Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Στο άρθρο 99 και η ΑΓΝΟ

Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 περί πτώχευσης έχει καταθέσει σύμφωνα με πληροφορίες στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ. Επίσης, υπέβαλε και αίτημα προστασίας από τους πιστωτές.


Σύμφωνα με πληροφορίες .......

η ΑΓΝΟ εμφάνιζε ζημιογόνα αποτελέσματα εδώ και καιρό, πριν ακόμη η κρίση χτύπησε με σφοδρότητα τη χώρα. Μάλιστα, το μερίδιο της στην αγορά είχε υποχωρήσει κάτω από το 2%.

Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία είχε περάσει το 2003 στην ιδιοκτησία του ομίλου τυροκομικών προϊόντων Κολιός έπειτα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Αγροτική Τράπεζα.

Η εταιρία το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, με συνέπεια να παρουσιάζει καθυστερήσεις μηνών στην πληρωμή των παραγωγών και των 340 εργαζομένων.

Πώς κατέληξε η εταιρεία ΑΓΝΟ στο άρθρο 99

Οι λανθασμένοι χειρισμοί επί σειρά ετών, ο έντονος ανταγωνισμός στην αγορά του γάλακτος και ειδικά του φρέσκου, καθώς και οι μεγάλες καθυστερήσεις των πληρωμών από τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται πίσω από τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία οδήγησαν τη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εταιρειών που αναζητούν καταφύγιο στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Οι σχετικές φήμες που ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες επιβεβαιώθηκαν τελικά παραμονές των Χριστουγέννων με την κατάθεση αίτησης στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, εξέλιξη η οποία φέρνει τους περίπου 340 εργαζόμενους της εταιρείας αντιμέτωπους με την ανεργία.

Η ΑΓΝΟ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1950 και αποτέλεσε την πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στη Β.Ελλάδα. Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αντιμετώπισε και πάλι οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και τελικά να πωληθεί το 2003 από την ΑΤΕ στην «Κολιός». Μια πώληση με έντονη την οσμή σκανδάλου, στην οποία φερόταν να εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, και ο τότε υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Α. Τσοχατζόπουλος.

Ενδεικτικό των λανθασμένων χειρισμών στην πολύπαθη ΑΓΝΟ είναι ότι από το 2003, οπότε πωλήθηκε απαλλαγμένη από δάνεια στην «Κολιός», δεν εμφάνισε ποτέ κερδοφόρα χρήση. Το 2011 ο τζίρος της ΑΓΝΟ ανήλθε σε 67,55 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 6,98 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία οφείλει πάνω 17,6 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, συνολικά 47,3 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι πιστώτριες τράπεζες έχουν υποθηκεύσει περιουσιακά στοιχεία της άνω των 56,4 εκατ. ευρώ.

ΕΘΝΟΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.