Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Αθανάσιος Τσαυτάρης: «Θα πράξουμε όσα είπαμε. Ας μας έχουν εμπιστοσύνη οι αγρότες μας...»

Αποκλειστική συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ της Ηλείας

«Ότι μπορούμε να το κάνουμε, θα το κάνουμε. Ας μας έχουν εμπιστοσύνη οι αγρότες μας. Για ότι έχουμε δεσμευτεί, θα γίνει?» επισημαίνει με δηλώσεις του στην εφημ.ΠΑΤΡΙΣ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης που το τελευταίο διάστημα είναι το κεντρικό πρόσωπο στα αγροτικά μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Ο κ Τσαυτάρης σήμερα θα βρίσκονταν στην Ηλεία για την έκθεση ........

στο κλειστό της Αμαλιάδας « Κερνάμε Ελλάδα» ωστόσο η κάθοδος στην χώρα μας του επιτρόπου της Ε.Ε για θέματα υγείας και αγροτικής ανάπτυξης (μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου χωρίς σήμανση σε ευρωπαικές χώρες) τον υποχρεώνει να βρίσκεται στην Αθήνα.

Ο υπουργός στο ερώτημά μας για τις κινητοποιήσεις των αγροτών ήταν κατηγορηματικός: «Εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε όλα τα αιτήματά των αγροτών και για το καθένα από αυτά- ήταν συνολικά 11- τους δείξαμε τι δεχόμαστε, τι είναι αυτό που αντιμετωπίζουμε, τι χρόνο χρειάζεται το καθένα για να αντιμετωπιστεί και από εκεί και ύστερα κάνουμε όλες τις ενέργειες και όπως είδατε κι εσείς ένα, ένα σιγά-σιγά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται.»

Οι πληρωμές...

Για τις πρώτες πληρωμές που ξεκίνησαν από προχθές Παρασκευή τόνισε ο υπουργός: « Για τις ζωοτροφές δώσαμε μάχη από το καλοκαίρι, δεν περιμέναμε πρώτα να παρουσιαστεί το πρόβλημα. Το ξέραμε. Γνωρίζαμε τη ραγδαία αύξηση που σημειώνουν οι τιμές των ζωοτροφών. Γι? αυτό κι εγώ από το καλοκαίρι με παρεμβάσεις μου στις Βρυξέλλες ζητούσα να ανοιχτεί για μας ο μηχανισμός De minimis και ήδη όπως θα γνωρίζετε άρχισε να καταβάλλεται. Δίνονται τα χρήματα σε αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους και θα πληρωθούν οι πτηνοτρόφοι, ενώ ακολουθούν οι χοιροτρόφοι και αργότερα οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι βοοτρόφοι των ορεινών περιοχών.»

«Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι»

Ο κ Τσαυτάρης τόνισε για τις πληρωμές των βαμβακοπαραγωγών: «Υπενθυμίζω ότι λύσαμε το πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών και ειδικά αυτούς που είχαν υποστεί ζημιές για να μη χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που θα δοθεί έως το τέλος του μήνα. Μέσα στο Φεβρουάριο θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί τη συνδεδεμένη ενίσχυση που είναι 200 εκατομμύρια ευρώ. Όμως δεν γίνεται μέσα σε ένα δευτερόλεπτο".

«Για την συνταξιοδότηση των αγροτών...»

«Θα το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την συνταξιοδότηση των αγροτών» επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Για μερικές χιλιάδες ανθρώπους -περίπου 3.500 για φέτος- με την προϋπόθεση ότι μεταβιβάζουν την επιχείρησή τους σε νέα παιδιά, στα παιδιά τους κλπ., προκειμένου να μπουν νέοι άνθρωποι στην παραγωγή, για μερικά χρόνια εμείς τους πληρώναμε μέχρι να γίνουν 65 ετών και μετά θα μπορούν να πάρουν τη σύνταξη του ΟΓΑ. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα το όριο ηλικίας από τα 65 έτη ανέβηκε στα 67. Επομένως αυτοί οι άνθρωποι ούτε πίσω μπορούν να γυρίσουν να ξαναγίνουν αγρότες, ούτε σύνταξη μπορούν να πάρουν. Αυτό κατά την άποψή μου έπρεπε να προληφθεί. Έπρεπε δηλαδή την ώρα που έγινε αυτή η μεταφορά να πούμε ότι ειδικά γι? αυτούς τους ανθρώπους που γεννήθηκαν το ?48 και είναι στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, γι? αυτούς και μόνο το πρόγραμμα επεκτείνεται για δύο χρόνια για να μην έχουν αυτό το πρόβλημα επιβίωσης. Δεν το ξέραμε όμως ούτε το καλοκαίρι, ούτε το Σεπτέμβριο, ούτε το Νοέμβριο. Προέκυψε τώρα, θα το αντιμετωπίσουμε. Αντιθέτως. Τα προβλήματα με την υπερυποθηκευμένη γη, με την παλαιά ΑΤΕ, τη συγχώνευσή της κλπ., αυτά προέκυψαν μετά τη συγχώνευση και από την πρώτη στιγμή γίνανε 4-5 συσκέψεις με το Υπουργείο Οικονομίας για να δούμε πώς θα λυθούν αυτά τα προβλήματα . Και τα λύνουμε όπως ανακοινώσαμε.»

Το αγροτικό πετρέλαιο...

Για τις πληρωμές στο αγροτικό πετρέλαιο ο υπουργός σχολίασε: «Επιμένουμε ότι αυτή την ώρα και μάλιστα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και αυτό θα δοθεί. Έχουν γίνει όλες οι διεργασίες, ίσως μάλιστα δοθεί νωρίτερα η πρώτη δόση ύψους 80 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη υπάρχουν χρήματα για το Σεπτέμβριο, θα δώσουμε άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η δέσμευσή μας είναι ότι εάν τα πράγματα πάνε καλά δημοσιονομικά και το κομμάτι εκείνο των χρημάτων που είναι για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης δεν απορροφηθεί στο ύψος που έχει προϋπολογιστεί - γιατί βλέπουμε ότι και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο δεν απορροφήθηκε και εάν δεν πάει με τόσα χιόνια ο υπόλοιπος Φλεβάρης και Μάρτης - κατανοώ αυτή την προαπαίτηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ενδεχομένως να δοθεί ισόποση δόση. Αν πραγματικά πέσουν τρία γερά χιόνια μέσα στο Μάρτιο, μπορεί όλο αυτό να ξοδευτεί και να λύσουμε το πρόβλημα της θέρμανσης. Αν λοιπόν τα πράγματα πάνε καλύτερα, λέω ότι θα πάμε στα 80 εκατομμύρια και το Σεπτέμβριο. Δεν μπορώ να δεσμευτούμε ως Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.»

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.