Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αλλάζει ξανά ο τρόπος εισαγωγής στο πανεπιστήμιο! - Επανέρχεται η βάση του 10;

Και νέες μεγάλες αλλαγές θα φέρει στον τρόπο εισαγωγής στο πανεπιστήμιο το σχέδιο νόμου για το νέο Λύκειο. Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει τίτλο «Αναδιάρθρωση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης και θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η ψηφοφορία του αναμένεται να λάβει χώρα την επόμενη ........

εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, οι εξετάσεις του Λυκείου αποσυνδέονται από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι εξετάσεις θα γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ τα θέματα θα προέρχονται κατά 50% από κλήρωση από τράπεζα θεμάτων και κατά 50% από την κεντρική επιτροπή εξετάσεων.

Η βαθμολογία της Γ’ Λυκείου αλλά και των δύο προηγούμενων τάξεων (Α' και Β') θα προσμετράται αλλά με συγκεκριμένους συντελεστές και θα συνυπολογίζεται με τον βαθμό που θα συγκεντρώνει στις πανελλήνιες ο υποψήφιος.

Όπως αναφέρεται, με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, οι μαθητές θα επιλέγουν την ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού. Οι ομάδες είναι 4, όσες και οι παλιές δέσμες:

• Ανθρωπιστικές Σπουδές - Νομικές Σπουδές (νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, αρχαία, ιστορία και λατινικά)

• Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά, φυσική και χημεία)

• Επιστήμες Υγείας (νεοελληνική γλώσσα, φυσική, χημεία και βιολογία)

• Επιστήμες Οικονομίας – Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες (νεοελληνική γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία, αρχές φυσικών επιστημών).

Επανέρχεται και η βάση του 10

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», το υπουργείο Παιδείας εξετάζει την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη σκέψη αυτή οδήγησε η πολύ μεγάλη πτώση των βάσεων που σημειώθηκε στις φετινές πανελλαδικές.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η οικονομική κρίση έβαλε το στίγμα της στις επιλογές των υποψηφίων, οι οποίοι προτίμησαν σχολές κοντά στην οικογενειακή εστία, επέλεξαν περισσότερο από πέρυσι τα παραδοσιακά τμήματα (πχ. Νομική Σχολή, Οικονομικών Επιστημών), ενώ απέφυγαν τις σχολές με επαγγελματική διέξοδο το διορισμό στο Δημόσιο (πχ. Παιδαγωγικά).

Eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.