Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε τη σωστή επιλογή αποκωδικοποιητή MPEG-4 ανάλογα με την τηλεόραση και τις ανάγκες σας
Ως γνωστόν από τα ξημερώματα της 9ης Μαίου οι τηλεοράσεις μας σε ολόκληρη την Πελοπόννησο αλλά και την Κεφαλλονιά, θα έχουν μόνο χιόνια ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η ψηφιακή εκπομπή.
Για να μπορέσουμε να δούμε ψηφιακή τηλεόραση θα πρέπει να διαθέτουμε είτε τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή ή θα χρειαστεί να αγοραστεί ένας εξωτερικός Αποκωδικοποιητής MPEG 4.
Οι κάτοικοι των περιοχών που μπορούν να λαμβάνουν επίγειο ......
ψηφιακό σήμα από τη Digea και διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό απολαμβάνουν πολύ καλύτερη εικόνα και ήχο. Ωστόσο, μέχρι τώρα υπήρχε η επιλογή μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού σήματος και έτσι δεν ήταν αναγκαία η αλλαγή τηλεόρασης ή η προσθήκη του ειδικού αποκωδικοποιητή. Αυτό όμως πλέον αλλάζει καθώς πρέπει να σταματήσει σταδιακά η εκπομπή του αναλογικού σήματος!
Η διακοπή του αναλογικού σήματος στην Πελοπόννησο και την Κεφαλλονιά στις 9 Μαίου θα επηρεάζει μερικές χιλιάδες νοικοκυριά και φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη για αγορά αποκωδικοποιητή MPEG-4 για όσους δε διαθέτουν τηλεόραση με ενσωματωμένη δυνατότητα της σχετικής αποκωδικοποίησης.
Οι τηλεοράσεις που έχουν αυτή τη δυνατότητα συνήθως φέρουν στο τηλεκοντρόλ κάποιο πλήκτρο «Digital» για εναλλαγή αναλογικού και ψηφιακού σήματος ή κάποια ένδειξη DVB-T πάνω στην ίδια τη συσκευή (ή στο εγχειρίδιο χρήσης).
Πάντως, αν αγοράσατε τηλεόραση τα τελευταία 3 χρόνια είναι μάλλον βέβαιο ότι ενσωματώνει δυνατότητα λήψης ψηφιακού σήματος. Τι γίνεται όμως με τις παλαιότερες τηλεοράσεις που δε διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα, ή διαθέτουν αποκωδικοποιητή MPEG-2 και όχι MPEG-4; (Με αποκωδικοποιητή MPEG-2, η τηλεόραση μας πιάνει τα ψηφιακά κανάλια, αλλά ακούμε μονάχα ήχο και δεν βλέπουμε εικόνα. Ουσιαστικά οι επίπεδες τηλεοράσεις ηλικίας πέραν των 3 ετών, μπορεί να έχουν ψηφιακό αποκωδικοποιητή, αλλά MPEG-2,όχι MPEG-4, οπότε και πάλι χρειαζόμαστε εξωτερικό ψηφιακό αποκωδικοποιητή MPEG-4.) Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η αγορά ενός αποκωδικοποιητή MPEG-4.
Oι αποκωδικοποιητές MPEG-4 είναι συσκευές που παίρνουν το συμπιεσμένο, κωδικοποιημένο σήμα και το εμφανίζουν σωστά στην τηλεόραση. Όμως, δεν υπάρχει ένα μόνο είδος αποκωδικοποιητή και, η επιλογή της σωστής συσκευής για όσους δε γνωρίζουν τι πρέπει να αγοράσουν, μπορεί να αποδειχθεί μια αρκετά δύσκολη διαδικασία.
Το άρθρο αυτό ρίχνει φως σε όλα τα «σκοτεινά» σημεία και σας δείχνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε τη σωστή επιλογή!
