Βυθομέτρηση στο λιμάνι Κυπαρισσίας και ειδικότερα εξωτερικά του παλιού και του καινούργιου προσήνεμου μόλου έγινε χθες το πρωί. Τη βυθομέτρηση, με ειδικά μηχανήματα, έκανε συνεργάτης του ειδικού σε λιμενικά έργα, Κώστα Μπιτούνη, ο οποίος και έχει αναλάβει, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση των ζημιών στον καινούργιο προσήνεμο μόλο και την προστασία αυτού.
Σημειώνουμε πως στις 31 Ιουλίου ...........
έκαναν αυτοψία στο λιμάνι και σύσκεψη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, με εντολή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς με το διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργο Κωστόγιαννη, το διευθυντή των Τ.Υ. της Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτη Γιαννακέα και τον ιδιώτη – ειδικό σε λιμενικά έργα Κώστα Μπιτούνη, παρουσία αυτοδιοκητικών και αλιέων.
Μετά τη χθεσινή βυθομέτρηση, με γοργούς ρυθμούς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες σύνταξης της μελέτης για την αποκατάσταση των ζημιών και την προστασία του προσήνεμου μόλου και του ίδιου του λιμένα.
Παρόντες στο λιμάνι χθες το πρωί ήταν ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος και αλιείς. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσίγγανος σημείωσε: «Η κατάσταση του λιμανιού της Κυπαρισσίας, όπως ξέρετε, μας έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές. Πραγματικά, αποτελεί όνειδος, και τη λέω αυτή τη λέξη με πάσα συναίσθηση της σημασίας της. Έχει στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο πάρα πολλά χρήματα και η κατάσταση είναι αυτή που, δυστυχώς, διαπιστώνετε σήμερα. Είναι ένα έργο που αστόχησε. Οι ευθύνες, δεν είναι ώρα να τις αναλύσουμε, υπάρχουν ευθύνες και έχουν αναζητηθεί.
Η ουσία τώρα είναι να κάνουμε όποια προσπάθεια μπορούμε προκειμένου να σώσουμε έστω αυτό το έργο που έχει γίνει και να μπορέσουμε να το αποδώσουμε πάλι στη χρήση. Σήμερα (σ.σ. χθες), σε συνέχεια προηγούμενης συνεργασίας με την Περιφέρεια, σκάφος με ειδικά μηχανήματα πραγματοποιεί βυθομετρήσεις στον προσήνεμο μόλο, στην εξωτερική πλευρά του, προκειμένου να συνταθεί γρήγορα, όπως έχει υποσχεθεί η Περιφέρεια, η μελέτη αποκατάστασης των ζημιών του λιμανιού. Είναι έργο κύριας σημασίας, είναι έργο εξαιρετικά επείγον, είναι έργο στο οποίο και η Τεχνική Υπηρεσία και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν συνεργαστεί πάρα πολύ καλά, μπορώ να πω, είναι έργο για το οποίο και ο κ. περιφερειάρχης έχει άμεση γνώση και έχει υποσχεθεί ότι θα είναι στο άμεσο ενδιαφέρον του. Πρέπει η λύση να είναι γρήγορη και άμεση.
Εάν και ο φετινός χειμώνας περάσει με τα χαρακτηριστικά των περυσινών και των προπέρσινων χειμερινών περιόδων, δυστυχώς φοβάμαι ότι του χρόνου το καλοκαίρι το σημείο που στεκόμαστε εδώ (σ.σ. το σημείο που ενώνεται ο παλιός με τον καινούριο προσήνεμο μόλο) ενδεχομένως να μην υπάρχει. Θέλω να τονίσω ότι ο Δήμος Τριφυλίας δίδει και στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, αλλά και στα υπόλοιπα αλιευτικά καταφύγια που υπάρχουν στο Δήμο μας, δηλαδή του Μαράθου, του Αγριλιού και της Αγίας Κυριακής, ύψιστη σημασία. Απόδειξη αυτού είναι ότι αγωνιζόμαστε αυτή την περίοδο, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να συγκροτηθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα το Λιμενικό Ταμείο Τριφυλίας, και η διαχείριση των χερσαίων ζωνών των λιμένων μας να περάσει στο Δήμο.
Η Τριφυλία μπορεί να αποτελέσει μια δεύτερη πύλη εισόδου για τη Μεσσηνία, όχι μόνο στους αλιείς μας, αλλά και στο τουριστικό κομμάτι. Υπάρχουν πάρα πολλά σκάφη που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επίσκεψη στην περιοχή μας και, δυστυχώς, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν σημεία ελλιμενισμού. Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά, πρέπει η σημερινή δουλειά, με τα ειδικά μηχανήματα που ήρθαν και τους ειδικούς επιστήμονες που κάνουν τις μετρήσεις, να προχωρήσει άμεσα. Αλλιώς, σας επαναλαμβάνω, φοβάμαι ότι δε θα μιλάμε, πια, για λιμάνι Κυπαρισσίας!».
Θάρρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.