Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Πως δεν θα χάσετε ΠΟΤΕ τον τηλεφωνικό σας κατάλογο στο Smart phone σας.

Στις 21 Νοεμβρίου είχα ανεβάσει εδώ στο Φιλιατρά News, μια αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για την νέα φοβία εξελίχθηκε η ανασφάλεια απώλειας του κινητού….

Η φοβία αυτή ονομάστηκε «Nomophobia» δηλαδή No Μobile Ρhone Ρhobia), που είναι ο φόβος των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, μήπως χάσουν ξαφνικά το κινητό τους και μαζί με αυτό την επαφή τους με τον υπόλοιπο κόσμο…

Πραγματικά γέλασα με αυτό το δημοσίευμα αλλά ...........

ταυτόχρονα προβληματίστηκα, για την εξάρτηση που έχουν σήμερα πολλοί συνάνθρωποι μας από το κινητό.
Όσο η τεχνολογία προχωράει, οι λύσεις που μας δίνονται κάνουν την ζωή μας ευκολότερη. Πραγματικά ευκολότερη.
Προσωπικά πιστεύω, ότι ο οποιοσδήποτε χρήστης κινητού τηλεφώνου, το πρώτο και κυριότερο πράγμα που φοβάται, είναι μη χάσει τον τηλεφωνικό του κατάλογο που έχει αποθηκευμένο στο κινητό του τηλέφωνο.
Αν ο τηλεφωνικός κατάλογος είναι αποθηκευμένος στην κάρτα SIM δεν χάνει και τίποτα.. Με την τοποθέτηση της SIM σε άλλη συσκευή έχει ξανά διαθέσιμο τον τηλεφωνικό του κατάλογο.
Αν όμως ο Τηλεφωνικός κατάλογος είναι στην μνήμη της συσκευής???
Εδώ είναι ένα πρόβλημα μεγάλο.
Kαι εξηγούμαι.

Σε πόσους από εμάς δεν έχει συμβεί, να βραχεί με τον οποιονδήποτε τρόπο το κινητό μας τηλέφωνο και εκείνο να αχρηστευθεί τελείως???
Όχι ρε γαμώτο…. Πάει το τηλέφωνο, Πάει ο τηλεφωνικός μου κατάλογος.... !!!! Είναι οι δυο - τρείς πρώτες σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μας όταν πάθουμε την ζημιά. Και φυσικά τότε είναι αργά.
Άντε να ξαναβρείς τις επαφές σου……

Θα σας περιγράψω με λίγο λόγια μια μικρή εμπειρία μου.
Στην μνήμη του κινητού μου τηλεφώνου είχα ένα αρκετά μεγάλο αριθμό επαφών.
Μια μέρα είχα την φαεινή ιδέα να αντιγράψω τον τηλεφωνικό μου κατάλογο σε ένα αρχείο του Excell κάνοντας Αλφαβητικές καρτέλες. (Α , Β , Γ , Δ , κλπ κλπ)
Έτσι πέρασα όλο τον κατάλογο μου (κοντά 300 επαφές) στο αρχείο του υπολογιστή για να το έχω πάντα πρόχειρο και εύκολα προσβάσιμο.
Που να φανταστώ ότι λίγες μέρες μετά αυτή μου η ενέργεια θα μου φαινόταν θησαυρός….

Ένα βράδυ σε μια παρέα με φίλους και φίλες πίναμε ποτό. Μια αδέξια κίνηση (άθελα μου φυσικά) έριξε το ποτό μου και έλουσε στην κυριολεξία το κινητό μου. Από εκείνη την στιγμή που έπαθα την ζημιά, το μέχρι εκείνη την ώρα, «σκυλί» τηλέφωνο μου, ένα Sony Ericsson W810i παρέδωσε άδοξα το πνεύμα του.
Δεν ξανάναψε ποτέ!!! Πέθανε. Κάηκε.

