Σάββατο, 12 Απριλίου 2014

«Τριφυλία Ξεκινάμε» – Παρουσίαση στην Κυπαρισσία των αρχών και θέσεων του συνδυασμού του Π. Κατσίβελα [εικόνες]

Τις αρχές και τις θέσεις της δημοτικής κίνησης «Τριφυλία Ξεκινάμε», παρουσίασε σήμερα το απόγευμα ο επικεφαλής της και υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας Π. Κατσίβελας, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, παρουσία πολιτών από την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας.

Τον υποψήφιο Δήμαρχο προλόγισε ο πρόεδρος της Δημοτικής ......

Τ.Ο. Ν.Δ. Τριφυλίας Γεώργιος Φωτεινός.

Ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές και θέσεις του συνδυασμού του για τον Δήμο Τριφυλίας.

Στην ομιλία του ο υποψήφιος Δήμαρχος Π. Κατσίβελας αναφέρθηκε με ιδιαίτερη αγάπη για την πόλη της Κυπαρισσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Κυπαρισσία τόσο στην συνείδησή αλλά στη ψυχή μου ήταν η περίοπτη πόλις ,το διοικητικό κέντρο της επαρχίας μας , η πόλις αναφοράς μας , η αρχόντισσα ,η ιστορική ,η ιδιαίτερη η ξεχωριστή η πολλαπλώς θαυμαστή .Η πόλις που ανέδειξε σπουδαίους ανθρώπους στις επιστήμες , στις τέχνες, στη πολιτική , στη τοπική αυτοδιοίκηση ,στη ζωή».

Έδωσε απαντήσεις σε έντονο ύφος για όσουν κρίνουν και κατακρίνουν το έργο της 6η ΥΠΕ και ειδικότερα αναφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του είναι το ακόλουθο:

Φίλες και φίλοι,

Είναι για μένα μεγάλη στιγμή ,να μιλώ ενώπιον σας ,για το σήμερα αλλά κυρίως για το μέλλον αυτού του τόπου .

Σε αυτή τη πόλη είδα το φως του ήλιου στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας ,που και με αυτό η τύχη με έφερε να δεθώ στενά, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.

Αλλά σε όλη μου τη ζωή η Κυπαρισσία τόσο στην συνείδησή αλλά στη ψυχή μου ήταν η περίοπτη πόλις ,το διοικητικό κέντρο της επαρχίας μας , η πόλις αναφοράς μας , η αρχόντισσα ,η ιστορική ,η ιδιαίτερη η ξεχωριστή η πολλαπλώς θαυμαστή .

Η πόλις που ανέδειξε σπουδαίους ανθρώπους στις επιστήμες , στις τέχνες, στη πολιτική , στη τοπική αυτοδιοίκηση ,στη ζωή .

Βέβαια πολλά έχουν αλλάξει , μιας και ο δήμος μας δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση , η παλαιά αίγλη του έχει χάσει τη λάμψη της και το μέλλον δεν είναι εύκολο .

Η εθνική μας κρίση μας έφερε πολύ πίσω , πολλά από αυτά που είχαμε δεν υπάρχουν αλλά κυρίως γίναμε και λιγότεροι .Και όποιος δεν το βλέπει και κακώς δεν το βλέπει οι γηραιότεροι έγιναν περισσότεροι από τους νεότερους και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα .

Και αυτό έχει συνέπειες τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και σε κάθε δραστηριότητα οικονομική αλλά και κοινωνική και βεβαίως στις προοπτικές ανάπτυξης μας .

Όμως δεν εξέλειψαν οι δυνατότητες και οφείλουμε να μην στερήσουμε και τις προοπτικές της .

Και γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ . Να ξαναρχίσουμε , να ξεκινήσουμε να κάνουμε ένα άλμα πιο γρήγορο και από τη φθορά όπως λέει και ο Ελύτης .

Οι προγονοί μας όχι αναίτια ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ δημιουργώντας τρείς πόλεις μεγάλες αλλά και μεγάλες κοινότητες κοντά , πολύ κοντά δημιουργώντας ένα μοναδικό φαινόμενο για τα κοινωνικά μας δεδομένα .

Ζούμε δίπλα γιατί ο τόπος μας έδινε τη δυνατότητα , ο πλούτος ήταν και είναι μεγάλος .

Και τώρα καλούμαστε να διοικηθούμε και μαζί και είμαι από αυτούς που λένε γιατί όχι .Μπορούμε .


