Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών για την απόφαση του τοπικού συμβουλίου για μονοδρομήσεις

Με αφορμή το θέμα με τις μονοδρομήσεις που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση του τοπικού συμβουλίου των Φιλιατρών να επικαιροποιήσει μια παρωχημένη συγκοινωνιακή μελέτη ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών έχει να δηλώσει τα εξής :....

Καλό είναι σε τόσο σημαντικές αποφάσεις πριν ληφθεί μια οποιαδήποτε απόφαση, να προηγείται δημόσια διαβούλευση με κλήση τουλάχιστον των άμεσα ενδιαφερόμενων και πιθανόν θιγόμενων μερών.

Προφανώς αναφερόμενοι στους άμεσα ενδιαφερόμενους και πιθανόν θιγόμενους, εννοούμε τον Εμπορικό Σύλλογο (που έτσι και αλλιώς, λόγω του θεσμικού του ρόλου έπρεπε να κληθεί σε διαβούλευση μιας και είναι άμεσα ενδιαφερόμενος φορέας), τους πολίτες και φυσικά τους καταστηματάρχες της περιοχής και ιδίως του δρόμου, του οποίου εξετάζεται η μονοδρόμηση.

Μιας και βρισκόμαστε προ τετελεσμένων, αφού το τοπικό συμβούλιο έχει πάρει ήδη την απόφασή του μην κάνοντας το προφανές, ως όφειλε, δηλαδή να προκληθεί δημόσια διαβούλευση, κατά την γνώμη μας πριν τη λήψη της απόφασης, τους καλούμε να αναθεωρήσουν την απόφασή τους συγκαλώντας έκτακτο τοπικό συμβούλιο, με κλήση τουλάχιστον των άμεσα ενδιαφερόμενων να πουν την άποψή τους, πριν προωθήσουν την απόφασή τους στο δημοτικό συμβούλιο για ψήφιση.

Επισημαίνουμε ότι ήδη από το πρωί της Τετάρτης 14-10-2015 έχουν εκδηλωθεί προς τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών έντονα παράπονα από συνάδελφους, τα καταστήματα των οποίων βρίσκονται επί των δρόμων που έχει σχεδιαστεί να γίνει η μονοδρόμηση.

Επειδή ακούστηκαν απόψεις του τύπου : «έλα δεν τρέχει τίποτα και να θιγούν 2-3 μαγαζιά για το ΄΄κοινό καλό’’» έχουμε να σας πούμε τα εξής:

1. Τα άμεσα ενδιαφερόμενα κατατστήματα δεν είναι 3 αλλά κατά προσέγγιση 10.
2. Ωστόσο, ακόμα και 3 να ήταν, οι καιροί είναι τόσο δύσκολοι για όλους και ειδικά για τους καταστηματάρχες, που πρέπει να τυγχάνουν της αμέριστης βοήθειας και συμπαράστασης των τοπικών αρχών και όχι - σε μια πόλη που έχει τεράστιες ελλείψεις και παραλείψεις - να τους δημιουργείτε θέμα προσβασιμότητας του καταναλωτικού κοινού.
3. Το πρόβλημα των Φιλιατρών δυστυχώς είναι πρόβλημα μη συμφόρησης και όχι αποσυμφόρησης.

Παλιότερα έγινε ένα λάθος με τη δημιουργία ένα πεζόδρομου σε λάθος σημείο, στο ποιο εμπορικό τμήμα της πόλης τότε, τέμνοντας την στα 2 (και εδώ ίσως είναι ευκαιρία να ασχοληθείτε και με αυτό το θέμα κάνοντας και για αυτό δημόσια διαβούλευση). Ας μην ολοκληρωθεί το έργο με την περαιτέρω κατάτμηση της πόλης μας.

Παρ` όλα αυτά και αν ακόμα επιμείνουν οι άρχοντες της πόλης σε αυτήν την κατά την γνώμη μας λάθος απόφαση επαναφέροντας μια μελέτη (που όπως πολύ σωστά είπε και κάποιος συγκοινωνιολόγος δεν έχει καμία αξία μετά από κάποια χρόνια γιατί πολύ απλά οι συνθήκες αλλάζουν), μια γρήγορη σκέψη με κάθε επιφύλαξη εξ΄αιτίας της πίεσης χρόνου, λόγω του προ τετελεσμένου γεγονότος στην οποία οδηγούμαστε, θα ήταν η εξής :

Αφού εξασφαλιστεί η δυνατότητα να μπορούν να στρίβουν τα μεγάλα οχήματα (λεωφορεία, φορτηγά) από το κατάστημα ``αρχαίον`` προς τον ``γαλαξία``, από το κατάστημα ``βιολέτα`` προς το Λιμενάρι και την ομαλή διάβασή τους σε όλο τον δρόμο προς το Λιμενάρι, προτείνουμε, αν εκτιμάται ως αναγκαία μια κυκλοφοριακή αλλαγή:

Να αποπεμφθούν μόνο τα μεγάλα οχήματα προς την επίμαχη κατεύθυνση.

Η μονοδρόμηση που προτείνεται δηλαδή να εφαρμοστεί με 1-2 απλές ταμπέλες μόνο για τα λεωφορεία και τα φορτηγά και τα υπόλοιπα αμάξια να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το δρόμο από το ``αρχαίον`` προς το γυμνάσιο και προς τις δυο κατευθύνσεις, συμβάλλοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ζητήματος, δίχως όμως να επέλθει και η απομόνωση 10 εμπορικών καταστημάτων και να δημιουργηθεί θέμα βιωσιμότητάς τους εκ του μηδενός.Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε ότι η πρότασή μας αυτή γίνεται ίσως πολύ βιαστικά και εν μέσω ασφυκτικής πίεσης, ενώ βρισκόμαστε προ τετελεσμένου γεγονότος, δεδομένης της λήψης μιας σοβαρή απόφαση, δίχως να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, όπως θα έπρεπε, κατά την γνώμη μας. Είναι ωστόσο μια πρόταση ανάμεσα στις πολλές που θα μπορούσαν να υπάρξουν αν πραγματοποιείτο το αυτονόητο, ήτοι μια απλή διαβούλευση πριν τη λήψη της απόφασης.

Καλούμε λοιπόν τους καθ΄ ύλην αρμόδιους δηλώνοντας ότι διαφωνούμε με την συγκεκριμένη απόφαση να συγκαλέσουν έκτακτο τοπικό συμβούλιο, καλώντας τουλάχιστον όλους του εμπλεκόμενους φορείς, κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής, καθώς είμαστε απολύτως βέβαιοι πως η έκθεση και ακολούθως αξιολόγηση κάθε πρότασης μόνο όφελος μπορεί να αποφέρει τόσο υπέρ των καθ΄ύλην αρμόδιων, πολύ δε περισσότερο συνολικά για την πόλη των Φιλιατρών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.