Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ερχεται εισφορά αλληλεγγύης – δηλαδή έκτακτη εισφορά – εξαιρούνται μόνο οι άνεργοι – φορολογούνται και τα επιδόματα!

Το λογαριασμό από την Εφορία περιμένουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι περιμένουν την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα κυμαίνεται από 1% έως 4%. Χιλιάδες πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν φέτος στην εφορία μία σειρά .........

επιδομάτων και κοινωνικών παροχών, ενώ από τη φετινή χρονιά είναι υποχρεωτική η αναγραφή στη φορολογική δήλωση όλων των εισοδημάτων είτε αυτά απαλλάσσονται της φορολογίας είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

Οπως αναφέρει και το ΒΗΜΑ, τα εισοδήματα αυτά θα συναθροιστούν με τα υπόλοιπα φορολογητέα εισοδήματα του φορολογούμενου και θα επιβαρυνθούν στο σύνολό τους με εισφορά αλληλεγγύης που διαμορφώνεται σε 1% για ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, σε 2% για ετήσιο εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ, σε 3% για ετήσιο εισόδημα από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ και με 4% για ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται, σε όλα τα εισοδήματα, ακόμη και τα απαλλασσόμενα.

Οι άνεργοι εξαιρούνται

Προκειμένου ένας άνεργος να απαλλαγεί από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, πρέπει να πληρούνται όλες οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων του εν λόγω οργανισμού για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο του κατά την 30/04/2013, για να υπάρχει και για το τρέχον οικονομικό έτος ένα σημείο αναφοράς, κοινό για όλους τους φορολογούμενους. Συνεπώς μακροχρόνια άνεργος, για την εφαρμογή του νόμου κατά το οικονομικό έτος 2013, νοείται αυτός που είναι συνεχόμενα εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ, τουλάχιστον από 30/04/2012 έως και 30/4/2013.

β) Να μην έχει κατά το χρόνο της βεβαίωσης της εισφοράς πραγματικά εισοδήματα, γεγονός που το δηλώνει υπεύθυνα ο φορολογούμενος, μαζί με την αίτηση απαλλαγής του από την εισφορά που θα υποβάλλει στη Δ.Ο.Υ. (μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος) και θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης κατά το επόμενο οικονομικό έτος.

Zoom News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.