Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

1. Τι είναι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση;
Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος που σταδιακά θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή αναλογική.
2. Τι σημαίνει ........

ψηφιακή μετάβαση;
Με τον όρο αυτό ορίζεται το μεσοδιάστημα στο οποίο θα υπάρχει παράλληλη εκπομπή αναλογικού και ψηφιακού σήματος ούτως ώστε να προσαρμοστούν όλοι στην νέα ψηφιακή εποχή. Είναι διάστημα προσαρμογής που παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης για τη νέα τεχνολογία αλλά και εφοδιασμού με τον κατάλληλο αποκωδικοποίηση η την τηλεόραση που να τον περιλαμβάνει.
Μετά το τέλος της περιόδου αυτής η εκπομπή αναλογικού σήματος θα τερματιστεί καθώς θα υπάρχει μόνο ψηφιακό σήμα.
3. Πότε θα ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση;
Σύμφωνα με την απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών ως το 2015 όλες οι χώρες παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική τεχνολογία και να έχουν περάσει στην ψηφιακή. Με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι χώρες-μέλη ανάμεσα τους φυσικά και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους ως το τέλος του 2012.
4. Τι προβλήματα μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης;
Κατά την περίοδο της μετάβασης συγκεκριμένες περιοχές αναπόφευκτα θα χάσουν το αναλογικό σήμα.
θα χάσουν κάθε αναλογικό σήμα και θα χρειαστούν άμεσα την προμήθεια αποκωδικοποιητων προκειμένου να μπορούν να δουν τηλεόραση.
5. Ποια είναι τα οφέλη της ψηφιακής τηλεόρασης;
Το βασικό όφελος για τους τηλεθεατές είναι η καλύτερη ποιότητα σήματος, που σημαίνει καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς «χιόνια» και παρεμβολές στον ήχο. Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος ώστε να γνωρίζουν τι παρακολουθούν αλλά και τι πρόκειται να ακολουθήσει. Επίσης οι τηλεθεατές θα μπορούν να προγραμματίζουν την εγγραφή των τηλεοπτικών προγραμμάτων της αρεσκείας τους, για να τα παρακολουθήσουν όταν έχουν την ευκαιρία. Στο μέλλον οι τηλεθεατές θα έχουν επί πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν περισσότερα κανάλια, αλλά και να απολαμβάνουν τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και διαδραστικες υπηρεσίες.
6. Υπάρχει συγκεκριμένη τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί;
Το πρωτόκολλο κωδικοποίησης που επελέγη είναι το MPEG-4 το οποίο θεωρείται και το πλέον σύγχρονο. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιήθηκε από όλες τις χώρες που ξεκίνησαν το συγκεκριμένο εγχείρημα μετά το 2006, δεδομένου ότι προσφέρει 40% καλύτερη ποιότητα από το προγενέστερο MPEG-2.
7. Τι είναι ο αποκωδικοποιητης;
Ο αποκωδικοποιητης είναι η ηλεκτρονική συσκευή που συνδέεται με την τηλεόραση σας και με την εξωτερική κεραία σε περίπτωση που η τηλεόραση σας δεν έχει ψηφιακό δέκτη-αποκωδικοποιητη η αυτός πού έχει δεν είναι συμβατός με το σύστημα κωδικοποίησης της πλατφόρμας. Οι αποκωδικοποιητες μπορεί να συνδεθούν με οποιαδήποτε τηλεόραση έχει δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερική κεραία, και η σύνδεση είναι τόσο απλή που μπορεί να γίνει χωρίς να χρειάζεται ειδικός τεχνικός. Επίσης οι τηλεθεατές μπορούν να παρακολουθούν τα ψηφιακά κανάλια και μέσω υπολογιστή, αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα από τα εξειδικευμένα καταστήματα.
8. Που θα βρω αποκωδικοποιητη;
Αποκωδικοποιητες μπορούμε να προμηθευτούμε από τα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.
9. Προβλέπεται τέλος συνδρομής;
Επισημαίνεται ότι δεν προβλέπεται χρέωση καμιάς συνδρομής για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
10. Χρειάζομαι νέα τηλεόραση;
Δεν απαιτείται αγορά νέας τηλεόρασης για τη λήψη του ψηφιακού σήματος. Ακόμη και με την παλιά σας τηλεόραση είναι δυνατόν να βλέπετε ψηφιακά αρκεί να συνδέσετε έναν απλό αποκωδικοποιητη που υποστηρίζει το σύστημα εικόνας MPEG-4
11. Θα χρειαστώ καινούργια κεραία η πιάτο;
Καμιά αλλαγή στην εγκατάσταση της ήδη υπάρχουσας κεραίας δεν απαιτείται προκειμένου να λάβουμε το ψηφιακό σήμα. Η μετατροπή του σήματος γίνεται εξ ολοκλήρου από τον αποκωδικοποιητη που θα τοποθετήσουμε.