Όταν ανακοίνωσα την πρόθεσή μου να συμμετάσχω στα κοινά του δήμου μας, έκανα κάλεσμα σε όσους έχουν διάθεση να δουλέψουν για το τόπο μας , σε όσους έχουν όραμα , σε όσους έχουν περίσσευμα ψυχής και σε όσους οι πλάτες τους αντέχουν φορτία, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι , οι ανάγκες είναι τεράστιες και η προσπάθεια θα είναι σκληρή διαρκής και επίπονη.

Σήμερα, βλέπω ότι όλα αυτά περισσεύουν στο δήμο μας και στην περιοχή της Κυπαρισσίας και γι’ αυτό σήμερα νιώθω πολύ ισχυρότερος και πιο αισιόδοξος .

Για εμάς, η Τριφυλία δεν είναι μόνον ένας τόπος με όλα τα πλεονεκτήματα που χάριν συντομίας δεν χρειάζεται να επαναπροσδιορίσω .

Κυρίως είναι και τρόπος. Θα αναφέρω μόνο λίγες από τις ιδιότητες που προσδιορίζουν αυτό που λέμε τρόπο και τέτοιες είναι

Ευγένεια , καλοσύνη , ήθος ,φιλότιμο, ειλικρίνεια , καλλιέργεια , αρχοντιά , ευθύνη ,συνέπεια , κοινωνικότητα ,αλληλεγγύη , ευαισθησία , ευθυκρισία , γνώση, γενναιότητα και πολλά άλλα.

Ο τρόπος είναι αυτό, που μας κάνει να διαφέρουμε από όλους τους άλλους Μεσσήνιους και αυτό τον τρόπο και την ιδιότητα να είναι κανείς Τριφύλιος, οφείλουμε να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε .

Και στο Τριφυλιακό τρόπο το λίγο δεν ταιριάζει .

Αν χθες το αξίωμα του Δημάρχου ή του δημοτικού συμβούλου ήταν ένας τίτλος ζωής, σήμερα έχουν αλλάξει όλα.

Σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι όσοι συμμετέχουν στα κοινά δέχονται μια μεγάλη πρόκληση και ένα χαρακτηριστικό: να αναζητούν τις ευθύνες .

Σήμερα έχουμε την υποχρέωση να υπηρετούμε αναγκαιότητες και όχι ιδιοτέλειες .

Και αυτό κάνουμε .

Μπορεί από την πολιτική να είμαστε όλοι απογοητευμένοι, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, όμως, δεν υπάρχει και άλλη διεργασία για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν.

Και γι’ αυτό συμμετέχουμε .

Όρους πολιτικούς και κομματικούς συμμετοχής δεν θέσαμε, μυστικές συμφωνίες εξουσίας δεν κάναμε, το μοίρασμα θέσεων το αρνηθήκαμε και έτσι σήμερα είμαστε εδώ άνθρωποι όλων των χώρων σε μια πολυσυλλεκτική συγκέντρωση ελεύθερων πολιτών κατακτώντας δικαιωματικά την ιδιότητα του ανεξάρτητου συνδυασμού .

Έτσι, μέσα από αναγκαιότητες κοινές, ανησυχίες, όνειρα και ελπίδες γεννήθηκε ο συνδυασμός.

Τριφυλία. Ξεκινάμε .


Δεν επιλέξαμε το ανεξάρτητο γιατί δεν κερδίσαμε το «εξαρτημένο»

και δεν επιλέξαμε το ανεξάρτητο γιατί βολεύει, το κατακτήσαμε γιατί μας έδειξαν εμπιστοσύνη πολίτες με διαφορετικές αφετηρίες .

Προσωπικά, δεν κρύφτηκα πίσω από το δάκτυλό μου και δεν προτίθεμαι να το κάνω και τώρα .

Δεν ακολούθησα στην ζωή μου, το εύκολο ούτε αυτό που συμφέρει .

Δεν ζητήσαμε και δεν ζητάμε εύκολες λύσεις με ευκαιριακές συμμαχίες.

Δεν αλλάζουμε λάβαρα .

Δεν υπηρετούμε σκοπιμότητες Υπηρετούμε σκοπούς .

Δεν περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι άλλοι γιατί οι προτεραιότητές μας είναι άλλες .

Φίλες και φίλοι,

Και στην πρώτη μας παρουσίαση είπαμε ότι :

Η διοίκηση είναι μια σκυταλοδρομία που κάθε φορά κάποιος ή κάποιοι αναλαμβάνουν να κάνουν μια διαδρομή. Άλλος μικρότερη, άλλος μεγαλύτερη .

