Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Aλαλούμ με το χαράτσι: Λάθη του υπουργείου, ταλαιπωρία πολιτών

Σε μπελάδες άνευ προηγουμένου φαίνεται πως μπαίνουν χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς έρχονται οι πρώτες καμπάνες από την εφορία για όσους δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι των προηγούμενων ετών.
Σύμφωνα με τα .......

στοιχεία που προκύπτουν από τις έως τώρα διασταυρώσεις που έκανε το ΚΕΠΥΟ στη περίοδο των εορτών, υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα κληθούν από το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλουν τοις μετρητοίς και με μία δόση όλα τα χρωστούμενα από τον ΕΤΗΔΕ.

Ηδη, το ΚΕΠΥΟ κάνει ταυτοποίηση των αριθμών παροχής ΔΕΗ (1,6 εκατ. ρολόγια) που εμφανίζουν ανεξόφλητο φόρο ακινήτων, με τους ΑΦΜ των υπόχρεων και επίκειται αποστολή ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων για εφάπαξ εξόφληση του φόρου, με προθεσμία εξόφλησης έως 31 Ιανουαρίου. Το υπουργείο οικονομικών μάλιστα προειδοποιεί όσους δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους πως θα υπάρξει και σχετική πρόβλεψη για κατασχέσεις, ενώ θα τηρηθούν απαρέγγλιτα οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Ως συνήθως, η διαδικασία εντοπισμού όσων χρωστάνε στο Δημόσιο, έφερε στο φως μια ακόμα περίπτωση γραφειοκρατικής τρέλας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των οφειλετών ΕΕΤΗΔΕ βρίσκονται χιλιάδες ανυποψίαστοι φορολογούμενοι, οι οποίοι πίστευαν ότι έχουν εξοφλήσει τον φόρο, πληρώνοντας έστω καθυστερημένα τον λογαριασμό της ΔΕΗ, που περιελάμβανε τη σχετική επιβάρυνση. Για κακή τους τύχη, λόγω προβλήματος των πληροφοριακών συστημάτων από 22 Ιουνίου του 2013, η ΔΕΗ έκανε εκκαθάριση των ανεξόφλητων ποσών του ΕΕΤΗΔΕ και απέστειλε τα στοιχεία των οφειλών στις εφορίες. Έτσι, όσοι εξόφλησαν λογαριασμό ΔΕΗ με ΕΕΤΗΔΕ μετά τις 22 Ιουνίου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο φόρος ΔΕΝ πληρώθηκε και το ποσό συμψηφίστηκε με χρέωση ρεύματος, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι παραμένει η οφειλή στους καταλόγους οφειλών της εφορίας.

Ωστόσο όσοι δεν έχουν πληρώσει ΕΕΤΗΔΕ, θα λάβουν σύντομα ηλεκτρονική ειδοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόσκληση για πληρωμή, θα πάρουν και οι περίπου 95.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας για το 2013 και οι οποίοι εντοπίστηκαν ήδη από τις εκτεταμένες διασταυρώσεις που έκανε το ΚΕΠΥΟ.

Briefing News