Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ [ VIDEO ]

Σε απεργία διαρκείας από την Τετάρτη προχωρούν οι φαρμακοποιοί, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην πρωτοφανή κοροϊδία της κυβέρνησης, που αιφνιδιαστικά και με ύπουλο τρόπο φέρνει την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με .....

την Τρόϊκα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων οδηγώντας τον κλάδο σε καταστροφή και την Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο.

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου του ΠΦΣ, ο πρόεδρος Κυριάκος Θεοδοσιάδης επεσήμανε πως «Τα φαρμακεία δεν θα πάνε ως πρόβατα σε σφαγή. Όσοι θέλουν φάρμακα ας πάνε να τα προμηθευτούν στο γραφείο του κ. Χατζηδάκη. Οι βουλευτές που σκοπεύουν να ψηφίσουν αυτές τις διατάξεις ας εξασφαλίσουν φάρμακα και για τον κόσμο.
Οι μάσκες έπεσαν οι Απόκριες τελείωσαν. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις συνέπειες των επιλογών του.
Καλώ τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Υγείας να παρέμβουν και να επαναφέρουν στην τάξη τους συντάκτες του νομοσχεδίου. Ο κ. Γεωργιάδης δεν πρέπει να βάλει την υπογραφή του γιατί τότε θα πρόκειται για μια απίστευτη «κωλοτούμπα…»

Ο κ. Θεοδοσιάδης τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι
«Προσφέρουμε τόσα χρόνια φάρμακα με δανεικά, φάρμακα σε ανασφάλιστους, φάρμακα σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα. Και αυτό είναι το ευχαριστώ της πολιτείας. Ως εδώ και μη παρέκει. Η κυβέρνηση να βγει και να δηλώσει αν θα αποσύρει αυτές τις διατάξεις από το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Θα είμαστε στα «κάγκελα» και τους δρόμους έως ότου οι απαράδεκτες διατάξεις αποσυρθούν. Δεν παζαρεύουμε την ύπαρξη μας και δεν θα προσφέρουμε εμείς το σκοινί για να μας κρεμάσουν»

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις που καταστρέφουν εκτός από τον κλάδο των 12.000 φαρμακοποιών, την κοινωνική πολιτική αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Διατάξεις που βάζουν τα φαρμακεία από την πίσω πόρτα στα Σούπερ Μάρκετ και τα Παιχνιδάδικα, που επιτρέπουν σε έναν μόνο φαρμακοποιό να έχει δυνατότητα να κατέχει άδειες 100 και πλέον φαρμακείων, τα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε και ότι ώρα θέλουν γεγονός που σημαίνει ότι π.χ. σε έναν καύσωνα, μπορεί να μην υπάρχει ανοικτό φαρμακείο, καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων με συνέπεια τη συσσώρευση φαρμακείων στα κέντρα των πόλεων, ενώ το φάρμακο με την απελευθέρωση τιμής από 1-1-2017 γίνεται εμπόρευμα

«Ο ‘Ελληνας ασφαλισμένος χάνει το φαρμακείο της γειτονιάς του. Πρόκειται για καταστάσεις πέραν κάθε λογικής που ευνοούν πέντε ισχυρούς για να ελέγχουν την περίθαλψη. Ζητάμε από τον κ. Γεωργιάδη να μην αποδεχτεί αυτές τις διατάξεις, διαφορετικά υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης. Κάποιοι βάζουν τα κέρδη πάνω από την Δημόσια Υγεία. Είναι αυτοί που υιοθετούν τις προτάσεις της Τρόϊκας και του ΟΟΣΑ, αυτοί που χρωστούν σε χιλιάδες φαρμακοποιούς δεδουλευμένα από το 2010» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του ΠΦΣ, η κυβέρνηση προχωρά στις εξής αλλαγές, που οδηγούν σε απόλυτη καταστροφή τον κλάδο μας

1ον. Με το άρθρο 2 καταργούνται διατάξεις με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα :
α) σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. 1, 10, ή 100 ακόμη… (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 8 του Ν. 5607/1932)
β) σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με Super markets… (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 13 του Ν. 5607/1932)

2ον. Με το άρθρο 1 επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, ήτοι να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%. Και έτσι de facto «νομιμοποιούνται» οι μισθώσεις φαρμακείων…

3ον. Με το άρθρο 4 καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, με προφανές αποτέλεσμα όλα τα φαρμακεία να μεταφερθούν στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία. Επίσης με τη συλλήβδην κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 5607/1932 και του άρθρου 7 του Ν. 328/1976, ως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, ανακύπτει μείζον ζήτημα αν επιτρέπεται στα φαρμακεία να μεταφέρονται από τον ένα δήμο σε άλλο. Το χάος που θα προκληθεί σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανέστατο.

4ον. Με το άρθρο 5 καταργούνται τα χωροταξικά κριτήρια ιδρύσεως φαρμακείου, με προφανές αποτέλεσμα κάθε νέος φαρμακοποιός να ανοίγει φαρμακείο μόνο στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία (ισχύουσα διάταξη : άρθρο 36 παρ. 1 του Ν. 3918/2011)…

5ον. Με το άρθρο 6 ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, αφού κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του.

6ον. Με το άρθρο 3 καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, αφού θα μπορούν πια όποτε θέλουν χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, αδιαφορώντας για την σχετική ενημέρωση των πολιτών (ισχύουσες διατάξεις : παρ. 1 έως και 4 του άρθρου 11 του Ν. 5607/1932).

7ον. Με το άρθρο 7 παρέχεται η δυνατότητα να ιδρυθούν νέα φαρμακεία απέναντι από τα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας αυτών.

8ον. Με το άρθρο 11 το φαρμακοπωλείο μπορεί να έχει επιφάνεια ακόμη και 5 τ.μ., αντί των ελάχιστων 30 τ.μ. που ήταν προηγουμένως…



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