Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Γαργαλιάνοι-Φιλιατρά. Διακοπές νερού, δίψα και αγανάκτηση πολιτών

Τεράστια προβλήματα στην υδροδότηση της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων καθώς επίσης και στη Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών, που παρουσιάζονται εδώ και αρκετό καιρό, οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση με την οργή και την αγανάκτησή τους να χτυπά κόκκινο, όπως και η δίψα τους!


Δ.Ε. Γαργαλιάνων
«Το νερό, νεράκι» λένε, ξανά φέτος, στη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων αφού μετά το Πάσχα, πολύ νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά, ξεκίνησαν οι διακοπές στην υδροδότηση, επί αρκετές ώρες με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο και οξύ, όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής, στη Δημοτική Κοινότητα Γαργαλιάνων, την Τραγάνα, τον Πύργο και τη Μαραθόπολη.
Με την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, ...........

κατάσταση των συχνών και πολύωρων διακοπών, έχει εξαντληθεί κάθε απόθεμα αντοχής και ανοχής των κατοίκων, οι οποίοι όπως σημείωσαν στο «Θ», «μας στερούν από ανικανότητα και αδιαφορία το πολυτιμότερο αγαθό, το Θείο δώρο του νερού και βρίσκουν διάφορες προφάσεις για δικαιολογίες. Ενάμιση χρόνο τώρα, να μας πει η δημοτική Αρχή τί έχει κάνει.

Τι έχει κάνει και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης «Καπετάν Τέλλος Άγρας». Κάτοικος των Γαργαλιάνων, μας είπε ότι «Νερό υπάρχει άφθονο. Το “Αλικοντούζι” βγάζει τόσο νερό, για να “κολυμπήσουν” όλοι οι Γαργαλιάνοι και εμείς δεν έχουμε νερό να πιούμε. Διψάμε καλοκαιριάτικα! Πού είναι το νερό; Τι κάνουν; Τι γίνεται; Έχουμε τα προβλήματά μας τα οικονομικά, δε θα έχουμε και νερό να πιούμε και να πλυθούμε; Από το Μάιο, πολύ νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά, ξεκίνησαν φέτος οι διακοπές στο νερό, πότε πρωινές ώρες και πότε από το απόγευμα μέχρι το πρωί». Στην Τραγάνα το πρόβλημα με τις διακοπές νερού είναι τεραστίων διαστάσεων αφού πολλές οικίες, ιδιαίτερα στο πάνω μέρος του χωριού, έχουν ήδη μείνει χωρίς νερό για 2 και 3 συνεχόμενες μέρες! «Η Δεξαμενή που υδροδοτεί την περιοχή φτιάχτηκε επί Χούντας, που ήταν λίγα σπίτια και από τότε δεν την έχουν μεγαλώσει και δεν έχουν φτιάξει άλλη, που να χωράει περισσότερα κυβικά, αλλά έχουν κάνει επεκτάσεις του δικτύου προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Λίγο το νερό, πολλές οι παροχές και μένουμε χωρίς νερό. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και ο δήμος και ο Σύνδεσμος δεν κάνουν τίποτα για να το λύσουν. Εδώ είμαστε αναπτυσσόμενη περιοχή, με σπίτια καινούργια που φτιάχνονται, με ενοικιαζόμενα, με τουριστικές μονάδες, με μαγαζιά, και μένουμε χωρίς νερό. Δύο μήνες τώρα, ήδη, έχουμε αυτά τα προβλήματα, που δεν είναι φουλ σεζόν. Τι θα γίνει Ιούλιο και Αύγουστο; Θα κορακιάσουμε; Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το δήμο και η Τραγάνα πληρώνει το τίμημα που δεν εκπροσωπείται στο Τοπικό Συμβούλιο, είναι η πρώτη φορά που η Τραγάνα δεν έχει Τοπικό Σύμβουλο, δεν έχει εκπροσώπηση. Δε νοείται η περιοχή μας να μην έχει νερό. Δε μας έχει προσέξει καθόλου ο δήμαρχος και δεν είναι μόνο το νερό, είναι και πολλά ακόμα προβλήματα! Η Τραγάνα είναι ο καθρέφτης του “Costa Navarino” και να πώς δείχνει!».

Πολλά είναι τα προβλήματα από τις διακοπές στην υδροδότηση και στον Πύργο, που κι εκεί, φέτος, ξεκίνησαν πολύ νωρίς. Οι κάτοικοι είναι προβληματισμένοι και αγανακτισμένοι με την όλη κατάσταση και με λύπη διαπιστώνουν, πως δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση και υπευθυνότητα από τους αρμόδιους του δήμου για να δώσουν, επιτέλους, λύση. «Ξεκίνησαν πολύ νωρίς τα προβλήματα με τις διακοπές νερού και θα ενταθούν όσο περνάνε οι μέρες, χωρίς κάποιος υπεύθυνος να νοιάζεται και να κάνει κάτι για να λυθούν και να έχουμε νερό. Να έχουμε νερό και κατάλληλο για πόση. Δήμος και Σύνδεσμο να βρούνε τη λύση, δε μπορεί συνέχεια να ακούμε τα ίδια. Γι’ αυτό είναι αρμόδιοι και υπεύθυνοι, για να δίνουν λύσεις στα προβλήματα, δε μπορεί κάθε καλοκαίρι και ιδίως φέτος να μην έχουμε νερό. Να πάρουν μέτρα και να μας εξασφαλίσουν το νερό μας», είπε στο «Θ» κάτοικος του Πύργου, προσθέτοντας πως ήδη μεταξύ των συγχωριανών του συζητούνται κάποιες μορφής αντίδρασης ως πίεση για λύση, εξετάζοντας ακόμη και την αναφορά για το πρόβλημα, με υπογραφές, στην Εισαγγελία!

Στη Μαραθόπολη, τον πλέον γνωστό τουριστικό προορισμό της Τριφυλίας και της Νοτιοδυτική Μεσσηνίας, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε πολύ μεγάλο πρόβλημα αφού καθ’ όλη τη διάρκειά της έμειναν χωρίς νερό καθημερινά επί αρκετές ώρες, επειδή είχε αδειάσει η δεξαμενή και το νερό που έτρεχε στον αγωγό για να τη γεμίσει ήταν ελάχιστο. Προβλήματα, στην υδροδότηση, έχουν σημειωθεί και τις προηγούμενες εβδομάδες και οι κάτοικοι και επαγγελματίες ανησυχούν έντονα και ζουν με το φόβο και τον εφιάλτη μήπως παρουσιαστούν ξανά, τις επόμενες μέρες και εβδομάδες που θα υπάρχει περισσότερος κόσμος και θα έχει αυξηθεί, όπως αναμένεται, η τουριστική κίνηση.

Φιλιατρά
Στα Φιλιατρά, οι διακοπές νερού, τείνουν, πια, να γίνουν σύνηθες φαινόμενο, αφού σημειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμη και χειμώνα, και, βεβαίως, από την άνοιξη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το πρόβλημα είναι πιο συχνό και έντονο. Οι κάτοικοι ανέμεναν πως με την αντικατάσταση μέρους του δικτύου ύδρευσης, θα λυνόταν το πρόβλημα, που οφείλεται, όπως λένε από το δήμο, κυρίως σε βλάβες που παρουσιάζονται, αλλά προς απογοήτευσή τους εξακολουθεί να υφίσταται. Όπως μας είπαν, τις προηγούμενες εβδομάδες σημειώθηκαν διακοπές στην υδροδότηση σε κάποιες περιοχές – γειτονιές και τις τελευταίες μέρες, όπως και προχθές, σημειώθηκε αισθητή μείωση – πτώση της πίεσης, ενώ ξανά χθες το πρωί και για αρκετές ώρες σημειώθηκε διακοπή στην υδροδότηση, κάτι που τους ανησύχησε και τους ανησυχεί για το τι μπορεί να γίνει τις επόμενες εβδομάδες στην κορύφωση του καλοκαιριού, που ο πληθυσμός στην πόλη διπλασιάζεται με επισκέπτες και παραθεριστές!

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο "Θάρρος"

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.