Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από διαδικτυακές έρευνες και ψηφιακή διερεύνηση καταγγελιών, ανακοινώνεται ότι έχει εντοπιστεί προσπάθεια αλίευσης και υποκλοπής κωδικών (Phishing Attack) από τραπεζικούς πελάτες, οι οποίοι είναι χρήστες υπηρεσιών e-banking, με σκοπό την διενέργεια συναλλαγών και τη μεταφορά χρημάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, οι δράστες χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό, που .......
εγκαθίσταται στους υπολογιστές των χρηστών διαδικτυακών υπηρεσιών internet banking και παγιδεύει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, με αποτέλεσμα να υφαρπάζει τους κωδικούς ασφαλείας και η συναλλαγή (π.χ. για μεταφορά χρημάτων ή πληρωμή πιστωτικής κάρτας) να ολοκληρώνεται από τρίτα πρόσωπα, τα οποία μεταφέρουν σε δικούς τους λογαριασμούς χρηματικά ποσά, χωρίς την έγκριση του δικαιούχου.
Διευκρινίζεται ότι οι παραβιάσεις ή επιθέσεις έχουν εντοπιστεί σε χρήστες υπηρεσιών internet banking και όχι σε υπολογιστικά συστήματα Ελληνικών Τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει τους πολίτες:
Να μην συνεχίζουν τη διαδικασία εισαγωγής στην Υπηρεσία internet banking, εφόσον παρατηρήσουν διαφορετική λειτουργικότητα από τη συνηθισμένη και να επικοινωνούν καταρχήν με την Τράπεζα ή/και με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 11012 ή στο 210-6476464.
Να έχουν ενημερωμένο λογισμικό για προστασία από ιούς και malware.
Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι ο υπολογιστής τους έχει μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό να εκτελέσουν ένα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας, προκειμένου να απομακρύνουν το κακόβουλο λογισμικό από τον υπολογιστή τους.
Να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασης μετά τον καθαρισμό του υπολογιστή από το κακόβουλο λογισμικό.
Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών σε διεθνές επίπεδο.
newsbomb
1. Είναι γνωστό .ότι ακόμα και e-mail να λάβουμε από την τράπεζα οχι μόνο δεν απαντάμε αλλα το σβήνουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Τα επίπεδα ασφαλείας έχουν ανέβει πολύ, και όποιος έχει (και φυσικά χρησιμοποιεί) web banking, ξέρει ότι για την πραγματοποίηση ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ απαιτείται πρόσθετος κωδικός ασφαλείας από ειδικό μηχανάκι που παράγει κωδικούς μίας χρήσης.
Ειδικά στην Αγροτική Τράπεζα, για να εισέλθεις στο σύστημα απαιτούνται τρία στοιχεία:
α. USER NAME
β. Password (Αλλάζει υποχρεωτικά κάθε δυο μήνες νομίζω εκτός του οτι μπορείς να το αλλάξεις όσο συχνά θες)
γ. 6ψήφιο κωδικό απο μηχανάκι παραγωγής κωδικών μίας χρήσης.
Φυσικά για ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συναλλαγή (μεταφορά χρημάτων , πληρωμές λογαριασμών κλπ κλπ) απαιτείται κωδικός μίας χρήσης από το μηχανάκι.
ΧΩΡΙΣ αυτόν ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ.
Θεωρώ ότι άδικα φοβίζουν τον κόσμο καθώς το επίπεδο ασφάλειας είναι υψηλό.
Είμαι χρήστης τέτοιας υπηρεσίας (web banking) και μπορώ να έχω καλύτερη άποψη στο θέμα.
Φυσικά όποτε λάθω e-mail από τράπεζα απλά το διαγράφω χωρίς να ψάχνω τι και πως.
ΔΗΛΑΔΗ ΑΜΦΗΒΑΛΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμφιβάλλω 100%.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγουρα επιθέσεις phishng γίνονται. κι εγώ έχω λάβει πολλά E-mail με δήθεν αποστολέα τράπεζα που μου ζητά επιβεβαίωση στοιχείων στο web banking.
Και μάλιστα από τράπεζες που δεν είμαι ΚΑΝ πελάτης.
Ξερω οτι καμια τραπεζα δεν ζητάτετοια στοιχεία.
Αλλα εππιδή χρησιμοποιω web banking από Τρείς τραπεζες και οχι μία ξέρω ότι για την πραγματοποίηση συναλαλγής πρέπει να έχεις και ενα μηχανακι παραγωγής κωδικών μιας χρήσης. Δεν μπορείς να μαντέψεις κωδικό, και ο κωδικός διαρκεί για 1 λεπτό μέχρι αν τον συμπληρώσεις εκεί που απαιτείται. Μετα ο κωδικός καταστρέφεται.
Προσωπικά δεν φοβάμαι καθόλου. Είμαι σε θέση ως χρήστης υπηρεσιών web banking να ξέρω με πόση ασφάλεια γίνεται μία συναλλαγή μου και η ανακοίνωση της αστυνομίας με αφήνει παγερά αδιάφορο.