Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Γιώργος Δούκας: Πολυεθνικές εναντίον ελληνικών περιπτέρων

Επιχείρηση εξόντωσης του κλάδου της μικρής Λιανικής βρίσκεται σε εξέλιξη από την ψυχορραγούσα κυβέρνηση Βενιζέλου – Σαμαρά η οποία, μετερχόμενη αστεία νομικίστικα τερτίπια, προετοιμάζει το έδαφος για την πλήρη επικράτηση των καρτέλ στους τομείς της πώλησης ειδών καπνού, κινητής τηλεφωνίας, ημερήσιου και εβδομαδιαίου Τύπου.

Ήδη, το οικονομικό επιτελείο το οποίο χωρίς να διαθέτει την .......

εξουσιοδότηση του Ελληνικού λαού, διαχειρίζεται παρανόμως τις τύχες του, έχει «επιτύχει» κατά παραγγελία των πολυεθνικών, τη δραστική μείωση του ποσοστού κέρδους των λιανεμπόρων που σε συνδυασμό με τον φορολογικό διωγμό τους, οδήγησε στο να κατεβάσουν ρολά πλέον των μισών περιπτέρων, ψιλικατζίδικων και μίνι μάρκετ.

Τις τελευταίες ημέρες καταβάλλεται μέσω των συγκυβερνώντων κομμάτων, που έχουν απωλέσει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία στη Βουλή, να δοθεί η χαριστική βολή στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Με (ν)τροπολογία αυξάνεται κατά 10 λεπτά του ευρώ, η τιμή ενός πακέτου τσιγάρων, με τα όποια χρήματα συγκεντρωθούν να πηγαίνουν προς ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ, ως αντιστάθμισμα για τη μη καθιέρωση του εισιτηρίου των 25 ευρώ. Στην πραγματικότητα προσφέρεται ένας ακόμη βατήρας για την εκτίναξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων στα ύψη, αφού πολλοί καπνιστές θα στραφούν προς τη «μαύρη αγορά».

Αυτό θα αποβεί σε βάρος των Ελλήνων καπνοπωλών - περιπτερούχων, που ήδη έχουν δει να περιορίζεται το περιθώριο κέρδους τους, επί των συγκεκριμένων ειδών, από το 8,2% (επί της ονομαστικής αξίας) που ήταν το 2009, κάτω του 3%, τα τελευταία χρόνια, αναλόγως με το σήμα (μάρκα καπνού). να σημειωθεί ότι με την έμμεση υποστήριξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων, στο οποίο δεν είναι αμέτοχα τα πολυεθνικά λόμπι, το Ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως έσοδα άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Καπνοπωλών και Λιανεμπόρων Ψιλικών Ειδών Νομού Αττικής Γιώργο Δούκα, τα πολυεθνικά τραστ ενέχονται ενεργά σε κυκλώματα λαθρεμπορίου τσιγάρων, και μάλιστα έχουν στήσει την εξής κομπίνα:

Με την ανοχή του επίσημου κράτους, πουλάνε σε Έλληνες προμηθευτές εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα τα οποία οι τελευταίοι τα εξάγουν με νταλίκες σε γειτονικές, κατά το πλείστον, χώρες.

Στη συνέχεια, τα ξαναφέρνουν μέσω του ιδίου δρομολογίου και τα διαθέτουν στην εγχώρια αγορά, δίχως το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράττει ούτε ένα ευρώ. Και αυτό γιατί, με τη μεθόδευση αυτή, οι «εξαγωγείς» δεν πληρώνουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που ανέρχεται στο 84% επί της επίσημης τιμής!

Καταπέλτης ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος Στη σχετική συζήτηση για την ψήφιση της τροπολογίας που θα αυξήσει την τιμή των τσιγάρων, με τη δικαιολογία ότι τα έσοδα θα αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ, ο Εθνικιστής βουλευτής Ευβοίας Νίκος Μίχος, αποκάλυψε στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ότι ο αντικειμενικός σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ο αφανισμός του κλάδου των περιπτερούχων και η διαιώνιση του φαύλου κύκλου του λαθρεμπορίου, που από το 3% το 2009, εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2013 στο 50% του όγκου διάθεσης καπνικών προϊόντων. Στο πλευρό τους μόνον οι Έλληνες Εθνικιστές

Μιλώντας στο ΕΜΠΡΟΣ ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι για να αποτραπεί η εξολόθρευση των συναδέλφων του απαιτείται «η κατάθεση ενός νομοσχεδίου που θα λύνει τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον πολύπαθο κλάδο».

Σε ερώτησή μας για τη δραστική μείωση των σημείων πώλησης εφημερίδων, περιοδικών Τύπου, καρτών κινητής τηλεφωνίας, τσιγάρων και λοιπών προϊόντων καπνού ο κ. Δούκας ήταν αποκαλυπτικός: «Από τα 17.500 περίπτερα που υπήρχαν πανελλαδικά, προ της κρίσης, σήμερα έχουν απομείνει λιγότερα από 8.000, ενώ από 35.000 ψιλικατζίδικα - μίνι μάρκετ, έχουν “διασωθεί”, μέχρι στιγμής, περίπου τα μισά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναδικό κόμμα που έχει ταχθεί επισήμως στο πλευρό των Ελλήνων λιανεμπόρων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο, είναι η Χρυσή Αυγή, που έχει καταθέσει και σχετική τροπολογία στη Βουλή, για αναδιάρθρωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνικών προϊόντων, η οποία όμως απορρίφθηκε από τον «διορισμένο» υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Κανείς, βέβαια, δεν έμαθε το γιατί! Μήπως, ξέρουν κάτι περισσότερο στη Philip Morris;

Συνδικάτο Καπνοπωλών και Λιανεμπόρων Ψιλικών Ειδών