Και μέσα ήταν και ο Τηλεφωνικός μου κατάλογος με τις πολλές επαφές, στην μνήμη της συσκευής....
Αμέσως έκανα τις δύο -τρείς παραπάνω σκέψεις... «Όχι ρε γαμώτο... Πάει το τηλέφωνο, Πάει ο τηλεφωνικός μου κατάλογος…. !!!!»
Και ενώ ήμουν στα μαύρα πανιά για το που θα ξαναβρώ τις επαφές μου, θυμήθηκα ότι πρίν λίγες μέρες είχα περάσει όλες τις επαφές μου σε αρχείο Excell του υπολογιστή μου.
Εκεί ηρέμησα κάπως.

Με το που ξεκίνησε η νέα εβδομάδα πήγα και αγόρασα ένα καινούριο. Ήταν ένα Smart Phone με λειτουργικό σύστημα Android.
Και ενώ το βράδυ έχω ξεκινήσει να περνάω επαφές με κάλεσε για συνομιλία τον υπολογιστή ένας φίλος από Αθήνα. Επάνω στην συζήτηση του λέω τι έπαθα. Και μου δίνει την απόλυτη λύση για να μην ξαναχάσω ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ τον τηλεφωνικό μου κατάλογο, τις φωτογραφίες μου κλπ κλπ και να μπορώ να κάνω και άλλα πράγματα παράλληλα.
Τα Smart Phones έχουν λειτουργία συγχρονισμού. Που σημαίνει ότι συνεργάζονται με το e-mail σας και ότι έχετε εκεί, εμφανίζεται αυτόματα και στο κινητό σας. Κρατήστε λοιπόν στην άκρη του μυαλού σας τον όρο «Συγχρονισμός».

Η Λύση (δοκιμασμένη πλήρως) είναι η εξής:

Χρειάζεστε έναν e-mail λογαριασμό στο Gmail. Όσοι έχετε Gmail, δεν χρειάζεται να φτιάξετε καινούριο. Και αυτός κάνει.
Επάνω και δεξιά όπως βλέπετε τον λογαριασμό σας Εχει κάποια εικονίδια σαν αυτα της παρακάτω εικόνας.
Πατήστε το Τετραγωνάκι με τις τελίτσες (Κίτρινο βέλος) να σας ανοίξει μια λίστα με διαθέσιμες υπηρεσίες.
Ψάξτε και επιλέξτε το εικονίδιο "Επαφές" (Κόκκινος κύκλος)


Πατώντας το κουμπί «Νέα Επαφή» σας ανοίγει μια σελίδα όπου μπορείτε εκεί να καταχωρήσετε ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο (Μπορείτε να βάλετε και δεύτερο και τρίτο τηλέφωνο σε κάθε όνομα που καταχωρείτε) το E-mail της επαφής σας αν το ξέρετε, Διεύθυνση, Γενέθλια, κλπ κλπ. Είναι στην διακριτική σας ευχέρεια τα στοιχεία που θα καταχωρήσετε. Μπορείτε επίσης να βάλετε ακόμα και μια φωτογραφία σε κάθε επαφή σας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν σε μια επαφή (όνομα) καταχωρήσετε πχ 4 τηλέφωνα, συγχρονίζονται στην επαφή το τηλεφώνου σας όλα νούμερα. Για να τα δείτε στο τηλέφωνο σας βρείτε τη επαφή σας και πατήστε επάνω της για να την δείτε. Πατήστε το λεπτομέρειες και θα δείτε και τα υπόλοιπα τηλέφωνα που έχετε καταχωρήσει.

Την φωτογραφία αυτή θα την βλέπετε και στο κινητό σας τηλέφωνο.
Υπάρχουν πολλές επιλογές συμπλήρωσης της κάρτας επαφής.
Δεν χρειάζεται να πατήσετε αποθήκευση. Οι πληροφορίες που συμπληρώσατε αποθηκεύονται αυτόματα.
Το ίδιο γίνεται και με τις υπόλοιπες επαφές σας.

Αφού τελειώσουμε πάμε στο κινητό μας τηλέφωνο και εφόσον έχουμε περάσει το e-mail μας βλέπουμε τις επαφές που περάσαμε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου να εμφανίζονται και στο κινητό.

