Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014

Απολογισμός του switch off Πελοποννήσου

Άναυδοι μείναμε διαβάζοντας το δελτίο τύπου της Digea, όσο αφορά την ψηφιακή μετάβαση στην Πελοπόννησο.
Η αυτοκριτική της Digea στο δελτίο τύπου της για την ψηφιακή μετάβαση αναφέρει τις λέξεις άριστα και απόλυτη επιτυχία, όταν σύμφωνα με αναφορές υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λήψης... μέχρι και αφανισμός του τηλεοπτικού σήματος σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου. Εκτός του ότι έκλεισαν το πακέτο της Nova, που έφερε και την εξαφάνιση των διεθνών ......

καναλιών, είχαμε και την διακοπή των αναμεταδοτών της ΝΕΡΙΤ (πρώην ΕΡΤ), αφού πλέον τα κρατικά κανάλια μπήκαν σε συχνότητα της Digea.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του συνεργάτη μας Παναγιώτη Μαλακούδη, στην τηλεόραση Panasonic ET5 που διαθέτει με την τελευταία μάλιστα αναβάθμιση, ο Alpha δεν έχει ελληνικό EPG, τα ΝΕΡΙΤ1 και ΝΕΡΙΤ HD δεν παίζουν (παίζει μόνο το ΝΕΡΙΤ Sports), οι συχνότητες των περιφερειακών έχουν πολύ χαμηλό σήμα, ενώ η εικόνα είναι πολύ κακή στα περισσότερα κανάλια. Ευτυχώς στη άλλη τηλεόραση LG, παίζουν ΝΕΡΙΤ1 και ΝΕΡΙΤ HD, αλλά αργεί πάρα πολύ το σκανάρισμα των περιφερειακών (44 και 53). Και μιλάμε για λήψεις από το κέντρο εκπομπής Αρόη, στο κέντρο της Πάτρας, με τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν προβλήματα. Η Ματίνα Παπαχριστούδη στο δικό της ρεπορτάζ αναδεικνύει και αυτή μια σειρά προβλημάτων, ο τηλεοπτικός σταθμός Best TV το ίδιο, ενώ σε πάρα πολλά σχετικά sites και forums του διαδικτύου οι αναφορές προβλημάτων ολοένα και μεγαλώνουν (ενδεικτικά εδώ, εδώ ή εδώ)

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα της διακοπής του τηλεοπτικού σήματος σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, στις οποίες πλέον θα πρέπει οι δήμοι να αναλάβουν την επανατροφοδοσία τους. Ειδικά, σε μια μη προεκλογική πλέον περίοδο, με τις επιδοτήσεις να σπανίζουν. Πολλές μάλιστα από αυτές τις περιοχές είναι καλοκαιρινός προορισμός πολλών Αθηναίων.

Σίγουρα το εγχείρημα που έχει αναλάβει η Digea είναι μεγάλο και δύσκολο και μιλάω μόνο από τεχνικής πλευράς. Αν προσθέσετε και τα υπόλοιπα μπορείτε να καταλάβετε πόσο τεράστιο είναι. Ήταν σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα, αφού άλλωστε η Πελοπόννησος ήταν το πρώτο μεγάλο περιοχικό switch off της χώρας και αυτή είναι και η μεγάλη δοκιμή της Digea ενόψει Αττικής, που είναι μεγαλύτερη πληθυσμιακά, αλλά ίσως ευκολότερη από την Πελοπόννησο γεωγραφικά. Θυμίζουμε ότι στην Πελοπόννησο τα ξημερώματα στις 27/06, έτρεξαν τρεις διαδικασίες: διακοπή αναλογικού σήματος, έναρξη ψηφιακού, αλλαγή συχνοτήτων για απόδοση φάσματος LTE.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η αναβολή του switch off της Αττικής μία εβδομάδα μετά για τις 18 Ιουλίου (από τις 11 Ιουλίου), καθώς στην πληθυσμιακή μεγαλύτερη Αττική η Digea δεν θα ρισκάρει αντιδράσεις ενόψει του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 13 Ιουλίου.

Digital Tv Info