Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος: «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ Π.Ο.Π ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ»

Κατεπείγουσα Επερώτηση στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ Π.Ο.Π ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ»

Καταγγέλλω ως απαράδεκτη, προκλητική και επικίνδυνη για την Μεσσηνία, την αίτηση (!) που κατέθεσε στις 22-3-2013, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η ΠΕΜΕΤΕ [ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΩΝ – ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΩΝ - ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΕΛΙΩΝ], για την ακύρωση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας «Π.Ο.Π ΚΑΛΑΜΑΤΑ».

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ευθέως στρέφεται ...........

άμεσα εναντίων των Μεσσήνιων παραγωγών της επιτραπέζιας ελιάς οι οποίοι είναι οι πραγματικοί κάτοχοι αυτού του πανίσχυρου και διεθνώς αναγνωρισμένου brand name Καλαμάτα, από το 1993 με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη επίθεση εκ μέρους της ΠΕΜΕΤΕ που είχε βάλει στο στόχαστρο το Μεσσηνιακό προϊόν, την επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας, με σκοπό να υφαρπάξει την επωνυμία Π.Ο.Π Καλαμάτα στο όνομα της δήθεν σωτηρίας του προϊόντος.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια, η οποία στην ουσία δεν υπηρετεί το συμφέρον του προϊόντος, όπως προσχηματικά και παραπειστικά επικαλείται στην ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΤΕ, αλλά τα στενά οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματιών που την απαρτίζουν.
Είναι σαφές από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, ότι δεν πιστεύουν στον υγιή ανταγωνισμό που επικαλούνται. Είναι εμφανές ότι, απεναντίας πιστεύουν στον ασύδοτο ανταγωνισμό με στόχο και μόνο το κέρδος που ισοπεδώνει ισχυρές οικονομικές και πολιτιστικές αξίες ενός τόπου, που θεωρούμε ότι για όλους εμάς ως Περιφέρεια Πελοποννήσου και ως Μεσσηνία, είναι και η παγκόσμια γνωστή Ελιά Καλαμών.

Όσο και αν προσπαθεί με τέτοια σαθρά και ανυπόστατα επιχειρήματα η ΠΕΜΕΤΕ να πείσει το ΥΠΑΑΤ, καθώς και την κοινή γνώμη, ότι δήθεν, θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για το προϊόν, μέσω αυτών, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι κατ΄ αυτό τον τρόπο θα οδηγηθούμε στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και ως προς την οικονομική διάσταση και ως προς την φήμη του προστατευόμενου brand name Καλαμάτα στην παγκόσμια αγορά.

Τέλος, θεωρώ ότι η ηθικά απαράδεκτη για τον Μεσσηνιακό λαό και για τις αρχές που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας, ενέργεια της ΠΕΜΕΤΕ, σε μια εποχή βαθειάς και παρατεταμένης κρίσης, που πλήττονται οι τοπικές κοινωνίες και η Εθνική Οικονομία στο σύνολό της, σε μια εποχή που επιβάλλεται η διάσωση, η ανάδειξη και η περαιτέρω στήριξη τέτοιων παραδοσιακών προϊόντων στρατηγικής σημασίας, χαρακτηρίζεται απειλητική απέναντι στους αναπτυξιακούς σκοπούς και πολιτικούς στόχους που έχει δρομολογήσει η αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι οποίοι κινδυνεύουν εάν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα να ανατραπούν.
Επειδή έως αυτή την ώρα, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τον τόπο μας, ο λαλίστατος κατά τα άλλα Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κ. Παν. Αλευράς, παραμένει αδρανής, σιωπηλός και άπραγος θεατής των εξελίξεων,

Ερωτώ:

α) εάν προτίθεται το Περιφερειακό Συμβούλιο στην 6η τακτική συνεδρίαση την Δευτέρα 1/04/2013, να συζητήσει και να λάβει απόφαση στήριξης με διαμαρτυρία προς το ΥΠΑΑΤ, ενάντια στην προσπάθεια προσβολής του Π.Ο.Π της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας, ως ζητήματος μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που απαιτεί άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση, και

β) εάν η Περιφερειακή Αρχή, μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ως έχουσα και το έννομο συμφέρον από κοινού με την Ένωση Μεσσηνίας, σκοπεύει, όπως επιβάλλεται, να προβεί παράλληλα και σε νομικές ενέργειες κατά της ΠΕΜΕΤΕ για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο ερωτών, Περιφερειακός Σύμβουλος
Σωτήρης Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.