Σε τέσσερις μέρες θα ανακοινωθεί η «θετική λίστα» με τα φάρμακα, που θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία σε συγκεκριμένες τιμές, ανακοίνωσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Γιώργου Κυρίτση (ΔΗΜΑΡ) για τη φαρμακευτική κάλυψη των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία.
Από την άλλη, ωστόσο, απαντώντας σε αιτιάσεις του βουλευτή,........
ο κ. Σαλμάς παρατήρησε πως το ασφαλιστικό σύστημα πλέον «δεν αποζημιώνει ό,τι κινείται στην αγορά».
«Οι πάσχουσες από μεσογειακή αναιμία, αντιμετωπίζουν ορμονικές διαταραχές και έχουν ανάγκη από θεραπεία υπογοναδισμού. Όμως, τα συγκεκριμένα χάπια καλούνται να τα πληρώσουν κατά 100%» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης. «Είναι ευρέως γνωστό ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη το φάρμακο για τη θεραπεία και την αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας- και παρ' όλο που τα φάρμακα για τις περισσότερες επιπλοκές περιλαμβάνονται στη θετική λίστα, υπάρχουν φάρμακα που βρίσκονται στην αρνητική λίστα, όπως εκείνα για τις ενδοκρινολογικές και ορμονικές επιπλοκές».
«Ακόμη και το σκεύασμα της βιταμίνης C που είναι απαραίτητο λόγω της αποσιδήρωσης, είναι και αυτό στην αρνητική λίστα. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει δοθεί το κονδύλι για τη συνέχιση της διάθεσης των φαρμάκων για την αποσιδήρωση από τα δημόσια νοσοκομεία. Εδώ και δυο μήνες, οι πάσχοντες πληρώνουν μεγάλα ποσά για τα φάρμακα και επιβαρύνονται κατά πολύ σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς της μηδενικής συμμετοχής που ίσχυε μέχρι τον Οκτώβρη του 2012» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυρίτσης.
Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπενθύμισε πως η συμμετοχή των ασθενών άλλαξε με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης και εκτίμησε πως η θετική λίστα φαρμάκων, περιλαμβάνει όλα τα φάρμακα που αφορούν την πάθηση και τις επιπλοκές των ασθενών με θαλασσαιμία, μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας.
Από κει και πέρα, «τα ασφαλιστικά συστήματα σε όλο τον κόσμο, αποζημιώνουν συγκεκριμένα φάρμακα και όχι ό,τι κινείται και ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά». Την εισήγηση για τη θετική λίστα, την κάνει επιστημονική επιτροπή εξειδικευμένων επιστημόνων- και ο υπουργός, «είτε εγκρίνει, είτε δεν εγκρίνει αυτά τα φάρμακα».
«Οι Έλληνες ασθενείς, απολαμβάνουν πλήρως πολύ καλή φαρμακευτική περίθαλψη, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που θα σας έλεγα ότι μέχρι πρότινος ήμασταν η μόνη χώρα στον πλανήτη που αποζημίωνε τα πάντα» συμπέρανε ο κ. Σαλμάς. «Για τον λόγο αυτόν, τώρα, κάνουμε βήματα σταθερά, συγκροτημένα και με γνώση και περιορίζουμε τη φαρμακευτική δαπάνη. Μέσα σε ένα χρόνο μειώσαμε το φάρμακο κατά 15,4%» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ante pali
ΑπάντησηΔιαγραφή