Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Τι αλλάζει στα capital controls με τη νέα απόφαση του ΥΠΟΙΚ

Χαλαρώνει τις προβλέψεις που αφορούν τις συναλλαγές για αποπληρωμή δανείων και μεταφορές στο εξωτερικό η νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Η απόφαση χαλαρώνει επίσης τα όρια για τα ποσά που μπορούν να σταλούν σε φοιτητές στο εξωτερικό. Η νέα απόφαση έχει ήδη τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση με τις αλλαγές ......

στα capital controls
Σύμφωνα με την απόφαση:

- Επιτρέπεται η εντολή μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό μέχρι τα 500 ευρώ ανά συναλλασσόμενο φυσικό πρόσωπο ανά μήνα.

- Η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ανά ημερολογιακό τρίμηνο (ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα) για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών στο εξωτερικό ή σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό που τηρείται στο εξωτερικό με δικαιούχο τον φοιτητή.

- Στις περιπτώσεις όμως που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή στο εξωτερικό, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 8.000 ευρώ ανά ημερολογιακό τρίμηνο (ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα).

- Το άνοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, από φυσικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και το άνοιγμα λογαριασμού από φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών.

- Επιτρέπεται το άνοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

- Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα με εξαίρεση α) την αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό και β) την αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.