Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

Συνάντηση σε λίγο για Σαμαρά - Βενιζέλο. - Αύριο στις 11 η ορκωμοσία.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Στις 18:30 θα συναντηθούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στο Μέγαρο Μαξίμου και στην συνέχεια θα ξεκινήσει ο κύκλος των τηλεφωνημάτων προς τα νέα κυβερνητικά στελέχη.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει πιθανότατα ..........

αύριο στις 11:00 ή στις 12:00 το πρωί και ήδη η προεδρία της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο.

Λίγο μετά τη 13:00 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός αναχώρησε από το Μαξίμου και γευματίζει αυτή την ώρα με τον στενό συνεργάτη του Κώστα Μπούρα και τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της ΝΔ, Φ. Ταυρή. Συζητούν την προετοιμασία του συνεδρίου του κόμματος, που θα ξεκινήσει τις εργασίες του την Παρασκευή στο ΤΑΕ KWON DO.

Βγαίνοντας από το Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε ερώτηση από τους δημοσιογράφους αν θα γίνει σήμερα ο ανασχηματισμός αλλά ο ίδιος δεν έδωσε καμία απάντηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς από τις 10:00 το πρωί ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου και συζητούσε με τους στενούς συνεργάτες του τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα ανακοινωθεί σήμερα αργά το απόγευμα ή αύριο το πρωί. O κατάλογος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και «απομένουν δύο θέσεις να κλείσουν», είπε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στο Real.gr

Μέχρι και την τελευταία στιγμή τα επιτελεία των δύο πολιτικών αρχηγών που βρίσκονται το τριήμερο σε ανοιχτή γραμμή θα προσπαθούν να καταρτίσουν την λίστα που θα περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Τα υπουργεία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αυξάνονται από 17 σε 19 στην περίπτωση που «σπάσουν» τα υπουργεία Ανάπτυξης (το Υποδομών γίνεται ξεχωριστό υπουργείο) και Παιδείας (να γίνει αυτόνομο το Πολιτισμού).

Στόχος θα είναι να μην ξεπεράσει η νέα κυβέρνηση τα 41 άτομα που συμμετείχαν στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά. «Δεν μπορεί να είναι τώρα περισσότερα τα στελέχη όταν θα μετέχουν στην κυβέρνηση. Πριν από ένα χρόνο μετείχαν τρία κόμματα και τώρα δύο πρέπει να είναι λιγότερα» σημείωνε συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Ανασχηματισμός για... όλα τα γούστα

Στην περίπτωση που ο συνολικός αριθμός των κυβερνητικών μελών παραμείνει ο ίδιος τότε η ΝΔ θα τοποθετήσει 26 στελέχη στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ 15. Δηλαδή θα υπάρχει ένας συσχετισμός περίπου 3:1.

Αυτό σημαίνει πως αριθμός των αναπληρωτών υπουργών ή υφυπουργών θα μειωθεί δραστικά. Να θυμίσουμε πως στο προηγούμενο κυβερνητικό υπήρχαν 7 αναπληρωτές και 17 υφυπουργοί.

Οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος επέλεξαν να συναντηθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να συζητήσουν όλος τις λεπτομέρειες που αφορούν τον ανασχηματισμό και την προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων. Πάντως σήμερα πιθανότατα θα συναντηθούν στο Μαξίμου, πριν από την δημοσιοποίηση της νέας κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο συναντήσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όλα δείχνουν πως ο Ευ. Βενιζέλος θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών μία κίνηση που έχει δημιουργήσει αρκετές «καραμπόλες» στο νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς θα πρέπει να μετακινηθεί ο Δ. Αβραμόπουλος ο οποίος προορίζεται για το Άμυνας.

Για την... ηλεκτρική καρέκλα του κυβερνητικού εκπροσώπου αυτές τις ώρες «παίζουν» ισχυρά τρία ονόματα, ενώ ακούγεται κι ένα... αουτσάιντερ. Τα ονόματα των Μάκη Βορίδη, Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Μιχελάκη έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι και συζητούνται σοβαρά, ενώ με πολύ λιγότερες πιθανότητες ακούγεται το όνομα της Ελίζας Βόζεμπεργκ.

«Μάχη» γίνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς το επιθυμούν και τα δύο κόμματα. Ο Α. Σαμαράς επιθυμεί να τοποθετήσει τον Χ. Αθανασίου και ο Ευ. Βενιζέλος θέλει να βάλει εξωκοινοβουλετικό στέλεχος.

Ανοιχτές φαίνεται να παραμένουν τρεις υπουργικές θέσεις «φωτιά», στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας και Εργασίας. Να υπενθυμίσουμε πως στα δύο τελευταία υπουργεία είχαν οριστεί την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή οι Α. Λυκουρέντζος και Γ. Βρούτσης καθώς υπήρξε έντονη δυστοκία για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων.

Την Φ. Γεννηματά οι πληροφορίες την θέλουν να αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Α. Γεωργιάδης πιθανότατα επιστρέφει στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Μέχρι την Τρίτη θα πρέπει να έχει ορκιστεί η νέα κυβέρνηση καθώς ο Α. Σαμαράς την Τετάρτη αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής. Θα επιστρέψει στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή ξεκινάει στο Ταε κβο ντο το συνέδριο της ΝΔ.

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.