Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

Ασφαλής χρήση του διαδικτύου (internet)

Το διαδίκτυο είναι τελείως απαραίτητο στην εποχή μας και στη ζωή μας και θα πρέπει όλοι να το χρησιμοποιούν.

Αποτελεί ένα από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου, δίνει σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση σε πληροφορία, γνώση, αλλά και ψυχαγωγία.

Θέλει προσοχή όμως γιατί οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα έγκυρες.

Το ηλεκτρονικό έγκλημα ....

έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Στην συνέχεια θα σας αναφέρουμε συνοπτικά όλες τις περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Μορφές εγκληματικότητας

Παιδική πορνογραφία
Απάτες μέσω διαδικτύου
Πειρατεία λογισμικού
Προσωπικά Δεδομένα/ Κοινωνική Δικτύωση

Cyber Bulling

Αποστολή κειμένων e-mail, με προσβλητικό περιεχόμενο, κακόβουλη δημοσίευση φωτογραφιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης-ιστολόγια, διάδοση ψευδών γεγονότων. Ανώνυμες κλήσεις και μηνύματα με σκοπό τον φόβο και την ταραχή.

Παιδική πορνογραφία

«Αρπακτικά» άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, μορφωμένοι, οικονομικά ευκατάστατοι ακόμα και με δική τους οικογένεια, φιλήσυχοι, ευυπόληπτοι πχ επιστήμονες, δάσκαλοι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τη θεση και τη σχέση τους για να ικανοποιήσουν το αρρωστημένο πάθος τους.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος προσέρχονται καθημερινά θύματα των οποίων τα προσωπικά δεδομένα έχουν δημοσιοποιηθεί παρανόμως σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (face book-hi5) με μοναδικό σκοπό τον εξευτελισμό, την απειλή η τον εξαναγκασμό παρανόμως σε πράξη-παράλειψη

Αυτοκτονίες

2006-2011 248 νέοι συνάνθρωποι μας προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να αυτοκτονήσουν εκφράζοντας την επιθυμία τους αυτή μέσω του ιντερνετ.

Απάτες μέσω διαδικτύου

Social Engineering
Phishing
Νιγηριανές απάτες
Ισπανικό λόττο

Social engineering

Αυτές οι επιθέσεις χρησιμοποιούν email και διάφορα websites ώστε να αποκτήσουν πληροφορίες των θυμάτων. Ο επιτιθέμενος στέλνει email υποστηρίζοντας ότι είναι μια τράπεζα η ένας οικονομικός οργανισμός και ζητεί τραπεζικούς κωδικούς λογω ύπαρξης κάποιου προβλήματος. Το θύμα πολλές φορές στέλνει τα προσωπικά του στοιχεία.

Phishing

Διαδεδομένη είναι η μορφή του «ψαρέματος» τραπεζικών δεδομένων μέσα από ιστοσελίδες με εμφάνιση όμοια με την επίσημη τραπεζική ιστοσελίδα.

Η τράπεζα ποτέ δεν θα σου ζητήσει επιβεβαίωση προσωπικού κωδικού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Νιγηριανές απάτες

Με τον όρο «νιγηριανή απάτη» περιγράφουμε την περίπτωση στην οποία αποστέλλονται mail τα οποία ενημερώνουν τον χρήστη είτε ότι είναι αποδέκτης κάποιας μεγάλης κληρονομιάς είτε ότι μπορεί να γίνει συνεργάτης κάποιας ξένης εταιρείας για την μεταφορά κεφαλαίων.

Από τον χρήστη ζητούνται τα προσωπικά τραπεζικά στοιχεία τα οποία και στην συνέχεια χρησιμοποιούνται από τους επιτήδειους.

Ισπανικό Λόττο

Ο χρήστης λαμβάνει email ότι κέρδισε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό σε μια διεθνή λοταρία και ότι για να πάρει τα κέρδη πρέπει να δώσει κάποια χρήματα για να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς των χρημάτων.

Μεγάλη προσοχή στις παραγγελίες από το Διαδίκτυο πρέπει να δίνουν οι κάτοχοι τους λογω του κινδύνου οι αριθμοί των πιστωτικών καρτών να πέσουν σε χέρια απατεώνων. Προτείνουμε οι αγορές να γίνονται μόνο μέσω προπληρωμένων πιστωτικών καρτών.

Στο ιντερνετ πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει ανωνυμία όπως και δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα αυτών που δημοσιεύουν κάτι.

Επίσης στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ τίποτε και πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή στους νέους για αυτά που δημοσιεύουν μήπως και χρησιμοποιηθούν στο μέλλον σε βάρος τους,

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