Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Έρχεται η ...Δύση του ΕΟΠΥΥ! Με νέο σύστημα θα ξυπνήσουν σε 7 ημέρες οι ασθενείς. Όλες οι αλλαγές

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ που ο νέος χρόνος θα τους βρει αλλιώς...

Με νέο ΕΟΠΥΥ θα ξυπνήσουν σε επτά ημέρες οι ασθενείς καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει βγάλει ήδη από τον σάκο του ... Αι Βασίλη το χαρτί της διαθεσιμότητας αλλά και της ριζικής αλλαγής του σημερινού φορέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Με βάση το .....

χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης που γράφτηκε διά χειρός Αδώνιδος, μέσα σε λίγες ημέρες το νομικό καθεστώς λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει και θα μετατραπεί σε “αγοραστή” ενώ οι δομές αλλά και οι εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να παραμείνουν όχι πάνω από 1000 εργαζόμενοι κυρίως της κεντρικής διοίκησης ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα πάρουν “φύλλο πορείας” για το ΕΣΥ.
Κατά τα φιλόδοξα σχέδια του Άδωνι, όλοι θα έχουν επιστρέψει στις νέες τους θέσεις στο τέλος Ιανουαρίου.

Βέβαια στο διάστημα αυτό, οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα εξυπηρετούνται στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό, χωρίς να καταβάλουν κόστος επίσκεψης ενώ εντός των ημερών αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των συμβεβλημένων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.

Άλλωστε στο διάστημα της διαθεσιμότητας τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) θα παραμείνουν κλειστά δεδομένου ότι και οι περίπου 8500 εργαζόμενοι θα είναι στο σπίτι τους με καθεστώς διαθεσιμότητας και με το 75% του μισθού τους.
Πάντως με την αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών η κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει το μέτωπο των απεργών γιατρών αλλά και να μην ξεσηκωθούν οι ασθενείς εναντίον της.

Όμως τα δύσκολα για τους ασθενείς όχι μόνο δεν τελειώνουν αλλά αντίθετα αυξάνονται. Από το νέο έτος στα ιδιωτικά ιατρεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μπαίνει πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων αλλά και παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων.
Κάθε γιατρός δε θα μπορεί να ξεπερνά συγκεκριμένο ποσό συνταγών το οποίο θα είναι κατά 20% λιγότερο από τον περυσινό μέσο όρο. Συνέπεια θα είναι ειδικά για τους χρόνιους πάσχοντες να μην μπορούν να βρουν γιατρό να τους γράψει φάρμακα καθώς οι περισσότεροι μπορεί να “κλείνουν” το πλαφόν τους από τις πρώτες επισκέψεις.

Iatropedia