Λίγα λόγια για την ψηφιακή τηλεόραση
Η ψηφιακή τηλεόραση δεν είναι απλά μια εξέλιξη της παραδοσιακής αναλογικής τηλεόρασης η οποία μας συντρόφευε τόσα χρόνια. Είναι ένα νέο είδος τηλεόρασης αφού έρχεται τόσο να βάλει τάξη στην αναρχία των συχνοτήτων, όσο και να προσφέρει στο δέκτη μας πολύ καλύτερη εικόνα και ήχο.
Σκεφτείτε ότι, με την πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα, στο διαθέσιμο εύρος συχνοτήτων θα «χωράνε» πολλά περισσότερα κανάλια, κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον μπορεί να δούμε και πιο εξειδικευμένα κανάλια.
Όσον αφορά στην εικόνα και τον ήχο που φτάνει στην τηλεόρασή μας, αυτά είναι πλήρως απαλλαγμένα από τις αλλοιώσεις που συνηθίσαμε από το αναλογικό σήμα. Το ψηφιακό σήμα φτάνει στο δέκτη μας «καθαρό», αφού οι πιθανές αλλοιώσεις διορθώνονται και έτσι δεν υπάρχουν ούτε είδωλα και χιόνια στην εικόνα, ούτε θόρυβος στον ήχο.
Για να γίνει η μετάδοση, το σήμα κωδικοποιείται σε ένα πρότυπο, γνωστό σε όσους ασχολούνται με υπολογιστές, το MPEG-4. Πρόκειται για πρότυπο συμπίεσης που διατηρεί την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα και θα μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον τη μετάδοση εικόνας με υψηλότερη ανάλυση.
Για να μπορέσει όμως η τηλεόρασή μας να δείξει το κωδικοποιημένο σήμα απαιτείται μια συσκευή που αναλαμβάνει ακριβώς αυτή την εργασία να πάρει δηλαδή το σήμα, να το αποκωδικοποιήσει και να το προσφέρει στην τηλεόραση έτοιμο για προβολή. Και έτσι μπήκαν στη ζωή μας οι αποκωδικοποιητές...
Standard ή High, ιδού η απορία
Με βάση την ανάλυση εικόνας που υποστηρίζουν, οι αποκωδικοποιητές χωρίζονται σε standard και high definition. Στο εμπόριο, οι δύο τύποι ξεχωρίζουν συνήθως από το γεγονός ότι οι high definition διαθέτουν θύρα HDMI για να συνδέονται, μέσω του κατάλληλου καλωδίου, σε τηλεοράσεις Plasma ή LCD ανάλυσης HD Ready ή Full HD.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή όλα τα επίγεια ψηφιακά κανάλια μεταδίδουν σε standard definition. Αυτό σημαίνει πως η σύνδεση ενός αποκωδικοποιητή HD σε μια τηλεόραση HD δεν πρόκειται να σας προσφέρει σημαντικά ανώτερη ποιότητα από την σύνδεση ενός αποκωδικοποιητή SD.
Αν και στο website της Digea θα διαβάσετε ότι για τη βέλτιστη ποιότητα σε μια τηλεόραση HD συνίσταται αποκωδικοποιητής HD και σύνδεση μέσω HDMI, κάτι που φυσικά είναι σωστό με τους «νόμους της φυσικής», πρακτικά η βελτίωση σε σχέση με τη χρήση ενός αποκωδικοποιητή SD που συνδέεται μέσω καλού αναλογικού καλωδίου composite είναι εξαιρετικά μικρή.
Αλλά, για να μην παρεξηγηθούμε, αν διαθέτετε τηλεόραση HD, προτείνουμε και εμείς την αγορά ενός ελάχιστα ακριβότερου, αποκωδικοποιητή HD ο οποίος θα σας επιτρέψει στο μέλλον να βλέπετε τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας. Φυσικά, αν διαθέτετε τηλεόραση CRT (παλιά ογκώδης τηλεόραση), δεν έχετε το δίλλημα που αναφέραμε αφού μπορείτε να συνδέσετε μόνο αποκωδικοποιητή SD.
Άρθρο Αναγνώστη μας
Γ. Μ.
Ηλεκτρονικός