Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Δίκη δολοφονίας Αρχιμανδρίτη: Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από 23χρονο Μολδαβό

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν όσα ακούστηκαν χθες στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας, όπου ξεκίνησε η δίκη για την άγρια δολοφονία πέρυσι το Φεβρουάριο του 54χρονου αρχιμανδρίτη Φώτιου Ζαχαρόπουλου στη Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Στο εδώλιο κάθεται ένας 25χρονος Γεωργιανός, ο οποίος όμως αρνείται τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ενώ ήδη έχει καταδικασθεί ένας 18χρονος – σήμερα- Έλληνας σε 15 χρόνια κάθειρξης, για απλή συνέργεια στη δολοφονία.

Όλοι οι μάρτυρες .....

παραδέχτηκαν ότι – τουλάχιστον – είχαν ακούσει για τις ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις του αρχιμανδρίτη, ενώ η υπεράσπιση επικαλέστηκε αναφορά πολιτών προς τη Μητρόπολη Τριφυλίας για απομάκρυνση του αρχιμανδρίτη, με την κατηγορία ότι είχε θωπεύσει 14χρονα αγόρια στην εκκλησία όπου λειτουργούσε.

Από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της χθεσινής διαδικασίας ήταν η κατάθεση 23χρονου Μολδαβού, ο οποίος επισκεπτόταν τακτικά τον αρχιμανδρίτη από την ηλικία των 15, με κίνητρο, όπως παραδέχθηκε, τα χρήματα που έπαιρνε. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ακόμα και για μια φορά ο αρχιμανδρίτης τού είχε δώσει 800 ευρώ. Επίσης, δε δίστασε δύο φορές να πει ότι πολλά νεαρά αγόρια πήγαιναν στο σπίτι του αρχιμανδρίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι οι πιτσιρικάδες της Χώρας έχουν πάει στο σπίτι του».

Η διαδικασία χθες διεκόπη, λίγο πριν από την κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης, έπειτα από παρέμβαση του εισαγγελέα Δημήτρη Σταύρου, προκειμένου το Δικαστήριο να αποφασίσει επί ενστάσεως της υπεράσπισης για πλαστογράφηση της προανακριτικής απολογίας του κατηγορουμένου, και να μην υπάρξει κίνδυνος ακυρότητας της δίκης. Η υπεράσπιση κατονόμασε ως πλαστογράφους τους ανακριτικούς υπαλλήλους, λέγοντας ότι έβαλαν τον κατηγορούμενο να υπογράψει σε λευκό χαρτί.
Η δίκη θα συνεχισθεί στις 28 Ιανουαρίου.

Ζητούσε ανταλλάγματα
Η διαδικασία χθες το πρωί ξεκίνησε με την κατάθεση του θείου του αρχιμανδρίτη, ο οποίος ανέφερε ότι ο ανιψιός του έδινε λεφτά σε όποιον κι αν του ζητούσε και ήξερε ότι έδινε χρήματα στον ανήλικο Έλληνα, διότι δεν ενδιαφέρονταν οι γονείς του.
Για τον κατηγορούμενο Γεωργιανό, είπε πως ήξερε ότι είναι καλό παιδί και δούλευε στην περιοχή. Αρνήθηκε ότι είχε δει ποτέ κάποιον να μπαίνει στο σπίτι του ανιψιού του. Ακολούθως είπε ότι και το θύμα τού είχε πει ότι ο ανήλικος πήγαινε στο σπίτι του 2-3 φορές την εβδομάδα και του έδινε χρήματα, αλλά δεν του είχε πει τίποτα για τον Γεωργιανό.

«Έδινε χρήματα και ζητούσε ανταλλάγματα;» ρώτησε η μία εκ των δικηγόρων του κατηγορουμένου. «Αυτό δεν το ακούω για πρώτη φορά, αλλά εγώ δεν το ήξερα», απάντησε ο συγγενής του. Μάλιστα, ανέφερε ότι κάποια στιγμή είχε πει του αρχιμανδρίτη ότι λέγονται πράγματα κι αυτός του είχε πει να μην ακούει τα λόγια του κόσμου.

Αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας κατέθεσε πως κατά την έρευνα της υπόθεσης υπήρξαν μαρτυρίες για τις ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις του αρχιμανδρίτη και ότι συνευρισκόταν με νεαρά άτομα κατόπιν αμοιβής.
Σύντομα έφτασαν στον ανήλικο και το Γεωργιανό, οι οποίοι, όπως είπε ο αστυνομικός, στην αρχή είπαν ότι έψαχναν χρήματα για να έρθουν Καλαμάτα, πήγαν περίπου στις 8.30 το βράδυ στο σπίτι του Αρχιμανδρίτη, αλλά τελικά δεν μπήκαν. Ο αστυνομικός, ωστόσο, κατέθεσε ότι μετά έπεσαν σε αντιφάσεις και τελικά ομολόγησαν. Ο ένας, όμως, κατηγορούσε τον άλλον για το ποιος τον χτύπησε. Επίσης, κατέθεσε ότι νεαρός Μολδαβός που περίμενε να μπει στο σπίτι του αρχιμανδρίτη, είδε τα δύο άτομα να μπαίνουν μέσα.

Ο αρχιμανδρίτης βρέθηκε γυμνός, ανάσκελα στο πάτωμα και η έρευνα απέδειξε ότι είχε χτυπηθεί πρώτα στο κεφάλι με σιδερογροθιά, μετά με το πλαστικό χερούλι κατσαρόλας και, τέλος, ως βρόγχος στο λαιμό του ήταν τυλιγμένο το πουκάμισό του.
Ο αστυνομικός, τέλος, παρατήρησε ότι από τη μαρτυρία του ανηλίκου έφτασαν στο Γεωργιανό, ενώ συνολικά είχαν προσαγάγει 7 υπόπτους.

Θώπευε ανήλικους
Η συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος την ώρα της δολοφονίας βρισκόταν σε ΑΤΜ της Πύλου και θα προσκομίσει αποδείξεις. Επίσης, μίλησε για αναφορά πολιτών στη Μητρόπολη Τριφυλίας κατά του αρχιμανδρίτη με την κατηγορία ότι θώπευε νεαρά αγόρια στην εκκλησία. Πρόσθεσε ότι στο σπίτι του νεκρού δε βρέθηκαν αποτυπώματα ούτε βιολογικό υλικό του Γεωργιανού, αντίθετα βρέθηκαν αποτυπώματα του ανηλίκου.
Η δικηγόρος είπε ακόμα ότι στην κατοχή του Γεωργιανού δε βρέθηκε κάτι, ενώ στο σπίτι του ανήλικου 2 σιδερογροθιές, τις οποίες μάλιστα είχε φτιάξει μόνος του στο σιδεράδικο που δούλευε.

Ο ιεροψάλτης του ναού Αγίου Νικολάου, όπου λειτουργούσε ο αρχιμανδρίτης, κατέθεσε ότι το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου ανησύχησαν που δεν εμφανίσθηκε στην εκκλησία. Πέρασε η γυναίκα του από το σπίτι, αλλά δεν της άνοιξε κανείς. Ο ίδιος πήγε στον ξενώνα στο μοναστήρι, όπου πήγαινε, αλλά ούτε εκεί ήταν και, τελικά, τον βρήκε νεκρό στο σπίτι. Περιέγραψε ότι ήταν γυμνός και μόνο από τα γόνατα και κάτω, είδε ένα ύφασμα που του φάνηκε πως ήταν παντελόνι. Βγήκε γρήγορα έξω, όπως είπε, καθώς μαζί του είχε πάει και η γειτόνισσα, η οποία ήταν έτοιμη να λιποθυμήσει.
Παραδέχτηκε ότι σεξουαλικά είχε κλίση προς το ίδιο φύλο, ενώ τον χαρακτήρισε εκρηκτικό χαρακτήρα. Μάλιστα, περιέγραψε το εξής περιστατικό: επειδή κάποιες γυναίκες κατά διάρκεια της λειτουργίας μιλούσαν και δε συμμορφώθηκαν με την παρατήρησή του, τους πέταξε ένα… βιβλίο!
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, παραδέχτηκε ότι μετά το θάνατό του τα οικονομικά του ναού πάνε πολύ καλύτερα. Τέλος, απάντησε πως όταν είδε έναν ξανθό Αλβανό υπήκοο, ο αρχιμανδρίτης σχολίασε ότι οι «συγκεκριμένοι είναι σεξουαλικά χαρισματικοί».
Και οι υπόλοιποι μάρτυρες που κατέθεσαν παραδέχτηκαν ότι είχαν ακούσει για τις «προτιμήσεις» του αρχιμανδρίτη.