Αν δεν έχουμε περάσει το e-mail μας, μπαίνουμε στο Μενού Ρυθμίσεις Λογαριασμοί και συγχρονισμός και εκεί πατάμε Προσθήκη Νέου λογαριασμού. Γράφουμε το e-mail που έχουμε ή φτιάξαμε και φυσικά το password και έτσι Πλέον έχουμε προσθέσει τον λογαριασμό μας και φυσικά αρχίζουν να κατεβαίνουν στο κινητό οι επαφές μας.
Δεν ξέρω αν γίνεται και σε άλλα E-mails. Η διαδικασία που περιγράφω είναι με λογαριασμό Gmail

Εννοείται ότι έχουμε συνδέσει το κινητό μας με το internet (ας πούμε στο Wi-fi του σπιτιού μας) για να μπορέσει να γίνει ο συγχρονισμός.

Και να θέλουμε να περάσουμε μια επαφή από το κινητό??
Την περνάμε κανονικά. Με την διαφορά ότι όταν μας ρωτάει το κινητό που να την αποθηκεύσω έχει τρεις επιλογές. Τηλέφωνο , Κάρτα SIM και Google. Επιλέγετε το Google.

Αποθηκεύετε την επαφή και όταν βρεθείτε συνδεδεμένοι στο internet η επαφή σας θα προστεθεί και στο E-mail σας (στις επαφές) από μόνη της με τον συγχρονισμό χωρίς δική σας παρέμβαση.

Τώρα πια δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Και κυρίως το αν χάσατε τον κατάλογο σας. Γιατί πολύ απλά ακόμα και να χάσετε το κινητό σας, Ακόμα και αν σας χαλάσει, σας βραχεί κλπ κλπ με την αγορά ενός καινούριου Android κινητού, μόλις περάσετε το E-mail σας, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ο τηλεφωνικός σας κατάλογος θα βρίσκεται στο καινούριο κινητό σας όπως ακριβώς ήταν και στο προηγούμενο.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ το ίδιο μπορεί να γίνει και σε iphone. Δεν το έχω δοκιμάσει δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά αν γίνεται ή όχι. Αν το κάνετε το κάνετε ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ.

Αλλά σε κινητά με Android λειτουργικό γίνεται 100%.

Για οποιαδήποτε απορία σας αφήστε σχόλιο.
Θα έχω φροντίσει να πατήσω παρακολούθηση σχολίων και θα σας απαντώ το συντομότερο δυνατόν.

14 σχόλια:

  1. Ο πρώην Διαχειριστής9 Δεκεμβρίου 2012 στις 11:59 μ.μ.

    Σε επόμενη ανάρτηση θα σας πω πως μπορείτε να περνάτε συμβάντα στο ημερολόγιο του Gmail και να λαμβάνετε ενημερώσεις γι αυτά στο κινητό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. galaxy s2, υπαρχει προγραμμα να μπλοκαρη τα ανεπιθυμητα sms?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο πρώην Διαχειριστής10 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:11 π.μ.

    Πρόγραμμα να μπλοκάρει τα ανεπιθύμητα sms ΟΧΙ.
    Υπηρεσία για να μην δέχεσαι καθόλου κλήσεις με απόκρυψη αριθμού υπάρχει. Επικοινώνησε με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της Cosmote στο 13838.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλή η λύση που προτείνεται αλλά εγείρονται διάφορα θέματα ιδιωτικότητας των επαφών... Κατά καιρούς έχουν ακουστεί και γραφεί δίαφορα για διαρροές επαφών είτε εσκεμμένα είτα ακούσια, αλλά επίσης γιατί η google να έχει πρόσβαση στις επαφές μου;;;
    Μία εναλλακτική λύση είναι να παιρνεις στον υπολοιστή ένα back up των επαφών ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε περιπτωση που χρειαστεί απλά τις επαναφέρεις και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Απο τον κατάλογο κάνεις μετακίνηση όλων των επαφών στην κάρτα sd, δημιουργείται ένα αρχείο vcard και το αποθηκεύεις στον υπολογιστή. Για να τις επαναφέρεις κανεις το αντιστροφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο πρώην Διαχειριστής10 Δεκεμβρίου 2012 στις 6:02 μ.μ.

