Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Τι περιμένουμε λοιπών για το 2013;

Άρθρο του προέδρου του Συλλόγου Τρίτεκνων Οικογενειών Ν. Μεσσηνίας κ. Χρήστου Kορομηλά στο Φιλιατρά News

Λένε πως η ευτυχία είναι αυτό που περιμένουμε να 'ρθει. Τι περιμένουμε λοιπών για το 2013;
Τίποτα σπουδαίο.

Κάποιες αποκρύψεις της ...........



Σελήνης σε άστρα και από μια απόκρυψη άστρου από τον Άρη και την Αφροδίτη, αλλά και δυο μερικές εκλείψεις Σελήνης, όπως και δυο μερικές εκλείψεις Ήλιου. Αστροφυσικοί μιλούν ότι θα υπάρξουν ακόμα και κάποιοι επικίνδυνοι αστεροειδείς που θα μας προσεγγίσουν, αλλά όσοι πάλι προβλέψουν σύγκρουση με τη Γη φοβούμε ότι θα καταλήξουν σε φιάσκο. Αυτές είναι κάποιες από τις προβλέψεις για την κίνηση των πλανητών το καινούργιο χρόνο ωστόσο πάμε τώρα λίγο χαμηλότερα και συγκεκριμένα στη χώρα μας και να μιλήσουμε για κάτι που είναι περισσότερο οικίο για μένα .Τι μας περιμένει δηλαδή στο οικονομικό πεδίο το 2013 που φαντάζει λίγο-πολύ εφιαλτικό.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βλέπει μπροστά της να διαγράφεται μία προοπτική. Ότι είναι πια πολύ πιθανόν μέσα από μια διαχείριση της χώρας και του δημόσιου πλούτου ορθολογική και αδιάφθορη, μέσα από πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, η Ελλάδα να επανακάμψει και να καταφέρει να ενταχθεί και πάλι ισάξια μεταξύ των ισχυρών ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως κάποια στιγμή υπήρξε.

Αδιαμφισβήτητα, και πέρα από πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες, οι αποφάσεις του Eurogroup έρχονται να καταδείξουν την ειλημμένη και συνειδητή πρόθεση Ευρωπαϊκής Ένωσής και Ηνωμένων Πολιτειών να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και παράλληλα να προσπαθήσει να επιβιώσει μεταξύ των ισχυρών κρατών και όχι απομονωμένη διεθνώς, με αβέβαιο οικονομικά μέλλον και επισφαλή σύνορα, παρέα με τους εκφραστές του τρίτου κόσμου και της μίζερης και υποβαθμισμένης συνάθροισης των βαλκανικών χωρών της Ευρώπης .
Με απλά λόγια, στο Eurogroup μπήκαν οι βάσεις προκειμένου πάνω σε αυτές να οικοδομηθεί μια νέα Ελλάδα! Και παράλληλα διατυπώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η παροχή βοηθείας (βλέπε δόσεις) αλλά και η διευθέτηση του χρέους που το καθιστά βιώσιμο διανοίγοντας μία προοπτική για τη χώρα μας και αποτελώντας ένα μεγάλο στοίχημα για εκείνους που θα κληθούν από την κοινωνία να διαχειριστούν (πολιτικοί,δήμαρχοι,ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί) αυτόν τον εθνικό σκοπό, το υπερμέγεθες διακύβευμα!

Διότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται: Ένα διακύβευμα εθνικό , ένα στοίχημα η υλοποίηση του οποίου θα κριθεί μέσα στην έπομενη διετία, δηλαδή το 2013 και το 2014!
Γιατί η πικρή αλήθεια είναι ότι αν συνεχίσουμε με τα ίδια μυαλά και με τις ίδιες λογικές πολύ σύντομα θα έχουμε απεμπολήσει την εθνική ευκαιρία και θα έχουμε επιστρέψει και πάλι στα χάλια των δημοσιονομικών ελλειμμάτων , της κακοδιαχείρισης και του κακομαθημένου πολιτικού προσωπικού που μαζί με τους κακώς ενεργούντες συνδικαλιστές αποδόμησαν τα θεμέλια του Κράτους.
Καλώς ή κακώς, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία , είναι η τελευταία μας, και υπό την έννοια αυτή καλείται η κυβέρνηση να βάλει ένα ΤΕΛΟΣ σε όλα όσα μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού!

Ωστόσο οι αριθμοί είναι αμείλικτοι το 2013 φαίνεται ότι θα κυλήσει με ύφεση που θα αγγίξει το 4,5%, με μείωση των επενδύσεων της τάξης του 3,7%, με καθίζηση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης (μείωση 7%) και με ανεργία που μπορεί να ξεπεράσει, σύμφωνα με προβλέψεις ξένων Ινστιτούτων Ερευνών, όπως και της ΓΣΕΕ το 30% (ή από το 22% έως το 23,7% σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2013). Όποια επιχείρηση κατορθώσει να προσπεράσει αλώβητη την επόμενη χρονιά, τότε εικάζεται ότι θα συνεχίσει την πορεία της στο άμεσο μέλλον.

Είναι προφανές λοιπών πως οι θυσίες που θα υποστούμε όλοι μας πρέπει να έχουν αντίκρισμα και για να συμβεί αυτό πρεπε όλοι και κυρίως οι κυβερνώντες να αλλάξουν σελίδα .Πρέπει να κλείσει ο κύκλος των ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ όπως τα γνωρίσαμε, όπου κυριαρχούσαν η μικροπολιτική, το ρουσφέτι, ο διορισμός και η συναλλαγή … Δεν χτίζεται το καινούργιο με χαλασμένα υλικά, ούτε μπορείς να βασιστείς σε πολιτικά πρόσωπα που διαχρονικά έχουν ταυτιστεί με πολιτικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα!
Τώρα που η αβεβαιότητα υποχώρησε κάπως, ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να σκεφτούμε τι θέλουμε από τη ζωή μας, πως ονειρευόμαστε την πατρίδα μας και πως θα χτίσουμε αυτά που πάντοτε ονειρευόμαστε. Φοβάμαι ότι πρέπει να βιαστούμε, γιατί αν δεν αρχίσουμε να χτίζουμε κάτι στέρεο σύντομα, το ρημάδι που έχουμε θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά ...

ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ Δ. ΧΡΗΣΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, Μaster ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.