Να δουλέψουν και να λύσουν προβλήματα .

Να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν το μέλλον .

Και κάποια στιγμή να παραδώσουν στους επόμενους την συνέχεια .

Σε άλλους πάει πρίμα ο καιρός και σε άλλους όχι .

Σε άλλους πέφτει ανηφόρα και σε άλλους κατηφόρα .

Άλλοι αποδεικνύονται καλύτεροι άλλοι χειρότεροι .

Στο σημερινό Δήμαρχο και σε μας, αντιστοιχεί μια διαδρομή ανηφορική και με κόντρα τον καιρό.

Αλλά αυτό δεν μας πτοεί .

Δε θα γυρίσουμε πίσω να καταγγείλουμε τι δεν έγινε μέχρι σήμερα και ποιος φταίει γι αυτό .

Παρότι είναι πολύ βολικό και της εποχής,

αλλά δεν ωφελεί και δεν θα το κάνουμε .

Το βέβαιον είναι ότι εφ όσον οι πολίτες μας επιλέξουν, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί από την δεκαετία του 80 και του 90.

………………………………………………………………………………

Και δεν έγινε


Έτσι, σήμερα ξανακαλούμαστε να μιλήσουμε για τα αυτονόητα, για πηγές νερού, για δίκτυα υδροδότησης, για αποχετεύσεις και βιολογικούς καθαρισμούς , για εθνικό οδικό δίκτυο, για δημοτικό δίκτυο, για αγροτικούς δρόμους, για Γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό για το σύνολο του Δήμου μας

Και για αυτό είπαμε Ξεκινάμε .

Πρέπει να μιλήσουμε για την καθημερινότητα που τόσο πολύ υστερούμε , να μιλήσουμε για καθαριότητα , για φωτισμό , για αποκομιδή σκουπιδιών ,για σκουπιδότοπους και διαχείριση σκουπιδιών ,για ευταξία , για νοικοκυροσύνη .

Πρέπει να μιλήσουμε να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας και έχουμε μείνει πολύ πίσω . Και άλλαξαν και οι καιροί .

Πρέπει να συνδράμουμε, όλους τους σπουδαίους συμπολίτες μας, που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και τις πρότυπες καλλιέργειες και να προωθήσουμε δράσεις προβολής .

Πρέπει να φτιάξουμε τις υποδομές μας, να δημιουργήσουμε κατάλληλο περιβάλλον, να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες του τουρισμού , να γίνουν και νέες μονάδες .

Πρέπει να μιλήσουμε και να διεκδικήσουμε την φυσική ολοκλήρωση της Ιονίας οδού , να γίνουν οι κεντρικοί οδικοί άξονες του Δήμου . Πρέπει να ελαττώσουμε τις αποστάσεις και το χρόνο που μας χωρίζουν από τις μεγάλες πόλεις που έχουν μεγάλους πληθυσμούς , πρέπει να γίνουμε πιο ελκυστικοί .Και πιστεύουμε στους δικούς μας ανθρώπους .

Πρέπει να μιλήσουμε για το λιμάνι της Κυπαρισσίας , να αποκατασταθούν σύντομα οι ζημιές και να το καταστήσουμε πέρα από αλιευτικό καταφύγιο και να γίνει μαρίνα , να το ηλεκτροδοτήσουμε και να υδροδοτήσουμε .

Πρέπει να αξιοποιήσουμε και αναπτύξουμε την πάνω πόλη της Κυπαρισσίας , το μοναδικό αυτό μνημείο της μεσαιωνικής ιστορίας μας και το μοναδικό του δήμου μας .

Πρέπει να μιλήσουμε για τα ιστορικά κτήρια της πόλης και την αποκατάστασή τους .

Πρέπει την εμπειρία αλλά και τις ευεργετικές συνέπειες της μεγάλης επένδυσης του costa navarino που βιώνουμε εμείς να την μεταφέρουμε και στο υπόλοιπο κομμάτι του δήμου μας . Πρέπει να διακονήσουμε και να εκμεταλλευτούμε το ισχυρό όνομα της επένδυσης για όλο το Δήμο .

Και για αυτό είπαμε ξεκινάμε.

Πρέπει να μιλήσουμε για προβολή του τόπου μας.

Να ξεπεράσουμε τα όρια της εσωστρέφειας, να γίνουμε γνωστοί, να ξεφύγουμε από το μαρασμό .

