Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ανατροπή στη διαδοχική ασφάλιση- «στον αέρα» 200.000 ασφαλισμένοι

Τα πάνω- κάτω έρχονται στη διαδοχική ασφάλιση, καθώς εντός των ημερών θα εφαρμοστούν πλήρως οι οδηγίες που είχε εκδώσει το υπουργείο Εργασίας ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο και τις οποίες δεν απέσυρε παρά τις αντιδράσεις του ΙΚΑ.
Για επτά ολόκληρους .....

μήνες είχε «παγώσει» η εγκύκλιος του υπουργείου στην προσπάθεια του ΙΚΑ να γίνει επανεξέταση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, κριτήριο για το αν θεμελιώνουν ή όχι δικαίωμα σύνταξης όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση ΟΑΕΕ και ΙΚΑ δεν θα αποτελεί ο συνολικός χρόνος ασφάλισης που έχουν διανύσει ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα ταμεία, ούτε το αν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα, αλλά θα εξετάζεται αν πληρούν τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο τελευταίο ταμείο που έχουν επιλέξει για την ασφάλισή τους, ανεξάρτητα από το αν είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα. Με αυτό τον τρόπο πάνω από 200.000 ασφαλισμένοι εγκλωβίζονται σε υψηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια μητέρα που ξεκίνησε από το ΙΚΑ, ασφαλίστηκε στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ και πήγε ξανά στο ΙΚΑ το 2010. Αν είχε ανήλικο παιδί και 5.500 μέρες ασφάλισης τη στιγμή της τελευταίας ασφάλισής της στο ΙΚΑ, τότε κατοχυρώνει σύνταξη στα 55. Αν όμως ασφαλίστηκε το 2011 στο ΙΚΑ και το παιδί έπαψε να είναι ανήλικο, τότε χάνει το δικαίωμα της κατοχύρωσης και οδηγείται για πλήρη σύνταξη στα 67 ή μειωμένη στα 62.

Με την ανατροπή αυτή χάνουν χιλιάδες γυναίκες και κυρίως μητέρες ανήλικων παιδιών το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με χαμηλά όρια ηλικίας εφόσον άλλαξαν ταμεία και ασφαλίστηκαν από τον ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ από το 2011 και μετά.

Δείτε μερικά παραδείγματα για το τι θα συμβεί στην πράξη:





Ελεύθερος τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.