Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Συνέντευξη Νικολάκου - Αλευρά για έργα στη Μεσσηνία

Φθάνει ο πλωτός γερανός για την εκβάθυνση αλιευτικών καταφυγίων

Στη Μεσσηνία θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πλωτός γερανός για να εκτελέσει έργα εκβάθυνσης στα αλιευτικά καταφύγια Μαράθου, Αγίου Ανδρέα, Πεταλιδίου, αλλά και στο κουλντούκι της Μεσσήνης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παν. Αλευράς, σε συνέντευξη Τύπου με το πέρας της σύσκεψης για τα έργα της Μεσσηνίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εγκαινιάστηκε μια...........

νέα μορφή συνεργασίας στη Μεσσηνία για τα έργα που αφορούν στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα, είτε αυτά είναι τα υπόλοιπα του 3ου ΚΠΣ, είτε έργα - γέφυρες με το ΕΣΠΑ, είτε έργα που υλοποιούνται από το ΕΣΠΑ, είτε έργα που θα προταθούν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι προσπάθειες της αιρετής Περιφέρειας φρενάρουν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και διευκρίνισε πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να καθυστερούν εγκρίσεις, κυρίως Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, γνωστοποιώντας σχετικά τη σκέψη ενίσχυσης των δομών της από υπαλλήλους της αιρετής Περιφέρειας.

Ντίνα Νικολάκου

Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου είχε μιλήσει η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, η οποία επισήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκτός από την προσπάθεια ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ, δεν έχει εγκαταλείψει την εκταμίευση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που υπολογίζεται στα 3 εκ. ευρώ ανά Περιφερειακή Ενότητα. Για τη Μεσσηνία θα διατεθούν στη συντήρηση οδικών αξόνων, όπως το Καλαμάτα – Σπάρτη.
Μίλησε, επίσης, για τη μόχλευση πόρων και την επανενεργοποίηση του προγράμματος ΕΟΧ-ΕΖΕΣ, μέσω του οποίου και κατασκευάστηκαν 6 υδατοδεξαμενές και 3 λιμνοδεξαμενές στη Μεσσηνία, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάγκες πυρόσβεσης, αλλά και να συμβάλουν στη γεωργική παραγωγή.

Αναφέρθηκε στην ύπαρξη 90 εκατ. ευρώ για την Υγεία και την Παιδεία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «κάναμε overbooking». Συγκεκριμενοποιώντας την αναφορά, παρατήρησε ότι στον τομέα της υγείας στη Μεσσηνία αλλάζει το τοπίο, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί ιδιαίτερο θέμα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στον Πάμισο, ύψους 12 εκ. ευρώ, για το οποίο θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ένταξης στο ΕΣΠΑ.

Η κα Νικολάκου αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση των πιστώσεων για έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας, που από 1,5 εκατομμύριο έγιναν 6 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι με αυτές θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε Ακρογιάλι και Μικρή Μαντίνεια και ενδεχομένως σε Αρχοντικό.

Παν. Αλευράς

Εκτενέστερες αναφορές στα έργα έκανε ο κ. Αλευράς, μιλώντας για τη χρησιμότητα των υδατοδεξαμενών και των λιμνοδεξαμενών και την ολοκλήρωση του Φιλιατρινού φράγματος μέσα στο 2013, ενώ εξέφρασε την απορία του που ολοκληρώνεται το έργο χωρίς να έχουν μελετηθεί τα δίκτυα, έργο που πρόκειται, όπως είπε, να δημοπρατηθεί τον Αύγουστο. Πρόσθεσε πως το Λύκειο Φιλιατρών θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου, ενώ αναφέρθηκε στην εγκατάσταση του εργολάβου για τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας στο Ακρογιάλι από τη Δευτέρα 14 Μαΐου, στο αρδευτικό δίκτυο της κάτω ζώνης Παμίσου - θα υπογραφεί η σύμβασή του μέσα στον Ιούνιο και θα βοηθήσει στην επέκταση της ορυζοκαλλιέργειας-, ενώ για τον τεχνητό ύφαλο της Κυπαρισσίας και τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας στο Καλό Νερό, είπε πως διερευνάται αν είναι συμβατά μεταξύ τους, προκειμένου να προταθούν για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Μίλησε και για την εξομοίωση του λιμένος του Μαράθου, προκειμένου να εγκριθεί στο ΕΣΠΑ, αφήνοντας ταυτόχρονα υπόνοιες πως υπάρχουν συμφέροντα που «φρενάρουν» τις διαδικασίες. Μετά δε από ερωτήσεις που έγιναν, δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις, πλην του ότι μετά τη νομιμοποίηση του χώρου, όπου είχε εγκριθεί ολόκληρο το τμήμα της χερσαίας ζώνης, στη δεύτερη νομιμοποίηση εξαιρέθηκε συγκεκριμένο τμήμα.
Αναφέρθηκε και στα έργα του 3ου ΚΠΣ που έκλεισαν, ενώ μιλώντας για την κατολίσθηση του δρόμου στα Πλατάνια, γνωστοποίησε ότι το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί από τον ανάδοχο του έργου.

Ο κ. Αλευράς ανέφερε με τη σειρά του τα έργα στον τομέα της Υγείας, λέγοντας ότι είναι έτοιμα για δημοπράτηση τα Περιφερειακά Ιατρεία σε Μεθώνη και Βλαχόπουλο. Όσον αφορά στην Κορώνη, αναμένεται η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα υπόλοιπα 100 μέτρα του λιμανιού, και πρόσθεσε ότι ίσως τον Οκτώβρη ολοκληρωθεί το έργο της νέας εισόδου της Κορώνης.

Περιφερειακό Ταμείο

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, η κα Νικολάκου αναφέρθηκε στο Περιφερειακό Ταμείο για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 22,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο περιφερειάρχης είπε πως θα διαχειριστούμε μόνοι μας τα χρήματα αυτά. Το ζητήσαμε, γιατί δεν εμπιστευόμαστε τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων από την κεντρική εξουσία. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και δέσμευσή μας είναι ότι τα χρήματα θα φθάσουν στις επιχειρήσεις και για να τις ενισχύσουν, αλλά και για να δημιουργηθούν νέες, με λογικούς όρους».
Τέλος, σχολίασε πως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι νοοτροπίες αλλάζουν και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δράση ως καινοτομία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.