν.
    Κυκλοφοριακή μελέτη του 2009 (ουσιαστικά προ κρίσεως) σαφώς εκπονήθηκε με άλλα δεδομένα από τα σημερινά (εντός κρίσεως) και δεν θα ήταν καλό να εφαρμοστεί.
    Η τεχνική υπηρεσία του ομώνυμου δήμου και ο εισηγητής δεν το γνωρίζουν άραγε;
    Αν το γνωρίζουν και συναινούν τότε κάτι υποκρύπτεται, αν όμως δεν το γνωρίζουν καλό θα ήταν να ενημερωθούν από κάποιον ειδικό μιας και η άγνοιά τους σε αυτή την περίπτωση είναι εγκληματική. Αν δεν ξέρουν, ας ρωτήσουν κάποιον συνάδελφό τους εντός του Νομού μας, έχει αρκετούς ασχολούμενους με το αντικείμενο άλλωστε και καλούς.
    Όπως και να έχει πάντως, κάποιος πιο πάνω έχει την ευθύνη.
    Μη ξεχνούμε, επίσης, ότι κάτι τέτοιο προτάθηκε προ μηνών και για την πόλη της Κυπαρισσίας. Και εκεί η τεχνική υπηρεσία κώφευσε.
    Τα συμπεράσματα δικά σας.

    Ένας Μεσσήνιος Συγκοινωνιολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.
    Δεχόμενος ότι είστε ειδικός στο θέμα (Συγκοινωνιολόγος) με αυτό που γράφετε, καταλαβαίνω ότι η απόφαση που έλαβε το Τοπικό συμβούλιο να εφαρμόσει την από 2009 ψηφισμένη μελέτη του τότε δημοτικού Συμβουλίου (6 χρόνια μετά δηλαδή) είναι ΑΚΥΡΗ.

    Οι αλλαγές που προτίθεται να εφαρμόσει το τοπικό συμβούλιο βάση εκείνης της μελέτης θα δημιουργήσουν ένα έκτρωμα και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα τις σεβαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα έλεγα ότι η απόφαση του Δ.Σ. είναι άκυρη. Εξ άλλου άλλοι είναι οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας να το κρίνουν αυτό.
      Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη και μάλιστα κατόπιν εισηγήσεως της τεχνικής υπηρεσίας. Αυτή φέρει καθ’ ολοκληρίαν την ευθύνη και συγκεκριμένα ο υπογράφων της εισηγήσεως από αυτήν προς το Δ.Σ.
      Αναφορικά με το συμπέρασμα στο οποίο φθάνετε δεν θα με βρείτε αντίθετο δεδομένου ότι κάθε έργο κρίνεται εκ του αποτελέσματος και μόνον αυτού.
      Εν κατακλείδι κάθε παράπονο προς την αρμόδια υπηρεσία και μόνον προς αυτήν. Εξ άλλου οι δημοτικοί σύμβουλοι με βάση την πρότασή της ψηφίζουν, φαντάζομαι…..

      Ένας Μεσσήνιος Συγκοινωνιολόγος.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή αγαπητέ Κύριε το Τ..Σ δεν έχει καμία ευθύνη όταν::
      1. Δεν εχει ενημερώσει ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΗ μέσω του τύπου (ηλεκτρονικού και έντυπου) ότι θα συζητηθεί την τάδε μερα και ωρα το τάδε θεμα ωστε να παρευρίσκονται και όσοι πολίτες επιθυμούν.
      2. Δεν εχει έρθει (το Τ.Σ.) σε επικοινωνία και διαβούλευση ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΦΟΡΕΑ της πόλης ούτε καν τον εμπορικό σύλλογο μέλη του οποίου θίγονται και ένα ευνοείται από μια τέτοια απόφαση.
      Πως ελαβαν τέτοια απόφαση ερημμην κυρίως του εμπορικού Συλλόγου της πόλης που είναι οι πιο άμεσα ενδιαφερόμενοι?

      Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου στείλετε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για να σας ρωτήσω κάποια πράγματα στο θέμα .
      Το e-mail μας είναι FiliatraNews@gmail.com

      Διαγραφή
    3. Σαφώς και φέρουν ευθύνη, υπό την έννοια ότι θα έπρεπε να φέρουν το θέμα σε δημόσια διαβούλευση. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε κατά την ταπεινή μου άποψη να απέχουν από την ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη απόφαση.

      Ένας Μεσσήνιος Συγκοινωνιολόγος.

      Διαγραφή
  3. Για όσους γνωρίζουν την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής στην δεκατεσσάρων γίνεται χαμός από το ελαιοτριβείο του Καλογερόπουλου , των τρακτέρ που περνάνε για τα διάφορα ελαιοτριβεία και τα φορτηγά που μεταφέρουν πυρήνα. Το ΚΤΕΛ καλώς μπαίνει στην πλατεία για να αποβιβάσει και οι κάτοικοι κακώς παρκάρουν στη πλατεία σε σημεία που ενοχλούν. Αν θέλουν να μονοδρομήσουν κάποιο δρόμο ας μην ξεχάσουν αυτόν που περνά έξω από το Δημαρχείο με κατεύθυνση προς Δεξαμενή. Είναι σωστή η σκέψη για μονοδρομήσεις αλλά να μην γίνει εις βάρος των πολιτών και της καθημερινότητας. Αντωνόπουλος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μονο που η περίοδος της συγκομιδής δεν διαρκεί πάντα. Είναι δυο με τρεις μήνες.
    Αλλα λόγω του γεγονότος ότι η οδός Δεκατεσσάρων ε΄ναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΦΑΡΔΙΑ και ευθεία χωρίς καμία στροφή δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα το ΚΤΕΛ αν πάει εκεί.
    Το ΚΤΕΛ στην πλατεία ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ κυκλοφοριακό στο κέντρο. Δεν θα κυνηγήσουμε τον κόσμο για χαρη της ιδιωτικής εταιρίας.
    Στην καλαματα ΓΙΑΤΙ το ΚΤΕΛ πήγε στην ακρη του θεού και θα πρέπει στα Φιλιατρά να μείνει στην πλατεία και να ταλαιπωρεί τους πολίτες ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ίδιο είναι η Καλαμάτα με τα Φιλιατρά???Έχει αστικό λεωφορείο να μεταφέρει μεγάλους ανθρώπους με ψώνια στα χέρια ?Με αυτά και με αυτά δυνάμωσε η Κυπαρισσία και στο τέλος θα καταντήσουμε προάστιο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδη είναι προτιμότερο μια ιδιωτική κοινοπραξία ιδιοκτητών λεωφορείων να κάνει κουμάντο σαν νταβατζής σε μια πόλη?
    Δεν νομίζω όυτι μιλάτε σοβαρά.
    Η καθε εταιρία να κανει κουμάντο στα της εταιρίας της. και υποδείξεις στπυς υπαλλήλους της ή μαλλον στους συνεταίρους της.
    ΕΔΩ κουμάντο κανει ο Δήμαρχος και το τοπικό συμβούλιο.
    Αν αποφασίσει το τοπικό να πει θα πας Δεκατεσσάρων θα πανε θέλοντας και μη Δεκατεσσάρων.
    ΑΡΚΕΤΟ κυκλοοριακό μας φορτώνουν τα λεωφορεία κάθε που κολάνε και ξεσηκώνουν τον κόσμο με τις αθλιες κόρνες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.