Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

To VDSL του ΟΤΕ μπορεί να... περιμένει

Στο ακουστικό του, μέχρι τις 6 Ιουνίου, θα χρειαστεί να περιμένει ο ΟΤΕ, καθώς η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δεν άναψε χθες το «πράσινο φως» στον Οργανισμό για τα τιμολογία λιανικής του VDSL, διάδοχος του ADSL, που εξασφαλίζει υπερταχύτατο ίντερνετ.

Κατά τη συνεδρίασή της, η Ολομέλεια της...........

Ρυθμιστικής Αρχής, αν και εξέτασε τη σχετική τιμολογιακή πολιτική, που της κατέθεσε ο ΟΤΕ, έκρινε ότι τα κοστολογικά στοιχεία είναι μη επαρκή και - κυρίως - αντιφατικά, ζητώντας επιπλέον διευκρινίσεις.

Ως εκ τούτου ο ΟΤΕ κλήθηκε να υποβάλει περαιτέρω στοιχεία, τα οποία θα περάσουν εκ νέου από το αυστηρό «κόσκινο» του ρυθμιστή, που δεσμεύτηκε να λάβει οριστικές αποφάσεις έως τις 6 Ιουνίου (σσ. πηγές της ΕΕΤΤ άφηναν χθες να εννοηθεί ότι η εν λόγω παράταση δεν θα εξαντληθεί στο σύνολό της, αλλά θα ληφθεί απόφαση νωρίτερα, πιθανότατα στην ερχόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας, την επόμενη εβδομάδα).

Στο θέμα αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφέστατα χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Λεωνίδας Κανέλος, από το βήμα τους συνεδρίου Infocom Green, σημειώνοντας ότι ο ρυθμιζόμενος πάροχος είναι ελεύθερος να ανακοινώνει τις τιμές που θα ήθελε να παρέχει τις υπηρεσίες του. Ομως η ΕΕΤΤ είναι υποχρεωμένη να εξετάζει αν οι τιμές αυτές συμφωνούν με το κοστολογικό μοντέλο.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Ασχέτως του πότε - και του εάν τελικά η ΕΕΤΤ - θα ανοίξει για τον ΟΤΕ την πόρτα για είσοδο στον τομέα του VDSL, το βέβαιο είναι ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι θα αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό το χρονικό διάστημα μέχρι τις 6 Ιουνίου, προκειμένου να πείσουν τη Ρυθμιστική Αρχή ότι συντρέχουν λόγοι για μη έγκριση των συγκεκριμένων προγραμμάτων του Οργανισμού.

Μάλιστα, όπως μετέφεραν στο «Κ» πηγές, προερχόμενες από την αγορά των εναλλακτικών παρόχων, ήδη βρίσκονται καθ' οδόν προς την ΕΕΤΤ επιστολές, που εξηγούν την επιχειρηματολογία των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών υπέρ της μη έγκρισης των τιμολογίων για τη νέα υπηρεσία. Στον βασικό τους κορμό τα εν λόγω επιχειρήματα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο ρυθμιστής δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα υποδείγματα των συμβάσεων χονδρικής μεταξύ ΟΤΕ και εναλλακτικών παρόχων, που αφορούν στη χονδρική διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών (RBO) και της αδεσμoποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο (RUO) για το 2012.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν χθες ότι τα παραπάνω υποδείγματα είναι απαραίτητα, προκειμένου πάνω σε αυτά να «πατήσουν» οι όποιες συμβάσεις πιθανόν συναφθούν μεταξύ του ΟΤΕ και των εναλλακτικών παρόχων, οι οποίοι θα θελήσουν να εισέλθουν και αυτοί στην παροχή υπηρεσιών VDSL.

Η χθεσινή εξέλιξη κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τον ΟΤΕ, ο οποίος αναμένει τον Ιούνιο (οπότε λήγει το μορατόριουμ για το λανσάρισμα στη λιανική υπηρεσιών VDSL, που του έχει επιβάλει η ΕΕΤΤ), προκειμένου να ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, είχε εκφράσει την αισιοδοξία - κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές - για λήψη του Ok απο τον ρυθμιστή μέχρι τα μέσα Μαΐου, ώστε να προλάβει να «ξετυλίξει» την επικοινωνιακή του καμπάνια για τη νέα υπηρεσία, μέσω της οποίας ευελπιστεί να ανακόψει το μαζικό ρεύμα φυγής συνδρομητών προς τους εναλλακτικούς παρόχους.

Νέα προγράμματα

Aπεριόριστη σταθερή τηλεφωνία προς όλους του αστικούς-υπεραστικούς προορισμούς, απεριόριστη επικοινωνία από τα σταθερά προς τα ενδοεταιρικά κινητά Cosmote Business και άλλες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις με ένα πρόγραμμα προσφέρει ο ΟΤΕ, με το νέο προϊόν της οικογένειας ΟΤΕ Business Double Play.

KERDOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.