12. Πόσο θα κοστίσει η αλλαγή;
Το κόστος για έναν απλό αποκωδικοποιητη που αναβαθμίζει την τηλεόραση σας με μια απλή σύνδεση είναι πραγματικά μικρό και υπολογίζεται γύρω στα 50 ευρώ. Φυσικά, υπάρχουν και περίπλοκοι ψηφιακοί δέκτες στην αγορά και απευθύνονται σε πιο απαιτητικούς τηλεθεατές που παρακολουθούν δορυφορικά και άλλα εξειδικευμένα προγράμματα.
13. Κάθε τηλεόραση μας θέλει αποκωδικοποιητη;
Θα χρειαστεί ένας διαφορετικός αποκωδικοποιητης για κάθε τηλεόραση που υπάρχει στο σπίτι και δεν διαθέτει ψηφιακό δέκτη που υποστηρίζει το σύστημα MPEG-4. ο κάθε αποκωδικοποιητης που συνδέεσαι στην τηλεόραση μας ουσιαστικά αποκαθιστά μόνο τον δικό της αναλογικό δέκτη. Επομένως κάθε τηλεόραση που έχουμε στο σπίτι θα χρειαστεί τον δικό της ξεχωριστό αποκωδικοποιητη.
14. Τι γίνεται με συσκευές όπως βίντεο DVD κλπ;
Όλες οι συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας που διαθέτουν αναλογικό δέκτη θα χρειαστούν οπωσδήποτε τον δικό τους αποκωδικοποιητη. Κάθε συσκευή που έχει δικό της αναλογικό δέκτη (βίντεο, DVD εγγραφής) θα χρειαστεί αποκωδικοποιητη, αν πχ θέλετε να βλέπετε ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση και να γράφετε άλλο πρόγραμμα στο βίντεο σας η στο DVD εγγραφής. Το απλό μας DVD το οποίο μόνο παίζει ταινίες η άλλο πρόγραμμα που νοικιάζουμε η αγοράζουμε συνδέεται απευθείας στην τηλεόραση μας και δεν επηρεάζεται από την μετάβαση. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις κονσόλες παιχνιδιών που συνδέονται απευθείας στην τηλεόραση.
15. Πως μπορούν να προετοιμαστούν οι τηλεθεατές για την μετάβαση;
Πρέπει να ενημερωθούν για την έναρξη των δοκιμαστικών ψηφιακών εκπομπών που αφορούν την περιοχή όπου διαμένουν ώστε εγκαίρως να προμηθευτούν τον ειδικό αποκωδικοποιητη. Αν το τελευταίο διάστημα έχετε αποκτήσει τηλεόραση που διαθέτει ψηφιακό δέκτη, βεβαιωθείτε ότι αυτός υποστηρίζει το σύστημα κωδικοποίησης MPEG-4. αν προγραμματίζετε τώρα να αποκτήσετε νέα τηλεόραση φροντίστε να καλύπτει αυτή την προδιαγραφή. Ειδάλλως θα χρειαστείτε αποκωδικοποιητη.
16. Αν οι τηλεθεατές δεν κάνουν τίποτε δεν θα βλέπουν τηλεόραση;
Ώσπου να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση στην περιοχή όπου διαμένουν μπορούν να μην κάνουν τίποτα. Όταν όμως σταματήσει εντελώς η εκπομπή αναλογικού τηλεοπτικού σήματος και δεν έχουν φροντίσει να προμηθευτούν τον αποκωδικοποιητη, δεν θα έχουν πλέον εικόνα στην τηλεόραση τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ- ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Οδοιπορικό στα χωριά της Μεγαλόπολης με αντικείμενο το σήμα της ψηφιακής τηλεόρασης. Από την Μεγαλόπολη μέχρι και τον Άκοβο που φτάσαμε για να εγκαταστήσουμε δύο αποκωδικοποιητές η περιοχή λαμβάνει σήμα από το κέντρο εκπομπής Πεταλιδίου και έτσι είναι απαραίτητη η χρήση αποκωδικοποιητή για τη λήψη των καναλιών
    Γιάννης Πετσέλης Ηλεκτρονικός - Ραδιοηλεκτρολόγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.