Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Επιστροφή φόρου τέλος! Συμψηφισμός με τα χρέη σε εφορία και Ταμεία

- Το Δημόσιο δεν θα κάνει πληρωμές όταν υπάρχουν οφειλές ληξιπρόθεσμες ή μη
- Οι πληρωμές θα παγώνουν ακόμη και όταν ο φορολογούμενος δεν έχει κάνει δήλωση
- Το μέτρο θα ισχύσει από 1/1/2014

Νέο τρικ από ....

την εφορία ώστε να μην υπάρχουν επί της ουσίας επιστροφές φόρου ή πληρωμές από το δημόσιο και ταυτόχρονα να γίνεται αναγκαστική είσπραξη.

Ουσιαστικά μέσω συμψηφισμών από 1/1/2014 το δημόσιο στήνει μπλόκο σε όσους έχουν οφειλές είτε στην εφορία, είτε στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Οι υπηρεσίες από την πρώτη του επόμενου χρόνου θα ελέγχουν πριν κάθε πληρωμή το προφίλ του φορολογούμενου.
Με βάση το ΑΦΜ θα γίνεται έλεγχος για τυχόν οφειλές είτε φόρου, είτε εισφορών. Επί της ουσίας οι υπηρεσίες θα ζητούν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει οφειλές, ακόμη και στην περίπτωση που η οφειλή δεν είναι ληξιπρόθεσμη το δημόσιο αντί επιστροφής φόρου θα κάνει συμψηφισμό και ο φορολογούμενος θα παίρνει ό,τι απομένει, αν απομένει.

Μπλόκο στις πληρωμές θα γίνεται ακόμη και όταν ο φορολογούμενος δεν έχει κάνει δήλωση, καθώς η πληρωμή θα παγώνει και θα μπαίνει σε... αναμονή.
Η πληρωμή από το δημόσιο θα μπλοκάρει και στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο υπάρχει εντολή να μην εκδίδεται έντυπο φορολογικής ενημερότητας.
Βέβαια η εντολή Στουρνάρα και Μαυραγάνη έχει ένα... μικρό λάθος. Δεν προβλέπει κάτι για την περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές του φορολογούμενου, αλλά του Δημοσίου.
Ως γνωστον ο μεγαλύτερος μπαταχτσής είναι το κράτος ωστόσο ανάλογη πρόβλεψη δεν προβλέπεται και έτσι μιλάμε για ακόμη μια φορά για έναν τρόπο αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, χωρίς μάλιστα να έχει το δικαίωμα ο οφειλέτης να επιλέξει το ποσό που θα καταβάλει.

Newsit