Τον καινοτόμο θεσμό των ΚΕΠ Υγείας φέρνει στην τοπική αυτοδιοίκηση το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα ΚΕΠ Yγείας των δήμων θα παρέχουν τη δυνατότητα στους υγιείς ......
πολίτες να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και να αποκτούν την πρόσβαση που δικαιούνται στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Η πρώτη μεγάλη παρουσίαση του θεσμού αυτού θα γίνει από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τους 14 δήμους που ξεκινούν πιλοτικά τα ΚΕΠ Υγείας στις 4/2/2014 στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Η προληπτική ιατρική αποτελεί για το ΕΔΔΥΠΠΥ τη βάση του Συστήματος Υγείας, που οφείλει πλέον να παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων υγείας που πέρασαν στους ΟΤΑ από το Νόμο 3852/2010.
Ο πιο σημαντικός άξονας στην ίδρυση και λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας είναι η ιατρική και κοινωνική μέριμνα της Πρόληψης που θεσμοθετημένα αναλαμβάνει ο δήμος απέναντι στον πολίτη. Κάνοντας μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση, θα έλεγε κανείς ότι ο θεσμός αυτός αναλαμβάνει τον έλεγχο της υγείας των «υγιών» πολιτών και την ευθύνη ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης τους, ως προς τη διατήρηση της υγείας τους και της ποιότητας της ζωής τους.
Τα δημοτικά ΚΕΠ Υγείας αναμένεται να λειτουργήσουν σε ήδη υπάρχουσες δομές των δήμων και με το ήδη υπάρχον προσωπικό μετά από ειδική εκπαίδευση, γεγονός που θα διασφαλίσει και τη βιωσιμότητα του θεσμού στο βάθος του χρόνου.
Aftodioikisi.gr