Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Δεν φοβουνται το νερο.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Tους καλοκαιρινούς μήνες στην παραλία φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες είναι εκτεθειμένες στα... στοιχεία της φύσης, τη σκόνη, τις υψηλές θερμοκρασίες και κυρίως το νερό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το τελευταίο διάστημα βλέπουμε στην αγορά πάρα πολλά μοντέλα που δεν φοβούνται τη σκληρή χρήση και επιπλέον προσφέρουν τη δυνατότητα υποβρύχιων λήψεων.

Τόσο οι φωτογραφίες όσο και τα βίντεο ..........

κάτω από το νερό είναι πολύ εντυπωσιακά και διασκεδαστικά, οπότε γιατί να μην αναζητήσουμε μια αδιάβροχη συσκευή εφόσον το κόστος δεν είναι απαγορευτικό και οι δυνατότητές της πολύ αξιόλογες;

Οπως και με τα αδιάβροχα ρολόγια που καμιά φορά όταν τα βάζεις κάτω από τη βρύση σταματάνε να δουλεύουν, έτσι και με τις αδιάβροχες φωτογραφικές και βιντεοκάμερες υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξει κανείς κατά τη στιγμή της αγοράς όπως και στη συνέχεια. Το πρώτο και βασικότερο είναι τα ακριβή χαρακτηριστικά της μηχανής που αγοράζει, τι εννοεί δηλαδή ο κατασκευαστής όταν λέει αδιάβροχη: αντέχει μέχρι τα 10 μέτρα βάθος, μέχρι τα 3 μέτρα ή απλώς δεν έχει πρόβλημα αν βραχεί ή πιτσιλιστεί;

Ο κάτοχος μιας αδιάβροχης συσκευής πρέπει να τη φροντίζει συχνά. Ο καθαρισμός της με ένα στεγνό πανί έπειτα από κάθε χρήση είναι απαραίτητος, για να μη συσσωρεύονται άλατα και να μη μένει υγρασία για πολύ χρόνο πάνω της. Περιοδικά, το καθάρισμα με γλυκό νερό συμβάλλει επίσης στην καλή λειτουργία της.

Επίσης, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο να μη γρατσουνιστεί, καθώς κάθε χτύπημα μπορεί να καταστρέψει το προστατευτικό περίβλημά της. Προσεκτικά πρέπει να προσεγγίζει κανείς και τα πιο ευαίσθητα σημεία της, ειδικά πριν τα ανοίξει, δηλαδή τη θήκη της μπαταρίας και της κάρτας μνήμης, τη θύρα USΒ, το σημείο τροφοδοσίας κ.λπ.

Συμβουλές
Οποιος σκοπεύει να κάνει υποβρύχιες λήψεις, πρέπει να έχει υπόψη ότι κάτω από το νερό τίποτα δεν φαίνεται το ίδιο. Τα αντικείμενα εμφανίζονται παραμορφωμένα, ο φωτισμός είναι περιορισμένος και η χρήση φλας δύσκολη. Επιπλέον, η αλλαγή ρυθμίσεων κάτω από το νερό είναι αρκετά δύσκολη. Μερικές απλές συμβουλές για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα είναι η χρήση των ειδικών προγραμμάτων που έχουν τα σύγχρονα μοντέλα και το... τσίμπημα της έκθεσης στο φως ώστε οι λήψεις να είναι πιο καλοφωτισμένες. Παράλληλα, η επιλογή ευρυγώνιων λήψεων ή ακόμα και macro φακοί μπορεί να βελτιώσουν τη ρεαλιστική απεικόνιση των σχημάτων και των αποστάσεων. Αφού κάνετε τις βασικές ρυθμίσεις, μην το πολυσκέφτεστε! Απλώς τραβήξτε όσο περισσότερες φωτογραφίες ή βίντεο μπορείτε, αφήστε το νερό και το κέφι των φίλων σας να μιλήσουν στον φακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.