Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ ή ιδιωτικό ιατρείο για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Επιλογή μεταξύ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ και του ιδιωτικού ιατρείου τους θα έχουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση την οποία προωθεί το υπουργείο Υγείας, μετά από τη συμφωνία την οποία κατέληξε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο, από τους 5.765 γιατρούς, θα .....

παραμείνουν 2.821 των οποίων η ειδικότητα αξιολογείται ως συμβατή με την πρωτοβάθμια φροντίδα. Το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης των ειδικοτήτων αναμένεται να πάρει στα χέρια του εντός της ημέρας ο υπουργός Υγείας.

Επιλογή αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ ή έξοδο από το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας θα έχουν οι γιατροί μη χειρουργικών ειδικοτήτων, καθώς ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ενταχθούν χειρουργοί στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, το σύνολο του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ (περίπου 10.000 - 5.765 γιατροί, 2.841 υγειονομικό προσωπικό και 1.373 διοικητικοί υπάλληλοι) θα μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως τη λειτουργία του νέου συστήματος.

Το σχέδιο προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι ο Οργανισμός δεν θα παρέχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, παρά μόνο θα αγοράζει. Οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ συγχωνεύονται τόσο μεταξύ τους όσο και με τα Κέντρα Υγείας και μεταφέρονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Εκεί, δηλαδή, όπου υπάγονται τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει για τους ασφαλισμένους μεγάλες αναμονές για τη διενέργεια εξετάσεων, εκτός κι αν επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα, όπου θα καταβάλουν 15% συμμετοχή.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και ζητούν γραπτή δέσμευση του υπουργού Υγείας ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο πλαίσιο των αλλαγών του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, η Ομοσπονδία του κλάδου συνεχίζει τις κινητοποιήσεις έως και την Παρασκευή, ενώ το προεδρείο της ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, για την πορεία της απεργίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής θα προτείνει συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.