Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

Φόρος 28% για επιχειρήσεις & ελεύθερους επαγγελματίες

Σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει επιβολή ενιαίου φόρου με συντελεστή 28% σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις, γεγονός που θα φέρει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στους περισσότερους
Φόρος 28% για επιχειρήσεις & ελεύθερους επαγγελματίες

Νέο σχέδιο για τις αλλαγές στο φορολογικό ..........

καθεστώς των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, το οποίο φέρνει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στους περισσότερους, προωθεί τώρα το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό προβλέπει την επιβολή ενιαίου φόρου με συντελεστή 28% σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής.Ειδικότερα, στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπονται τα ακόλουθα:

1 Ελεύθεροι επαγγελματίες - ατομικές επιχειρήσεις: Τα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων θα φορολογούνται με συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ. Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά σενάριο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών που πέφτει στο τραπέζι. Το πρώτο προέβλεπε την επιβολή φόρου με συντελεστή 30% από το πρώτο ευρώ, το δεύτερο την επιβολή φόρου με συντελεστή 35% και το τρίτο την καθιέρωση μίνι κλίμακας με δύο ή τρία φορολογικά κλιμάκια από 20% έως 35%. Πάντως, σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Από τις αλλαγές αυτές θα εξαιρεθούν όσοι φορολογούμενοι εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκάκι». Οι συγκεκριμένοι θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ωστόσο θα πρέπει να έχουν συμβάσεις με έναν ή δύο εργοδότες. Με την επιβολή φορολογικού συντελεστή 28% στο σύνολο των εισοδημάτων, οι αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι του επιπέδου των 60.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες φοροεπιβαρύνσεις, ενώ όσοι αποκτούν εισοδήματα πάνω από αυτό το όριο θα δουν τις επιβαρύνσεις τους να μειώνονται.
Φόρος 28% για επιχειρήσεις & ελεύθερους επαγγελματίες

2 Ανώνυμες εταιρείες - ΕΠΕ: Με συντελεστή 28% θα φορολογείται το σύνολο των καθαρών κερδών των εταιρειών είτε είναι αδιανέμητα είτε πρόκειται να διανεμηθούν ως μερίσματα. Σήμερα τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται με συντελεστή 20% και επιπλέον επιβάλλεται φόρος 25% στα διανεμόμενα κέρδη, με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να αυξάνεται στο 42,5%. Με τη συγκεκριμένη πρόταση οι φόροι αυξάνονται από 20% σε 28% για όσες επιχειρήσεις δεν διανέμουν μερίσματα, ενώ για όσες διανέμουν προκύπτει φορολογική ελάφρυνση, το ύψος της οποίας εξαρτάται από το ποσοστό των διανεμόμενων κερδών επί των συνολικών κερδών.

3 ΟΕ - ΕΕ: Τα καθαρά εισοδήματα των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών θα φορολογούνται στο σύνολό τους με συντελεστή 28%. Σήμερα το 50% των κερδών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων φορολογούνται με συντελεστή 20% και κατά το υπόλοιπο τμήμα τους με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή με συντελεστές από 10% έως και 45%, αφού προηγουμένως διαμοιραστεί στους δύο μεγαλύτερους εταίρους ως «επιχειρηματική αμοιβή».

4 Κατάργηση των περισσοτέρων από τις διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών από τον φόρο εισοδήματος. Οι ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες αφαιρείται από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος το 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβλέπεται να καταργηθούν και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012. Οι μόνες δαπάνες που θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο θα είναι τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, τα νοσήλια και η διατροφή που καταβάλλεται στην πρώην σύζυγο ή στον πρώην σύζυγο.

ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. goustaro.. etsi!!!!105 na valoun syntelesti se olous!!!zhtw o samaras!!!!zhtw to pasok!!!!!!!!!!!!!xaxaxaxaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.