Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

Βαριές κατηγορίες από τους δικαστές: «Η κυβέρνηση επιμένει να παραβιάζει το Σύνταγμα»

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.
Η πρόεδρος της ΕΔΕ, .....

αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου χαρακτήρισε «ταπεινά φιλοδωρήματα των 150 ευρώ το μήνα», τα αναδρομικά των δικαστών που δίνονται σε 36 δόσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου συμφώνησε μεν ως προς την ορθότητα και την ουσία των οικονομικών διεκδικήσεων των δικαστών, αλλά απέδωσε την μη εκτέλεση των αποφάσεων του Μισθοδικείου που δικαιώνουν τους δικαστές για τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών τους στις οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΕΔΕ ανέφερε ότι οι αναδρομικές αποδοχές των δικαστών (μετά την δικαίωση τους από το Μισθοδικείο) παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί καταβολής τους, τελικά θα δοθούν μειωμένες σε ποσοστό 50% και σε 36 δόσεις των 150 ευρώ μηνιαίως. Ακόμα, είπε η κυρία Θάνου ότι οι δικαστές δεν ξεκίνησαν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το οικονομικό ζήτημα, αλλά «η εκτελεστική εξουσία έρχεται και πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού σώματος» και προσέθεσε ότι «εμείς απαντάμε στις προσβολές».

Επίσης, τόνισε: «Αναμένουμε και αξιώνουμε από την Πολιτεία να αναγνωρίσει την βαρύτητα και την σοβαρότητα του έργου μας και να σέβεται τον θεσμικό μας ρόλο. Εν τούτοις σε όλη τη διάρκεια της 4έτους βαθειάς οικονομικής κρίσης διαπιστώνουμε και βιώνουμε την αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης για τα λειτουργικά προβλήματα αφενός και τη αφετέρου προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών, διαπιστώσεις οι οποίες υποχρέωσαν τις δικαστικές Ενώσεις να πραγματοποιούμε έντονες αντιδράσεις, με πανδικαστικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και με διακοπές συνεδριάσεων».

Επίσης, η κυρία Θάνου τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει να παραβιάζει το Σύνταγμα στο θέμα των αποδοχών των δικαστών, καθώς δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις με αποτέλεσμα να προκαλεί αντιδράσεις και να αναγκάζει τους δικαστές να προσφύγουν εκ νέου στα δικαστήρια και κατέληξε ότι «η Δικαιοσύνη είναι επένδυση και όχι παθητικό».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.