Διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, παραδέχοντας τα λάθη στον υπολογισμό του νέου φόρου. Είχαν προηγηθεί οι σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ λόγω της σωρείας λαθών στα εκκαθαριστικά σημειώματα.
Τα περισσότερα.....
αφορούν οικόπεδα εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς χρησιμοποιήθηκαν λανθασμένα στοιχεία σε 457 περιοχές της χώρας, ενώ δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση για τα ημιτελή ακίνητα.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι για τις στρεβλώσεις θα υπάρξουν «το ταχύτερο» διορθωτικές παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ , καθώς και ότι έως τις 30 Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν σφάλματα ή παραλείψεις που έχουν κάνει στις ηλεκτρονικές δηλώσεις τους, χωρίς πρόστιμο. Σύμφωνα με την Καθημερινή απροετοίμαστο εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα η προχειρότητα με την οποία υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ να προκαλεί αναστάτωση σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα βρίθουν λαθών, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα στοιχεία σε 457 περιοχές της χώρας για τον υπολογισμό του φόρου στα οικόπεδα.
Επίσης, δεν έχει «περάσει» η έκπτωση 60% στα ημιτελή ακίνητα. Την ίδια στιγμή, οι εφορίες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, παραπέμποντας τους φορολογουμένους στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, με τους τελευταίους να αδυνατούν να πιστέψουν τι πρέπει να πληρώσουν για τα οικόπεδα ή τα αγροτεμάχια που κατέχουν. Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο, παραδέχεται στρεβλώσεις και παραλείψεις της διοίκησης, οι οποίες θα διορθωθούν, όπως αναφέρεται, ταχύτατα, χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά εάν θα πληρωθεί η πρώτη δόση με τα υπέρογκα ποσά που προβλέπονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα. Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε «στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου» και προστίθεται: «Ετσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην περιφέρεια. Και αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων».
Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι σφάλματα ή παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους έως τις 30 Νοεμβρίου χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των πληρωμών που θα έχουν κάνουν με το τελικό σύνολο ποσό της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη τα παραπάνω. Πάντως και ενώ έχει ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων δεν έχει εκδώσει σχετικές αποφάσεις για την απαλλαγή κάποιων κατηγοριών από τον φόρο. Ενδεικτικό είναι ότι για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλλονιάς, αν και απαλλάσσονται από τον φόρο, εκδόθηκαν κανονικά εκκαθαριστικά σημειώματα.
Από το υπουργείο ενημερώνονται ανεπισήμως να μην πληρώσουν την πρώτη δόση που λήγει τον Αύγουστο. Το ίδιο και με τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, για τους οποίους εκδόθηκαν σημειώματα χωρίς να αναγνωρίζεται καμία απαλλαγή. Αν και ο νόμος, ο οποίος έχει ψηφιστεί εδώ και επτά μήνες, καθορίζει επακριβώς τους όρους και τα κριτήρια που απαιτούνται για αναστολή είσπραξης του 50%-100% της οφειλής, το υπουργείο δεν φρόντισε να κάνει την εκκαθάριση από την αρχή με τις απαλλαγές. Επιπλέον, θα αναγκάσει τις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες να μεταβούν στις εφορίες για να αποδείξουν ότι είναι πολύτεκνοι κ.λπ. Οσον αφορά τα σοβαρά λάθη των εκκαθαριστικών, αυτά εντοπίζονται σε διάφορες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα:
1. Σε ιδιοκτήτη ακινήτων, κάτοχο δύο οικοπέδων εντός οικισμού, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια δεν πλήρωνε ΦΑΠ, κάτι που σημαίνει ότι η αξία των οικοπέδων είναι κάτω των 300.000 ευρώ, όχι μόνο θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά καλείται να πληρώσει και συμπληρωματικό φόρο, δεδομένου ότι το σύστημα υπολόγισε την αξία των ακινήτων σε 800.000 ευρώ. Γι’ αυτή την περίπτωση, στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι δεν φταίει το σύστημα υπολογισμού, αλλά οι στρεβλώσεις στη νομοθεσία. Ωστόσο, φοροτεχνικοί εντοπίζουν το πρόβλημα υπερφορολόγησης σε 457 περιοχές της χώρας. Και αυτό διότι εφαρμόστηκαν λάθος τιμές κατά τον υπολογισμό του φόρου. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το 2013 είχε εκδοθεί απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου δήμου ή κοινότητας, για τα έτη 2011, 2012 και 2013, στις περιοχές όπου δεν εφαρμοζόταν το αντικειμενικό σύστημα για τον υπολογισμό αποκλειστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Αυτές οι τιμές δεν εφαρμόστηκαν όμως κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν οι υψηλότερες τιμές που ισχύουν σε όμορες περιοχές και οι οποίες εκτόξευσαν τα εκκαθαριστικά στα ύψη.
2. Σε άλλον ιδιοκτήτη ημιτελούς ακινήτου δεν υπολογίστηκε η έκπτωση 60% που προβλέπει ο νόμος. 3. Προβλήματα παρατηρούνται και στα οικόπεδα στα οποία δεν έχει προσδιοριστεί Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ). Για τις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τον νόμο, γίνεται «δανεισμός» του ΣΑΟ που ισχύει στον νομό, τον οικισμό ή την περιφέρεια. Μάλιστα, χρησιμοποιείται ο μικρότερος ΣΑΟ. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε και η τιμή ζώνης του νομού ή της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να προκύπτει τεράστιος φόρος στους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων.