Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – Τι θα περιλαμβάνει

Μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, επώδυνες –σε πολλές περιπτώσεις- αλλαγές. Στο νομοσχέδιο, αναμένεται να περιλαμβάνεται η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, το νέο ποινολόγιο της εφορίας και των τελωνείων, αλλά και οι διατάξεις για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, που θα οδηγήσει σε αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 40 λεπτά στο λίτρο!
Ως ελάφρυνση προς τους φορολογούμενους, το ...........

υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23% σήμερα.

Πληροφορίες που επικαλείται το «in.gr», αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο δεν θα περιληφθούν τελικά οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων κτλ.. Αντιθέτως, όλες αυτές οι αλλαγές θα περιληφθούν σε άλλο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, για να εφαρμοστεί στην πλήρη του μορφή το 2013.
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν και την έγκριση της τρόικας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα σενάρια που θα συζητηθούν, είναι η φορολόγηση των εισοδημάτων να γίνεται έπειτα από την αφαίρεση όλων των δαπανών, εξαιρουμένων των πληρωμών για ΔΕΗ, τηλεφωνία (σταθερή και κινητή), ύδρευση, απόκτηση ακινήτων, αυτοκινήτων κτλ.

Το ποσό που θα προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των καταναλωτικών δαπανών που θα προκύπτουν με αποδείξεις (χειρόγραφες ή μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων) θα φορολογείται στη συνέχεια με κλιμακωτούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 20% - 25%.

Σε αυτή την περίπτωση, ουσιαστικά το αφορολόγητο των πολιτών θα ταυτίζεται με τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει. Όμως, θα υπάρχουν αρκετές «δικλείδες ασφαλείας», ώστε να μην μπορεί κάποιος να δηλώσει καταναλωτικές δαπάνες ίσες με το πραγματικό του εισόδημα και έτσι να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο. Ωστόσο, κάθε φορά που ο πολίτης θα ζητά απόδειξη για να αυξήσει το αφορολόγητό του, το κράτος θα έχει διπλό όφελος, καθώς και φόρο εισοδήματος θα επιβάλει στα καθαρά κέρδη του επιτηδευματία που εκδίδει την απόδειξη και ΦΠΑ θα εισπράττει.

Σχεδόν δεδομένο είναι ότι με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρξει κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλαγές στα κλιμάκια φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με πιθανή αύξηση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ, καθώς και η παροχή κινήτρων για απόκτηση «φορολογικής κατοικίας» για οικονομικά εύρωστους αλλοδαπούς, με σκοπό ξένοι επιχειρηματίες να εγκαταστήσουν την φορολογικής έδρα τους στη χώρα μας.
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται επίσης η πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, αναμένεται να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων με την αντικατάσταση από το 2013, του χαρατσιού, αλλά και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων. Η κυβέρνηση φέρεται επίσης να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβαρύνεται με αυτοτελή φόρο η υπεραξία που θα προκύπτει από την πώληση ακινήτων ιδιωτών (για ποσά πάνω από κάποιο όριο), ενώ θα επανεξεταστεί και ο συντελεστής φόρου μεταβίβασης ακίνητων.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί να μην αυξηθούν οι υφιστάμενες, αλλά να επεκταθεί η εφαρμογή του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλες τις περιοχές που ακόμη δεν ισχύει.

Eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.