Να δημιουργήσουμε δραστηριότητες λάμψης και προβολής για το τόπο μας, πολιτιστικές , οικολογικές , αθλητικές , επιστημονικές , φυσιολατρικές, ιστορικές, θρησκευτικές κ.α .

Να μιλήσουμε , να οργανώσουμε ,να προβάλουμε εκτός από τον κλασσικό και τον εναλλακτικό τουρισμό, τον καταδυτικό τον αγροτουρισμό , το θρησκευτικό τουρισμό κ.α.

Θέλουμε η ανάπτυξη να διατρέξει όλη την έκταση του Δήμου μας .
Και για αυτό είπαμε ξεκινάμε.

Πρέπει να κινητοποιήσουμε το σύνολο της κοινωνίας, για να γίνουμε όλοι καλύτεροι.

Πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα τις υπηρεσίες του Δήμου, για να παράγουμε έργο .

Να κάνουμε το αυτονόητο να κάνουμε το Δήμο να λειτουργήσει σαν ένας φορέας ενιαίος και όχι σα παλαιά παραμάγαζα ή μια συνάθροιση των τέως δήμων .

Πρέπει να δώσουμε ουσιαστικό ρόλο και οικονομικές δυνατότητες στα τοπικά συμβούλια, για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητά μας καλύτερα .

Πρέπει να ασχοληθούμε και με τα μεγάλα και με τα μικρά με το ίδιο πάθος .

Και για αυτό είπαμε : Ξεκινάμε.

Εργαλεία μας θα είναι η γνώση , η θέληση , η επιμονή και η δουλειά .

Πιο μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν .

Πιστεύω σε όλους τους συνεργάτες μου, που με ενθουσιασμό στελεχώνουν αυτό το συνδυασμό .

Τιμώ και όλους αυτούς που λόγω της εποχής, ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν να δραστηριοποιηθούν ενεργά, παρ΄ ότι το ήθελαν .

Οι άλλοι κάνουν κάποια σχόλια του δήθεν και του αυστηρού κριτή αλλά θέλω να ξέρετε ότι όλους ανεξαιρέτως τους συνεργάτες μου τους ζήτησαν οι άλλοι υποψήφιοι .

Οι εκλογές δεν είναι πόλεμος και σε πολέμους ανόητους συνειδητά δε συμμετέχουμε .

Σε λάσπες κατηγορίες και προσβολές επίσης δεν συμμετέχουμε ,άλλωστε θα γινόμαστε λίγοι .

Η προεκλογική μας συμπεριφορά θα είναι λιτή, ακριβώς όπως ταιριάζει στην εποχή μας.

…………………………………………………………………………

Το τελευταίο καιρό, όχι αναίτια και επιτρέψτε με απρόκλητα ευτελή κίνητρα κάποιοι αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα θέματα του νοσοκομείου Κυπαρισσίας αλλά για την διαθεσιμότητα των οδηγών του νοσοκομείου .Η σκοπιμότητα είναι προφανής και έχουν προσωπικό στόχο εμένα .

Θέλω να δηλώσω και να αποκαλύψω ότι κανείς από αυτούς που σήμερα κόπτονται για την τύχη του νοσοκομείου δεν επικοινώνησαν ποτέ μαζί τουλάχιστον να ενημερωθούν ή να δια μαρτυρηθούν για κάτι που αφορούσε το νοσοκομείο μας . Οι μόνοι που ζητούσαν ενημέρωση ήταν ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας . Θυμάστε πριν αναλάβω διοικητής υπήρχε η βεβαιότητα ότι το νοσοκομείο θα έκλεινε και θα γινόταν Κ.Υ. Δύο χρόνια μετά ,το νοσοκομείο υπάρχει , βεβαίως με προβλήματα , δεν το αρνήθηκα , αλλά δεν έκλεισε.

Τον σχεδιασμό για το νοσοκομείο τον έχω περιγράψει κατ επανάληψη , την στελέχωση την έχω αναφέρει , την πρόσθετη βοήθεια από την απορρόφηση του ΕΟΠΥ την ξέρετε τα νέα έργα για την αναβάθμιση την κτηριακή την γνωρίζετε την έγκριση της νέας μελέτης για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του την γνωρίζετε .

Τελειώνοντας θέλω να πω ότι :
Στην πολιτική πρέπει όχι μόνο να στοχεύεις καλά, αλλά και να τεντώνεις το τόξο με όλη σου τη δύναμη.

Gargalianoi on line