Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Αναταραχή στις αγορές - Στα 72 δολάρια/βαρέλι το Brent - Σε ιστορικό χαμηλό το ρούβλι

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση από το 2011 σημειώνει η τιμή του πετρελαίου, που έχει φθάσει το 10%, μετά τη χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ (του Οργανισμού των Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών) να μη μειώσει την προσφορά του, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η τιμή του Brent συνέχισε να .....

υποχωρεί και σήμερα το πρωί, φθάνοντας στα 72,08 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές των ομολόγων έκαναν ράλι, με τις αποδόσεις των γερμανικών και ιαπωνικών τίτλων να υποχωρούν σε επίπεδα - ρεκόρ, ενώ οι τιμές των κινεζικών μετοχών κινούνταν ανοδικά, λόγω των προσδοκιών για αύξηση της νομισματικής στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο και η ισοτιμία του ρωσικού ρουβλιού έναντι του δολαρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε το πλαφόν της παραγωγής του σταθερό κατά τη χθεσινή σύνοδο στη Βιέννη, αντιστεκόμενος στις εκκλήσεις της Βενεζουέλας για μείωση της παραγωγής. Η καταβαράθρωση του αργού μειώνει τον πληθωρισμό, με τον δείκτη τιμών να επιβραδύνεται στην Ιαπωνία και τη Γερμανία και να μειώνεται στην Ισπανία. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έστειλε χθες το μήνυμα ότι είναι ανοικτός στην επέκταση των αγορών στοιχείων ενεργητικού για την αποτροπή του αποπληθωρισμού.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας κ. Αλί Αλ - Ναΐμι επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για την παραγόμενη ποσότητα του «μαύρου χρυσού», μετά τη σύνοδο των 12 μελών του ΟΠΕΚ. Ο Οργανισμός εξέτασε το ενδεχόμενο μίας μείωσης της παραγωγής κατά 5%, σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου Αντέλ Αμπντουλ Μαχντί. «Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή για τις τιμές του πετρελαίου, όπου η ίδια η αγορά θα καθορίζει την προσφορά και όχι πλέον η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ», δήλωσε στέλεχος τράπεζας στη Νέα Υόρκη.

Οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής ενέργειας ήταν το μεγαλύτερο βαρίδι για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σήμερα, με τον δείκτη των ενεργειακών μετοχών να καταγράφει μείωση 5,6% αυτή την εβδομάδα. Αντίθετα, οι τιμές των μετοχών αεροπορικών εταιρειών κινήθηκαν ανοδικά. Ο δείκτης μετοχών του χρηματιστηρίου της Σαγκάης ενισχύθηκε κατά 2% και 7,9% για την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΟ
Και στην Ελλάδα το ληστρικό κράτος έχει την βενζίνη ακόμα στο 1,60. αντί για 1,10 το πολύ.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.