Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Παράνομη η μεταφορά κυνηγετικών σκύλων σε κλουβιά

Παράνομη θεωρείται πλέον η μεταφορά κυνηγετικών σκύλων με αυτοκίνητο, σε ξύλινα ή άλλα κλουβιά προσαρτημένα στο πίσω μέρος του οχήματος, εκτός καμπίνας.

Συγκεκριμένα, .....

με ενέργειες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας εκδόθηκε η εγκύκλιος 1969/100521/14.8.13 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4039 για την προστασία των κυνηγόσκυλων. Οι κυνηγοί που θα συλληφθούν να παραβαίνουν το νόμο θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο τουλάχιστον 300 ευρώ ανά παράβαση. Αρμόδιες Αρχές για την επιβολή των προστίμων είναι τόσο η Θηροφυλακή όσο και η Αστυνομία σύμφωνα με τον ν. 4171,αρ. 81, παρ. 5.

Όπως επισημαίνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις «η νομοθεσία προβλέπει εμβολιασμό και σήμανση (microchip) όλων των κυνηγόσκυλων, αλλιώς αφαιρείται η άδεια κυνηγιού του ιδιοκτήτη τους» και χαρακτηρίζουν ως «μεσαιωνική» τη συνήθεια μεταφοράς των κυνηγόσκυλων σε κλουβιά όπου κινδυνεύουν τόσο από τροχαία όσο και από τα καυσαέρια της εξάτμισης.

Τα δασαρχεία της χώρας επαγρυπνούν και έχουν ήδη λάβει εντολή για να ελέγχουν το θέμα.

econews.gr

4 σχόλια:

  1. Δεν υσχιει.Πολυ θα ηθελαν οι .Πρεπει να παρουσιασουν εργο για να περνουν τις επιχορηγησεις και καθε τοσο βγαζουν μια μ....κια.Κυριοι οι σωστοι κυνηγοι ειναιοι καλητεροι φιλοζωοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -Καταρχήν η εγκύκλιος δεν είναι νόμος αλλά ερμηνεία του νόμου από την Δημόσια Διοίκηση. Συνεπώς σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει διάταξη νόμου που ν' απαγορεύει την μεταφορά κυνηγόσκυλων με εξωτερικά κουτιά. Η επίμαχη εγκύκλιος ( 1969/100521/14.8.2013 ) φυσικά και δεν αναφέρει ότι απαγορεύονται τα κουτιά μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων , γιατί κάτι τέτοιο θα οριζόταν στο νόμο 4039/2012 , που σκοπό του έχει να προστατέψει τους σκύλους και τα ζώα γενικά.
    Η μη ασφαλής μεταφορά κυνηγετικών σκύλων είναι ένα ειδικότερο ζήτημα που προβλέπεται στο νόμο 4039/2012 και ερευνάται κατά περίπτωση και όχι γενικά. Δηλαδή το να ισχυρίζεται κάποιος ότι γενικά απαγορεύονται τα κουτιά μεταφοράς και μάλιστα μόνο τα εξωτερικά είναι λάθος γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο νόμο.
    Να θυμίσουμε ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που σκοπό του έχει να προστατέψει την οδική , δημόσια και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων , των οδηγών και των χρηστών των οδοστρωμάτων έχει εφαρμογή και στην περίπτωση των εξεχόντων κουτιών μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων. Σε περίπτωση παράνομων προδιαγραφών ( διαστάσεων , απόκρυψη αριθμού κυκλοφορίας , έκθεση σε κίνδυνο λόγω κατασκευής , μόνιμη τοποθέτηση κλπ ) υπάρχουν ποινικές και διοικητικές συνέπειες.
    Συμπερασματικά δεν υπάρχει διάταξη νόμου που ν' απαγορεύει την χρήση εξωτερικών σκυλόκουτων και τα αντίθετα υποστηριζόμενα είναι πομφόλυγες ( φούσκες ) που κινούνται στα όρια της υπερβολής , της εμπάθειας και της αμάθειας. σκυλόκουτα όχι τέλος λοιπόν, αλλά με προσοχή , ασφάλεια και καλογουστιά...-

    Γιώργος Πετράκης
    Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.
    Σύμβουλος Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγάλεω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε για την πολύ κατατοπιστική σας τοποθέτηση.
      Το δημοσίευμα δεν είναι ασφαλώς δικό μας αλλά αντιγραφή από το econews.gr και γράφτηκε προκειμένου να ενημερωθούν οι αναγνώστες μας.
      Ωστόσο σας ευχαριστούμε για τις διευκρινήσεις που μας δώσατε σχετικά με το θέμα.

      Διαγραφή
  3. Και σεις ομως δημιουργητε εντυπωσεις ως blog.Να προσεχετε τι αναδημοσιευετε,μαλλον πως το αναδημοσιευετε.Καλα τα ειπε ο δικηγορος και εβαλε τα πραγματα στη θεση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.