Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, στους Γαργαλιάνους η μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων

Από το Γαργαλιάνοι On line

Κατά τη χθεσινή μακρά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κυπαρισσία σχετικά με την χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία να γίνει στους Γαργαλιάνους στην θέση «Άμμος», το πρώην λατομείο Αλέρτα.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος κ. Κατσίβελας είπε μεταξύ άλλων: .......

Η «ατολμία» χρόνων, δομών, κράτους, Περιφέρειας και δήμων μας φέρνουν στο απροχώρητο και στο μη παρέκει. Χάσαμε την εποχη που δεναμε τα σκυλια με τα λουκάνικα. Ενώ έκανε ιστορική αναδρομή για το τι εχει συμβει ως τώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: Ή θα γίνουμε Πυργος και Τρίπολη ή θα πάμε σε κάτι άλλο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ενώ συνέχισε λέγοντας πως ο Δήμος δεν έχει άλλα χρονικα περιθώρια και πρέπει να παρθεί μια απόφαση γρήγορα γιατί έρχονται πρόστιμα! «Η αδιαφορία και η αδυναμία έρχεται από το παρελθόν και καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να παρει μια απόφαση που δεν ευχαριστεί κανέναν», είπε ακόμη.

Και συνέχισε λέγοντας: «Έφθασε πλέον η ώρα των αποφάσεων ή προχωραμε μπροστά ή γυρνάμε προς τα πίσω. Τόλμησα να θίξω ένα θέμα που κανείς δεν το έχει θίξει, όλοι κρυβόντουσαν πίσω από επιτροπές και συμβούλια. Επίσης έχω να δηλώσω ευθαρσώς ότι είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε κριτική, δεν δέχομαι όμως κριτική απο τους εραστές των χωματερών – από ανθρώπους που έχουν ασελγήσει στο περιβάλλον!»

Στη συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε αριθμούς λέγοντας πως ο Δήμος Τριφυλίας παράγει κατά µέσο όρο ετησίως περί τις 15.000 τόνους σκουπίδια. Το κόστος λειτουργίας για το εργοστάσιο μόνο, είναι γύρω στο 1.200.000 ευρώ το χρόνο (χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος αποκομιδής με τα απορριμματοφόρα, καύσιμα , υπάλληλων-εργατών, εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών κ.α.). Ο Δήμος τώρα πληρώνει περίπου 2.600.000 ευρώ το χρόνο.

«Ζητάμε να φτιάξουμε την δική μας μονάδα διαχείρισης, η διαλογή στην πηγή δεν φτάνει, ζητάμε να φτιάξουμε ΧΥΤΥ προκειμένου να διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι το Υπόλειμμα» είπε ο κ. Κατσίβελας ενώ εξέφρασε την ελπίδα, να μπορέσουν οι Δήμοι να φτιάξουν μια Ανώνυμη Εταιρεία προκειμένου να αναλάβουν την πλήρη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ανταποδοτικά Οφέλη

Τα ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή που θα γίνει το έργο είναι τα εξής:

- Μειωμένα δημοτικά τέλη (κατά το ήμισυ) για τους δημότες της Δ.Ε.

- Το εργατικό δυναμικό θα προέρχεται από την Δ.Ε.

- Το παραγόμενο κόμποστ θα δίνεται στους αγρότες της Δ.Ε. σε συνεργασία με Αγροτικούς Συλλόγους.

- Μία πολύ μεγάλη υπηρεσία του Δήμου θα πάει στην Δ.Ε. που θα γίνει το έργοστάσιο.

Τι περιλαμβάνει η μονάδα

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Τσίγγανος αντιδήμαρχος Καθαριότητας ο οποίος εξήγησε τι περιλαμβάνει η κλειστού τύπου μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων:

– Απαιτούμενη έκταση 15-20 στρέμματα (για 15.000-20.000 τόνους σκουπίδια)

- Καμπίνα διαλογής

- Κυλινδρικό Κόσκινο (TROMEL)

- Compact βιολογικός (κάτω απο τη βάση του εργοστασίου)

- Προοπτική κομποστοποίησης

- Ο σκελετός του εργοστασίου θα εδράζεται πάνω σε τσιμεντοφόρο επιφάνεια με συγκεκριμένες προδιαγραφές (γεωυφάσματα, μεγάλο πάχος σκυροδέματος)

- Μπαλοποιητής (για να μπαλοποιεί τα ανακυκλώσιμα υλικά)

- Το δε υπόλειμμα θα φεύγει από το χώρο, με βασική προοπτική να φτιαχτεί και ΧΥΤΥ καθώς η μεταφορά κοστίζει.

- Το εργοστάσιο έχει σκοπό να παράγει όσο το δυνατόν μικρότερο υπόλειμμα.

Το εργοστάσιο προκειμένου να λειτουργήσει χρειαζεται τρία πράγματα: Δρόμο, Ρεύμα και Νερο. Ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο είδη κόμποστ και που χρησιμοποιείται το καθένα. Όπως είπε ο κ. Τσίγγανος αποτελεί φιλοδοξία, μαζι με το εργοστάσιο να στηθεί και το σύστημα Διαλογή στην Πηγή (καφέ και μπλε κάδοι), έτσι ώστε να δημιουργείται μικρότερο υπόλειμμα και καλύτερης ποιότητας κόμποστ. Ενώ κατέληξε λέγοντα πως: «θα πρέπει να πληρώσουμε για τα σκουπίδια».

Έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες από σύσσωμη την αντιπολίτευση για την χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας κ. Ανδρινόπουλος σημείωσε πως πρέπει να στηριζόμαστε σε επιστημονικά κριτήρια ενώ στάθηκε στην προχειρότητα του εγγράφου που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να εξηγεί τους λόγους επιλογής της τοποθεσίας. Κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή ότι δεν υπήρχε εισήγηση για το θέμα προς τους συμβούλους αλλά και για μεθόδευση μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας. Τονίζοντας πως η παραταξή του δεν συναινεί σε μια απόφαση που στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Βουδούρης ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεια που αφορούν τα τέλη, το κόστος παρασκευής αλλά και το κόστος ετήσιας λειτουργίας, ενώ άφησε ερωτηματικά για τον κ. Παπαηλίου, προϊστάμενο Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος υπογράφει το εγγραφο για την χωροθέτηση. Τέλος, ζήτησε την αναβολή της απόφασης.

Κάθετα αντίθετος τάχθηκε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σαράντος Κουκούμης ο οποίος μάλιστα καταψήφισε το θέμα.

Οι θέσεις των δημοτικών συμβούλων των Γαργαλιάνων

Γιάννης Αδρακτας: Κάποια στιγμη πρεπει να παρουμε μια αποφαση, σαν δημοτικοί σύμβουλοι αυτό καλούμαστε να κάνουμε. Τα υπολείμματα ειναι δικά μας και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ο κίνδυνος να γίνουμε Τριπολη ή Πύργος είναι ορατός. Έχουμε ήδη αργήσει, δεχόμαστε διαρκώς παράπονα για τα σκουπιδια που παίρνουν φωτιά και οι κάτοικοι παραπονιούνται για τις διοξίνες στην ατμόσφαιρα. Προτείνουμε μια λύση, δεν πρέπει να καθυστερήσουμε,αν η περιβαντολογικη μελέτη δεν κάνει θα πάμε κάπου αλλού.

Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος: Είχαμε ζητήσει περιβαντολογική μελέτη προκειμένου να προβούμε στην χωροθέτηση, είπε. Ενώ αναφερθηκε στην περιοχη που είναι να γίνει το εργοστάσιο (περιοχή Κουτσουβέρη) η οποία θεωρείται από τις πιο παραγωγικές στην Δ.Ε. Γαργαλιάνων ρωτώντας: «Ποιός λέει οτι αυτά τα ελαιοπερίβολα δεν θα επιβαρυνθούν;»

Ανδρέας Μπουγάς: Εξέφρασε την απορία γιατί οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν είχαν ασχοληθεί με το τόσο σοβαρο θέμα των απορριμμάτων. Στη συνέχεια έφερε το παράδειγμα του Περιβαντολογικού Συλλόγου Ρεθύμνου ο οποίος σε ανάλογη κίνηση τάχθηκε υπέρ της κατασκευής ίδιας μονάδας. Μάλιστα αναφέρθηκε στο πρόβλημα με το ΧΑΔΑ των Γαργαλιάνων και τις συχνές φωτιές και το πόσο επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Ενώ, τάχθηκε υπέρ της λύσης το συντομότερο δυνατό.

Γιάννης Κατσούλας: Είμαι πεπεισμένος οτι η μονάδα θα λειτουργήσει σωστά, όπως πρέπει, όλες οι ενστάσεις που υπάρχουν είναι από την άγνοια, η χωροθέτηση ειναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων, ενστάσεων και αντιπαράθεσης, δεν είχε προταθεί μόνο η περιοχή των Γαργαλιάνων ήταν και άλλες τοποθεσίες. Και συνέχισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος θα λήξει το θέμα αυτό, όχι μόνο για τους Γαργαλιανους, αλλά για όλη την Τριφυλία.

Παρεξήγηση με το όνομα της θέσης


Ο κ. Κουτσούλης έθεσε ένα ερώτημα σχετικά με την τοποθεσία, λέγοντας πως η μόνη λατομική ζώνη στους Γαργαλιάνους είναι στη θέση «Τσούκα» (νυν λατομείο Χαλαζονίτη) και όχι όπως τελικά καταλήγουμε στην θέση «Αμμος» στο παλιό λατομείο Αλέρτα. Καθώς, το έγγραφο με τις προτάσεις ανέφερε «Λατομική Ζώνη Γαργαλιάνων».

Το θέμα ψηφίστηκε από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Συμπολίτευσης. Αρνητική ήταν η ψήφος του Σαράντου Κουκούμη ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι παρατάξεις των Στάθη Ανδρινόπουλου, με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε μια απόφαση που στερείται επιστημονικής τεκμιρίωσης, και Νώντα Βουδούρη. Μάλιστα, και οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν με αναβολή για να γίνει συζήτηση με ειδικούς και να υπάρχει και μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη αξιολόγησης και πρότασης των θέσεων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.