Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Για τα εικονικά τιμολόγια. Στον εισαγγελέα Καλαμάτας οδηγήθηκε ο 41χρονος που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας οδηγήθηκε χθες αργά το μεσημέρι ο 41χρονος έμπορος από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης ο οποίος συνελήφθη για χρέη εκατομμυρίων προς το ελληνικό Δημόσιο, αλλά, κυρίως, για την εμπλοκή του στη μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων στην περιοχή της Τριφυλίας.

Ο 41χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και ...........

έγινε η μεταγωγή του στην Καλαμάτα, προκειμένου να απολογηθεί, πιθανότατα αύριο, για τα εικονικά τιμολόγια και την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Εταιρεία οπωροκηπευτικών

Από τα τέλη Μαΐου που αποκαλύφθηκε η μεγάλη υπόθεση με τη βιομηχανία εικονικών τιμολογίων και την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες και μη και τη σύλληψη δύο Αθηναίων, οι διωκτικές και ανακριτικές Αρχές πίστευαν ότι εμπλέκονται πολύ περισσότερα άτομα, ενώ δεν είναι τυχαίο πως ήδη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, για την υπόθεση αυτή, άσκησε ποινική δίωξη σε 23 αγρότες. Μάλιστα, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και υπάλληλοι των καταστημάτων ΕΑΣ.
Ο 41χρονος έμπορος από τη Θεσσαλονίκη θεωρείται ένα από τα πιο «ζωηρά» και «ενεργά» μέλη του κυκλώματος, αν και κάποιοι του αποδίδουν το ρόλου του «εγκεφάλου». Σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα από την ανακρίτρια Καλαμάτας και συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τη μη καταβολή χρεών ύψους 3.384.517, 16 ευρώ.

Ο ίδιος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος εταιρείας οπωροκηπευτικών και απασχολεί τη δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ για τα πλαστά τιμολόγια στην Τριφυλία.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου και η δικαστική έρευνα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ αρκετοί εμπλεκόμενοι αγρότες σπεύδουν στις Εφορίες και το ΣΔΟΕ για να επιστρέψουν τα ποσά από το ΦΠΑ που έχουν παράνομα εισπράξει.

Πολλά εκατομμύρια

Η υπόθεση απασχόλησε επί μήνες το ΣΔΟΕ και στα τέλη του Μαΐου στήθηκε επιχείρηση και συνελήφθησαν δύο άτομα που με αυτοκίνητο κατευθύνονταν στην Κυπαρισσία. Τότε, συνελήφθησαν ένας 53χρονος και ένας 48χρονος από την Αθήνα, οι οποίοι είχαν πλαστές ταυτότητες και κυκλοφορούσαν με τα ψεύτικά επώνυμα Καραγιώργου και Χατζηπαναγιώτου.
Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν δέκα μπλοκ πλαστών τιμολογίων με ημερομηνία θεώρησης από τον Οκτώβριο του 2011. Από αυτά, τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί και τα τιμολόγια που είχαν κοπεί ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υπήρξε και δε βρήκε το ΣΔΟΕ, όταν την αναζήτησε στη διεύθυνση που δηλωνόταν.
Οι δύο απατεώνες συνελήφθησαν και όπως έχει αποκαλύψει ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, στο κόλπο συμμετείχαν και δεκάδες αγρότες, οι οποίοι εισέπρατταν την επιστροφή ΦΠΑ, για λογαριασμό των απατεώνων και έχοντας κι αυτοί το δικό τους μερίδιο κέρδους.

Οι χονδρέμποροι – απατεώνες, αφού έρχονταν σε συνεννόηση/συμφωνία με αγρότες, παρουσίαζαν εικονικές αγορές μεγάλων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων, από κηπευτικά έως ελαιόλαδο και οι αγρότες στη συνέχεια εισέπρατταν παράνομη επιστροφή ΦΠΑ. Μάλιστα, χρησιμοποιούνταν διάφορα κόλπα για να «καμουφλάρονται» οι εικονικές συναλλαγές. Ένα εκ των οποίων ήταν οι αγρότες να παρουσιάζουν «μαϊμού - αγρομισθώσεις», προκειμένου να δικαιολογούν την καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων και, κατά τη συνέπεια, τη δήθεν παραγωγή προϊόντων.

Ο έλεγχος των τελευταίων ετών είχε αποδείξει απάτη που ξεπερνούσε τα 10.000.000 ευρώ.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.