Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Aδ.Γεωργιάδης: Δεσμεύτηκε στους φαρμακοποιούς για μη απελευθέρωση των σημείων πώλησης

Τη δέσμευση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, απέσπασαν οι φαρμακοποιοί ότι, δεν θα μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων και δεν θα απελευθερωθούν οι τιμές και τα σημεία πώλησης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), την Κυριακή 12 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, παρά τις υπουργικές δεσμεύσεις, ο ΠΦΣ καλεί τους κατά τόπους ......

φαρμακευτικούς συλλόγους να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις για την ενημέρωση των μελών τους, θέτοντας τον κλάδο σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις.

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ενώπιον της γενικής συνέλευσης των φαρμακοποιών ότι θα υπερασπιστεί τα αιτήματά τους ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της Τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ξεκαθάρισε στον κ. Γεωργιάδη ότι «σε καμιά περίπτωση οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να δεχτούν μείωση του ποσοστού κέρδους, πώληση των ΜΥΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων και απελευθέρωση της τιμής τους.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας δέχεται πιέσεις για αλλαγές σε ότι αφορά στο ποσοστό κέρδους, τα ΜΥΣΥΦΑ, την τιμή τους, τα πληθυσμιακά κριτήρια λειτουργίας αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους φαρμακοποιούς ότι έχει απορρίψει τις παραπάνω προτεινόμενες αλλαγές και είναι αντίθετος στη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων και την πώληση των ΜΥΣΥΦΑ από σούπερ μάρκετ ή άλλα σημεία, εκτός φαρμακείου.

Μάλιστα σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης του ΠΦΣ, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τα ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία, διαφορετικά μπορεί κάποιος να βλάψει την υγεία του αν τα λαμβάνει αλόγιστα. Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εκτός φαρμακείων, αυτό είναι το κριτήριο μας. Καλή είναι η αγορά, αλλά καλύτερη η υγεία».

in.gr