Οι ισχυρότατοι άνεμοι που έπνευσαν τη Δευτέρα 25/3/2013 προκάλεσαν στο Πάρκο της Βλαχέρνας την πτώση δύο δέντρων. Το ένα έγειρε μέσα στο πάρκο και πρέπει να κοπεί ενώ το δεύτερο έσπασε από ψηλά και έπεσε στο δρόμο που βρίσκεται στα δυτικά προκαλώντας ζημιές στο γειτονικό σπίτι και διακοπή της παροχής του ρεύματος σ` αυτό.
Ήταν δε ευτύχημα που δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός αφού.......
και τα παιδιά της φιλαρμονικής του Συλλόγου αλλά και άλλα άτομα κινούντο στο χώρο.
Τα πεύκα στο Πάρκο της Βλαχέρνας έχουν φυτευτεί τη δεκαετία του 50. Το ύψος τους είναι πάρα πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα οι κορμοί τους να έχουν αδυνατήσει και τα τελευταία χρόνια σε ισχυρούς ανέμους να σπάζουν κλαδιά ή και ολόκληρα δέντρα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλοπροόδων το οποίο έχει στην εποπτεία και τη φροντίδα του το Πάρκο της Βλαχέρνας από τη δεκαετία του 2000 έχει προβεί σε πολλές παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την αισθητική του χώρου. Σε δύο προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να αντιμετωπισθεί συνολικά η κατάσταση στο Πάρκο (η μία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και η άλλη το 2008), οι συμβουλές και οι προτροπές των αρχιτεκτόνων τοπίου ήταν ότι ριζικές παρεμβάσεις έπρεπε να γίνουν στο ανατολικό μέρος, ενώ το δυτικό, το μέρος που υπάρχουν τα πεύκα πρέπει να παραμείνει άλσος και δε χρειάζεται να κοπούν τα παλιά δέντρα προκειμένου να φυτευτούν νέα. Το δυτικό μέρος έχει αποτυπωθεί στο σχέδιο της πόλης ως άλσος. Ωστόσο επειδή βλέπαμε να υπάρχουν προβλήματα και προκειμένου να προλάβουμε κάποιο ατύχημα το 2001 με τη συνδρομή του Δήμου Φιλιατρών κόπηκαν αρκετά πεύκα που βρισκόταν στο βόρειο μέρος, απέναντι ακριβώς από το Λύκειο. Στη συνέχεια η ανεμοθύελλα του Μαρτίου του 2003 έριξε κάτω πολλά δέντρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετά κενά ανάμεσά τους, να μη στηρίζει το ένα το άλλο κι όταν φυσάει δυνατός άνεμος να υπάρχει κίνδυνος να πέσουν.
Το 2005 έγινε από το Δήμο Φιλιατρών αρχιτεκτονική μελέτη για την κοπή επικίνδυνων και γερασμένων δέντρων και το κλάδεμα κάποιων. Το αίτημα απευθύνθηκε τότε στη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ.ΠΟ. στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.) του Ν. Μεσσηνίας. Συνοδευόταν από τεχνική έκθεση, φωτογραφίες και τοπογραφικό σχέδιο στο οποίο ο μελετητής σημείωνε τα δέντρα τα οποία πρότεινε να κοπούν ή να κλαδευτούν. Σε αυτά περιλαμβάνονταν τα δέντρα που βρίσκονται στο δυτικό μέρος, ένα από τα οποία έσπασε χθες. Η Ε.Π.Α.Ε. σε συνεδρίασή της στο τέλος του 2005 εξέτασε το θέμα και απέρριψε το αίτημα. Έτσι δεν ήταν δυνατόν να κοπούν δέντρα από το Πάρκο. Ωστόσο σε τακτικά χρονικά διαστήματα γινόταν κλαδέματα όταν παρατηρούσαμε ότι κάποιο κλαδί θα μπορούσε να πέσει και να δημιουργήσει ατύχημα. Το τελευταίο κλάδεμα έγινε πριν από δύο χρόνια περίπου.
Ωστόσο ανεξάρτητα από τις παρατηρήσεις των ειδικών, εμείς που ζούμε το Πάρκο παρατηρούμε ότι το πρόβλημα όσο περνάει ο καιρός επιδεινώνεται. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε ούτε ατύχημα να προκληθεί ούτε οι γείτονές μας να ζουν με το φόβο ότι κάτι άσχημο μπορεί να συμβεί σε αυτούς ή στις ιδιοκτησίες τους. Γι αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλοπροόδων θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες και θα επανεξετάσει την κατάσταση προκειμένου να προβεί σε νέο αίτημα.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Κ. Παντελάκη η τεράστια αυτή κλάρα που έσπασε από πεύκο του Πάρκου που βρίσκεται το Βορρέειον, ΑΝ έπεφτε επάνω σε έναν άνθρωπο θα τον άφηνε στον τόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν έπεφτε επάνω σε ενα αυτοκίνητο θα το διέλυε.
Οι γείτονες σας όπως προκύπτει απο το ρεπορτάζ καταγγέλλουν ότι το έχουν πει εδώ και 10 χρόνια να κάνετε κάτι. Και εσείς (ως ΔΣ) τους στέλνατε στον Δήμο και ο Δήμος στο Δασαρχείο και από τον ένα στον άλλο.
Τώρα που έγινε αυτό, με ευτυχώς υλικές ζημιές θα κάνετε συνεδρίαση του ΔΣ για να κάνετε κάτι; ΓΙΑΤΙ έπρεπε πρώτα να συμβεί για να κάνετε κάτι;
Και αν σκότωνε έναν άνθρωπο τι θα κάνατε μετά;
Για κοιτάξτε λίγο επάνω την πρώτη φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης μας τον οποίο και ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ κ. Παντελάκη να δείτε τι έπεσε στον δρόμο...
ΑπάντησηΔιαγραφήτο πρωτο σφαλμα εγινε με την κοπη και αραιωση των πευκων
ΑπάντησηΔιαγραφήτα υπολοιπα που εχουν μεινει ειναι επικινδυνα να παρουν
κλισεις η να σπασουν φανταστειτε οτι το ιδιο ειχε γινει και στην αγιαμπελιωτισα πριν απο χρονια δεν ξερω γιατι τετοιο
προβλημα δεν αντιμετωπιζουν τα πευκα στο νοσοκομειο στην
κυπαρισσια τον λογο τον εχουν οι γεωπονοι και μονο
ΑΣΕ ΜΑΣ ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΜΟΥ,,,,,,,,,,,ΒΡΗΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Κ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Κ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ,,,,,,,,,,
ΑπάντησηΔιαγραφή