Πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass για τον «Τύπο της Κυριακής» (διεξήχθη από 8 έως 10 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.004 ατόμων) δείχνει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου έχει μεγάλη κοινωνική υποστήριξη.
Ειδικότερα: .......
Το 66,7% απαντά θετικά στην ερώτηση αν επιθυμεί να ψηφίζει χωριστά για τον υποψήφιο δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους. Στην ίδια ερώτηση το 22,6% απαντά αρνητικά και το 10,7% δεν παίρνει θέση. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το ποσοστό της κατάφασης στην ερώτηση για το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το 75,9% δηλώνει ότι επιθυμεί να ψηφίζει δημοτικούς συμβούλους σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπου θα περιλαμβάνονται τα ονόματα όλων των υποψηφίων αλφαβητικά και ανεξάρτητα από κομματική ένταξη. Μόνο το 18% διάκειται αρνητικά και το 6,1% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.
Το συμπέρασμα είναι ότι η αλλαγή που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, και την οποία επαναβεβαίωσε προχθές από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, θα προχωρήσει, για τον πρόσθετο λόγο ότι καταγράφεται κοινωνική δυναμική υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι η τάση είναι υπέρ της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποπολιτικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία της Ν.Δ. ο Γ. Μιχελάκης ανέφερε ότι το υπουργείο του «μετέχει δυναμικά στον αγώνα της Πατρίδας μας». Όπως είπε, μεταξύ άλλων: «Αλλάζουμε το νόμο για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν τους πιο ικανούς και τους πιο άξιους, χωρίς περιορισμούς. Για να μπορεί ο δημότης να επιλέγει τους καταξιωμένους σε κάθε τοπική κοινωνία, ακόμη και εάν αυτοί προέρχονται από διαφορετικούς συνδυασμούς. Για να σταματήσει η ποδηγέτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και να βάλουμε στην πρώτη γραμμή τους καλύτερους.
Φέρνουμε στη Βουλή νομοσχέδιο που λύνει χρόνιες παθογένειες και δυσλειτουργίες, οι οποίες ταλαιπωρούσαν τους Δήμους, αλλά και τους δημότες (σ.σ. πρόκειται για τον αντι-καλλικράτη).
Προωθούμε νομοθετική πρωτοβουλία, για την ψήφο των ομογενών. Η Νέα Δημοκρατία είχε ξαναφέρει ως κυβέρνηση το θέμα αυτό στη Βουλή, αλλά δε βρήκε τη συναίνεση άλλων κομμάτων. Τώρα μπορούμε να πούμε πως δεν πάει άλλο. Η ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους απόδημους Έλληνες είναι επιβεβλημένη. Η ψήφος των ομογενών αποτελεί για εμάς εθνική υποχρέωση».
Θάρρος
emeis zitame ta komata na xrizun dimarxo.
ΑπάντησηΔιαγραφήimaste mazohes...