    Φιλαράκι εγω δεν εχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Απενατίας που αυτό με έχει εξυπηρετήσει πολύ.
    Επειδή την έπαθα... (περιγράφω το πως) με τον τρόπο αυτόν δεν χάνω ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.
    Χρησιμοποιώ σαν τρελός και το ημερολόγιο για να μην ξεχνάω κάποια συμβάντα και πάντα παίρνω ειδοποίηση έγκαιρα.
    Τι να πω. Είμαι πολύ ευχαριστημένος.
    Ισως το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει.

    Σε αλλη αναρτηση θα περιγράφω πως μπορουν να χρησιμοποιήσουν το ημερολόγιο του Gmail απευθείας στο κινητό.
    Μια κινητή ατζέντα είναι.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο πρώην Διαχειριστής31 Δεκεμβρίου 2012 στις 7:38 μ.μ.

    Κ. Αντώνη Δεν το ξέρω αυτό. Δεν νομίζω ότι γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Πρώην Διαχειριστής8 Οκτωβρίου 2013 στις 9:23 μ.μ.

    Γίνεται σε Samsung Galaxy S4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λυπαμαι αλλα όχι. Από την στιγμή που δεν ανοίγει δεν μποείς να τις ανακτήσεις. ΕΚΤΟΣ και αν εχεις παρει back up στην καρτα μνήμης. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ. Αλλιως πάρε ένα Smatphone και ξεκίνα την διαδικασία που περιγράω επάνω.
    Συνδεσε το e-mail σου στο νέο σου smart phone και θα δείς τις επαφές σου να κατεβαίνουν στην οθόνη σου.
    Με λιγη υπομονή θα ξανατιάξεις τον κατάλογο σου και θα τον εχεις για παντα οτι και να παθει το κινητό. Με το που θα βαζεις το gmail σου στην συσκευη θα βλεπεις τις επαες σου να ερχονται και να μην λείπει ΚΑΜΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ επαναφορα εργοστασιακων ρυθμισεων ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE Η ΕΠΑΦΕΣ ΜΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι βέβαια.
      Αφού κάνετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων θα διαγραφούν τα πάντα από το κινητό σας.
      Οταν βάλετε ξανα την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εχετε (και που εκεί έχετε και τον τηλεφωνικό σας κατάλογο) θα κατέβουν ξανά ΟΛΕΣ οι επαφές σας και θα είναι όπως και πρίν.

      Διαγραφή
    2. και κάτι ακόμα.

      Αν υποθέσουμε ότι έχετε και ενα δεύτερο smart Phone μπορείτε ΚΑΙ ΕΚΕΙ να βαλετε το ίδιο E-mail που εχετε και στο πρώτο και θα έχετε και στα δύο τον ίδιο τηλεφωνικό κατάλογο.
      ΟΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ γίνονται στο ένα κινητό, ενημερώνεται το Gmail σας και αυτόματα ενημερώνεται και η δεύτερη συσκευή σας.
      Αν πούμε ότι διαγράφετε ένα τηλέφωνο από το ένα κινητό διαγράφεται αυτόματα και απο το Gmail σας και απο την δεύτερη συσκευή.
      Ειναι δηλαδή κάτι σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία.
      Αυτή ειναι η δουλειά του συγχρονισμού.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα σας,

    Έχετε κάποια λύση για τα τηλέφωνα που είναι ήδη στη συσκευή smartphone και όχι "σωσμένα" στο google. Υπάρχει κάποια αυτόματη μέθοδος αντιγραφής στο google από τη συσκευή? Φαντάζομαι αυτές οι επαφές δεν συγχρονίζονται για να μπορεί κάποιος να τις διαχειριστεί έυκολα.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν υπάρχει αυτόματη μέθοδος αντιγραφής στο google από τη συσκευή.
      Θα πρέπει εσείς να περάσετε μία μία τις επαφές από την συσκευή σας στο GMail σας και καθε μία που περνάτε να την σβήνετε απο την συσκευή.
      Τωρα αν είναι πολλές οι επαφές, σας συνιστώ 10 επαφές την ημέρα να περνάτε θα τελει΄βσουν καποια στιγμή και πλέον δεν θα έχετε θέμα.
      Κάθε επόμενη επαφή θα την περνάτε είτε μέσα απο το GMail σας είτε μέσα απο την συσκευή σας επιλέγοντας ως μέσο αποθήκευσης το Google.

      Διαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.