«Είχε πάθος με το σεξ»
Τελευταίος μάρτυρας ήταν ο νεαρός Μολδαβός, ο οποίος κατέθεσε πως 15 χρονών τον εγκατέλειψαν οι γονείς του χωρίς καθόλου λεφτά. Τότε ένας Ρουμάνος τού είπε ότι ο αρχιμανδρίτης ψάχνει νεαρούς και πληρώνει καλά. Μάλιστα, είπε ότι στον ίδιο είχε δώσει ακόμα και 800 ευρώ για μια φορά.
«Δεν είχα τη διάθεση να πάω με άντρα, αλλά δεν είχα ούτε ένα ευρώ. Με βοήθησε χρηματικά. Εξασφάλιζα λεφτά για να ζήσω. Δεν ήμουν μόνο εγώ. Ήταν πολλοί αυτοί που πήγαιναν. Όλοι οι πιτσιρικάδες της Χώρας είχαν πάει σπίτι του. Όλοι όσοι είναι εδώ έχουν πάει και τους έχει βοηθήσει, άσε που δεν το λένε τώρα. Του ζήταγα λεφτά και μου έδινε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Μας έδινε λεφτά σε φακέλους, όπως του τα έδιναν οι άνθρωποι στην εκκλησία. Του άρεσαν οι πιτσιρικάδες, συνήθως από 25 και κάτω, αλλά πήγαιναν και 40αρηδες. Είχε πάθος με το σεξ. Δεν μπορούσε να μείνει χωρίς άντρα», πρόσθεσε.

Το βράδυ εκείνο, κατέθεσε, τον είχε καλέσει ο αρχιμανδρίτης στο σπίτι και θα συζητούσαν και για κάποιες δουλειές που ήθελε να κάνει στο μοναστήρι. Όταν έφτασε έξω από το σπίτι, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τη σκάλα και ο αρχιμανδρίτης να τους ακολουθεί, έχοντας μάλιστα το χέρι του στην πλάτη του τελευταίου. Ο τελευταίος γύρισε και ξεχώρισε πως ήταν ο ανήλικος, ενώ αυτός που προπορευόταν στη σκάλα φορούσε μαύρο μπουφάν, αλλά δεν τον είδε στο πρόσωπο.
Αυτός τότε έμεινε στο δρόμο, διότι ο αρχιμανδρίτης του είχε απαγορεύσει να πηγαίνει σπίτι, όταν είχε άλλους. Περίμενε μερικά λεπτά. Είδε 2-3 φορές να αναβοσβήνει το φως στην κρεβατοκάμαρα του και υπέθεσε ότι είχε πάει να πάρει σεξουαλικά βοηθήματα που χρησιμοποιούσε. Θεώρησε ότι θα καθυστερούσαν και έφυγε.
Όταν βρέθηκε νεκρός ο αρχιμανδρίτης, ο Μολδαβός είπε πως μαζί με την κοπέλα του πήγε στην Αστυνομία και είπε τι είχε δει, αλλά οι αστυνομικοί τούς φέρθηκαν πολύ άσχημα.

Για αποτύπωμά του που βρέθηκε σε συρτάρι της κρεβατοκάμαρας, είπε πως πήγαινε και έπαιρνε προφυλακτικά από εκεί, ενώ άλλο ένα αποτύπωμά του βρέθηκε σε μπουκάλι με κρασί στην κουζίνα.
Ακόμα κατέθεσε ότι ξέρει ότι παλαιότερα ο Γεωργιανός είχε χτυπήσει ένα Βούλγαρο, ενώ για τις σχέσεις του με τον αρχιμανδρίτη, είπε ότι το θύμα τον ήθελε, αλλά ο Γεωργιανός τού είχε πει ότι θα πήγαινε μόνο αν του έδινε πολλά λεφτά.
Αμέσως μετά την κατάθεση του νεαρού Μολδαβού, ο εισαγγελέας πρότεινε στο δικαστήριο να λάβει προδικαστική απόφαση, επί της ενστάσεως της υπεράσπισης για πλαστογραφία της προανακριτικής απολογίας, ώστε να μην ακυρωθεί η δίκη.
Το δικαστήριο αποφάσισε να συνεχισθεί η εκδίκαση στις 28 Ιανουαρίου και με μέριμνα της Εισαγγελίας και των συνηγόρων υπεράσπισης να προσκομισθεί ο φάκελος της δικογραφίας και ό,τι έγγραφο μπορεί να αποδεικνύει την υπογραφή του κατηγορούμενου, ώστε να αποφανθεί επί της ένστασης.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.